Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano
Blok czekoladowy
000_5279.JPG

mleko w proszku - 400 g
herbatniki - ok. 3 podwójne opakowania (po 200g)*

kakao - 4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego 
cukier 1,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki 
masło - 200 g

Raz::

Zagrzać mleko, dodać pokrojone masło, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać cukier oraz kakao.

Dwa:

Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdjąć z ognia i powoli wsypywać mleko w proszku. Cierpliwie miksować do momentu otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek.

Trzy:

Wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki. Wymieszać drewnianą łopatką.

Masę wyłożyć do foremki, ostudzić, schłodzić w lodówce.

Bania:

Potrawa ma tą właściwość że raczej nie doprowadzisz się do stanu przesadnego upalenia. To dlatego że ciastko nadaje się na kilka porcji.

Blok kroi się bardzo ciężko, dlatego warto zakupić aluminiowe jednorazowe foremki,  przekładać do nich masę, a gdy lekko stężeje, oberwać delikatnie aluminium dookoła bloku i dopiero wówczas wstawić do lodówki - z krojeniem w plastry ani z kruszeniem nie będzie żadnych problemów.
Jak ktoś lubi można dodawać różne bakalie i orzechy. Można eksperymentować właściwie dowolnie jeśli chodzi o wkład i zamiast herbatników dodać np. prażony ryż, płatki pszenne, wafle, biszkopty rodzynki :)

 

Opublikowano

Ilość podanego masła w przepisie jest zbyt duża.

Taka ilość masła jem już od prawie dwa miesięcy codziennie po kilka gram i wykorzystuje do przepisów przy zachowaniu maksymalnego upalenia przeze mnie i Vito.

 

200 gram masła konopnego w bloku jest niesmaczne - przepis jak dla mnie nie prawidłowy.

 

Czy przepis jest podparty doświadczeniem?

 

Opublikowano

Napiętnować - opisał efekt działania ciastka a podając przepis nie uwzględnił rodzaju masła co sugeruje w dziale iż to masło konopne.

Przy moim każdym przepisie macie dokładna ilość masła użytego konopnego i zwykłego.

 

 

 

Opublikowano

Ciastko jest słodkie jak czekolada więc zjadasz tylko kawałek.

 

Lubię gotować. Każdy przepis traktuję jako bazę a potrawę robię po swojemu - składniki czy dodatki dodaję wg. uznania. Jeśli ktoś myśli że przepisy na potrawy które znajdzie w internecie lub książce kucharskiej są potrawami wymyślonymi przez autora to jest w błędzie.

 

Przyznaję ja tego przepisu nie wymyśliłem. Przepis jest tradycyjnym bo ma źródła w PRL kiedy to ciastko traktowano jako substytut czekolady. Jadłem to jako dziecko kilka razy. Z tego względu zrobiłem ciacho ale w wersji dla dorosłych. Potem zrobiłem znowu i znowu :P.

 

Jeśli chodzi o masło i jego ilości na pewno rozumiecie że aby znać proporcje trzeba mieć wyczucie. 

Wyczucie po to by ciastko zadziałało (nie zmarnować ziela), aby było w sam raz (przyjemne odczucia) i żeby nie przesadzić z mocą (zmarnować zioło i nieprzyjemne odczucia).

 

Nie mam porady dla kogoś kto nie wie jaki mocny ma materiał ani ile go dodać żeby mieć co chce :)

Jak Ambasadorka gdzieś już napisała  aby złagodzić masło konopne dodajemy zwykłego masła.

 

Podam przykład że ciężko wyczuć proporcje. Ostatnio robiłem kakałko. Gotowałem około 30 g topów zwykłego zioła . Była to szklanka dla mnie. Ponownie przegotowałem już wciśniętą zieleninę i zrobiłem szklankę dla mojej kobiety.

Dla mnie była to bardzo odpowiednia ilość - energia, świeżość, pozytywne i przyjemne uczucie, mnóstwo pomysłów ale też spokojne zdystansowanie zarazem.

Moja nie pali (chyba że tylko biernie) Zjadła i skopało ją tak że się przestraszyła i mówi że nie chce już tego :P

 

Ambasadorka ty to musisz być bardzo taka bardzo ogarnięta kobieta i w ogóle ...ciekawa z charakteru. 

 

Przepis na blok czekoladowy edytuję kiedy znajdę czas żeby nie było w nim niejasności.

 

Gość
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+