Konopnicki Opublikowano 2 Listopada 2009 Opublikowano 2 Listopada 2009 # -hasz, trichomy A. celem jest zawsze wyizolowanie trichomow -nie ważne czy z liści, kwiatów, itd.-ważne żeby były w nich trichomy.B. trichomy pod wpływem zimnej wody z lodem staja się kruche i łamliwe. Pęcznieją i opadają na dno (większa gęstość niż wody).C. te informacje posłużą nam do zrobienia #.Potrzebujemy:- materiał haszodajny - 2 słoiki- szklana miskę- Coś, co zmieli nasz materiał (blender)- lód- wodę1. napełniamy słoiki woda i wstawiamy do lodówki aby mocno ja schłodzić.2. materiał mielimy-ja miele na drobny miał żeby zajmował jak najmniejsza objętość3. wkładamy lód do miski i wysypujemy do niej materiał z blendera4. osad na ścianach blendera zdejmujemy, wlewając trochę wody z jednego słoika i potrząsając. Wylewamy mieszaninę do miski. Jeśli jest jeszcze jakiś osad to powtarzamy czynność aż będziemy zadowoleni.5. mamy miskę z woda, lodem, materiałem - dolewamy resztę wody ze słoików.6. mieszamy dokładnie - trichomy oddzielają się od materiału i opadają na dno.7. gdy uznamy, ze wszystko się dobrze oddzieliło można spojrzeć przez miskę pod światło -będzie widać piętro # na dnie i piętro resztek roślinnych przy powierzchni.8. wyjmujemy łyżka (może być rosołowa) resztki roślinne - ostrożnie żeby nie wzburzyć osiadłego #.9. gdy wyjęliśmy zbędny materiał a woda jest nieprzejrzysta (nie widać osadu na dnie)dolewamy zimnej kranowy, jeśli mamy miejsce w misce(chodzi o to żeby lepiej widzieć co będziemy za chwile wylewać )10. teraz po prostu wylewamy ostrożnie wodę z miski do zlewu, tak aby nie wylać #- nie obawiamy się 11. w misce pozostało już tylko trochę wody i #. Cześć # osiadła na ścianie miski.12. musimy pozbyć się tej resztki wody. można kłaść chusteczki lub papier toaletowy, aby odsączyć a gdy jest jej na prawdę mało można wykonywać miska okrężne ruchy aby woda oblepiała # osadzony na ścianie. Kiedy nie zbierają się stróżki odstawiamy miskę do wyschnięcia # lub używamy suszarki do włosów.13. wysuszony proszek hasankowy zsypujemy na gładka kartkę. Resztę drobnego osadu na ściance jeśli chcemy, możemy zebrać na palec i zwałkować w palcach aby odpadła.14. jeśli nie możemy się doczekać skosztowania:-bierzemy porcyjkę proszku i kładziemy na łyżce.-łyżkę podgrzewamy od spodu zapalniczka, ale nie żeby ogień dotykał łyżki-proszek robi się lepki, wiec lepimy kulkę.-znów podgrzewamy i lepimy aż uznamy, ze powstała kulka # jest satysfakcjonująca. Smacznego. Cytuj
kay Opublikowano 3 Listopada 2009 Opublikowano 3 Listopada 2009 Fajny sposób, tylko mam pytanie: Czy zmielony stuff zebrany łyżką po oddzieleniu od wody będzie coś kopał? Cytuj
Konopnicki Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Opublikowano 4 Listopada 2009 raczej nie bo pozbawiles ta mase trichomow. wlasnie po to sie to robi zeby wyciagnac esencje i fusy wyrzucic Cytuj
Słonecznik Opublikowano 9 Maja 2012 Opublikowano 9 Maja 2012 Też sie nad tym zastanawiałem. Coś tam w sumie może kopać, ale raczej słabo Cytuj
mr.mayster Opublikowano 21 Grudnia 2012 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Resztki z wierzchu możesz sobie ewentualnie podsypać do blanta, ale to jak robisz hasz ze znacznej ilości sortu, żeby w ogóle było co do tego blanta wsadzić ;D Cytuj
Recommended Posts