Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

400 HPS, czy spali krzaka...?

Recommended Posts

Opublikowano

Mam pewien problem zwiazany ze oswietleniem, otoz jestem w trakcie budowy growboxa na White Russian x Diesel Ryder o wymiarach: 30x30x60(szer,dl,wys).

Zamierzam w nim zamontowac 2 wiatraczki(wdmuchujacy,wydmychujacy), szybe pod lampe.

I teraz rodzi sie dylemat, czy kupic 2-3 zarowki energo o mocy 23W, czy skorzystac z pomocy kumpla i pozyczyc od niego HPS'a o mocy 400W?

Boje sie ze ciezko bedzie mi okielznac temperature panujaca w boxie, zaznaczam ze bedzie to moja pierwsza uprawa.

I tutaj pytanie do bardziej doswiadczonych growerow, jakiej temperatury moge sie spodziewac przy 400 HPS w tak malym boxie..?

Opublikowano

Powiem ci tak, ja mam boksa 45x40x80 HPS 150W, wiatrak wdmuchujący, mieszający i wydmuchujący dość dużych rozmiarów, a i tak mam problemy z temp. Polecam ci poszukać jakiegoś większego boksa i skorzystać z HPS'a, wyciągniesz pod nim na pewno lepsze roślinki niż pod świetlówkami

Opublikowano

nie ma sensu pchac tak duzego hpsa do malego boxa poniewaz jest duze prawdopodobienstwo na szok roslin z powodu nadmiaru swiatla. Co jest gorsze niz niedobor. Ja proponuje tobie HPS 100W max 150W i bedzie wystarczajacy do tego boxa.

Opublikowano

Jest dokladnie tak jak powiedzial Igorek. Nic dodac nic ujac. Jezeli wachasz sie miedzy swietlowkami a hps to nie ma co sie zastanawiac. Pod swietlowkami nigdy nie osiagniesz takiego wielkiego plonu i takiej dobrej jakosci jak spod hps. 150W moglbys tam wsadzic i bys nie pozalowal.

Opublikowano

Będziesz miał piekarnik. Ja przy 40x40 i 150W z szybą miałem problem i z temperaturą i wilgotnością, albo 100W HPS albo CFLki.

Opublikowano

No i teraz nie wiem juz co robic :/

Jesli zastosuje 150W HPS, i zamontuje cooltube, to niewiele miejsca pozostanie mi na krzaka(tak mi sie wydaje) Chce lampe z odlbysnikiem przymocowac na stale do "sufitu" boxa, zaraz pod nia szybka i to wszystko. W tym malym pomieszczeniu jakie utworzy szyba i gorna sciana chce wmontowac jeden wiatrak(wydmuchujacy), gdzies na dole juz obok doniczki wdmuchujacy..

przejdzie takie cos?

Opublikowano

Na twoim miejscu poszedł bym na kompromis i zastosował HPS 100W, ciężko zdobyć statecznik ale jest do zdobycią

A jak nie znajdziesz to zastosój 70W do tego statecznik elektroniczny chyba na allegro są tanie i jedziesz. Jak będzie za mało światłą to możesz dodać drugą 70W w celu zwiększenia. Wtedy masz 140W

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+