Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Recommended Posts

Opublikowano

Regulacja pH

Wartość pH, z łacińskiego potentia hydrogenii, co oznacza siłę wodoru, odpowiada stężeniu jonów wodoru w płynie. Służy to do określenia, czy, na przykład woda ma:

odczyn kwasowy – poniżej pH 7,0,

odczyn obojętny – pH 7,0,

odczyn zasadowy – powyżej pH 7,0.

Wiele procesów fizjologicznych, w tym również uprawa roślin, wiąże się z określonymi wartościami pH.

Przy uprawach roślin zarówno w glebie jak i w hydroponice bardzo duże znaczenie ma wartość pH.

Oczywiście nie jest to jedyny czynnik powodujący nasz sukces lub klęskę, ale jest równie ważny jak pozostałe – szczególnie przy uprawie hydroponicznej. Nieprawidłowy współczynnik pH nie spowoduje od razu "śmierci" naszych roślinek ale jeżeli nie zostanie dość szybko doprowadzony do odpowiedniego poziomu, znacznie spowolni i osłabi wzrost naszych roślin. Dzieje się tak ponieważ nieprawidłowy poziom pH powoduje alokacje nawozu w podłożu – w tedy nawóz nie jest pobierany przez roślinę co w rezultacie może doprowadzić do przedwczesnego zakończenia uprawy…

Szczególnie ważne jest utrzymanie właściwego poziomu pH przy uprawach hydroponicznych, ponieważ w dużych zbiornikach, w których woda stoi kilkanaście dni pH cały czas się zmienia. Trzeba je sprawdzać i uzupełniać jego poziom tak często jak to możliwe.

ZALECANE POZIOMY pH

Uprawa w Glebie – zalecane pH: pomiędzy 6,0 – 6,5 ( optymalne pomiędzy 6,1-6,5 )

Uprawa Hydroponiczna - zalecane pH: pomiędzy 5,2 – 6,5 ( optymalne 5,8 )

Oczywiście podane tu poziomy pH mogą być inne dla wielu gatunków roślin.

PRZYRZĄDY POMIAROWE

Jest na rynku szeroka gama testów i przyrządów do pomiaru Ph:

Pierwszą grupą są mierniki elektroniczne (najdokładniejsze) które można podzielić na takie które służą do pomiaru pH w danej chwili oraz takie które montujemy na stałe w naszym podłożu bądź roztworze. Elektroniczne pH metry są zalecane szczególnie przy uprawach hydroponicznych.

Druga grupa to najróżniejsze testy – papierki, płyny itp. Produkty te są zdecydowanie mniej dokładne lecz za to dużo tańsze i zupełnie wystarczające dla normalnego „Growera”. Takie testy możemy stosować przy uprawach w ziemi oraz przy tzw. Passive Hydro (uprawie hydroponicznej bez dużego zbiornika na wodę, gdzie podlewamy ręcznie) jeżeli chcemy sprawdzić pH wody/roztworu, którym podlewamy rośliny. Jeżeli skala testu ma dokładność min. 0,5 pH to można go używać również do klasycznych upraw hydroponicznych (mimo wszystko do takich upraw zalecane są mierniki elektroniczne).

RODZAJE WODY

Woda destylowana – woda miękka, odmineralizowana, o poziomie pH około 7,0 , przydatna do upraw hydroponicznych.

Woda demineralizowana (osmotyczna, osmoza odwrócona) – woda miękka, odmineralizowana, zalecana do upraw hydroponicznych, o poziomie pH około 5,2-6,0 , (poziom pH zależy od wody jaką przepuścimy przez filtr, po natlenieniu może wynosić nawet 7,0). Można ją produkować samemu kupując filtr osmotyczny (filtr do odwróconej osmozy).

Zalecana również ze względu na niewielkie koszty wyprodukowania.

Woda kranowa – przeważnie jest to woda twarda, o poziomie pH około 7,0-8,0 w zależności od sieci wodociągowej. Można sprawdzić poziom pH w swoim kranie dzwoniąc do lokalnych wodociągów, lub zmierzyć go samemu. Przed zastosowaniem, woda kranowa powinna odstać min. 24 godz. żeby odparował z niej chlor.

Twardość wody zależy od zawartości wapnia w wodzie, informacje o twardości wody można uzyskać w lokalnych wodociągach , lub zmierzyć ją samemu za pomocą testów. Twardość wody można zwiększać dodając gips modelarski (np.2g na 10 litrów wody).

REGULATORY pH

Jeżeli korzystasz z profesjonalnych nawozów i dobrej wody to kłopoty z poziomem pH powinny być nieznaczne. Z doświadczenia wiemy że przeważnie istnieje potrzeba obniżania poziomu pH, rzadko występuję potrzeba jego zwiększania.

Przy uprawie w glebie pH nie jest aż tak istotne jak w hydroponice, jest jednak ważne aby było utrzymane w odpowiednich granicach. Aby uniknąć większych problemów z pH należy dokładnie zwrócić uwagę na to jaką ziemię kupujemy. Zalecamy kupować ziemię o współczynniku pH 6.1-6.6.

Należy również mieć pojęcie jakie pH ma woda, którą podlewamy rośliny – w ten sposób możemy kontrolować nasze pH.

pH+ (UP) – środki podnoszące poziom pH

Uprawa w ziemi:

- Aby zwiększyć poziom pH w ziemi często wystarczy tylko przesadzić roślinę do nowej mieszanki o optymalnym dla rośliny pH 6.1-6.6 i sprawdzić, oraz wyregulować poziom pH wody/roztworu, którym podlewamy rośliny .

- Dodatkowo aby uniknąć problemów z pH zalecamy dodać 1 łyżkę stołową dolomitu na 3 litry mieszanki – to znacznie ustabilizuje nasz poziom pH. Jeśli chodzi o późniejsze stosowanie dolomitu w razie wyniknięcia problemów z pH to używa się go raczej w celu zwiększenia poziomu pH niż jego zmniejszenia.

- Innym chemicznym środkiem zwiększającym pH gleby jest np. wodorotlenek potasu.

- Najlepszymi i najskuteczniejszymi regulatorami pH są profesjonalne środki do podnoszenia pH .

Uprawa w hydro:

Zdecydowanie zalecane są specjalnie przygotowane roztwory chemiczne (pHup, pHdown), najlepiej te wyprodukowane przez producentów nawozów, mogą być uniwersalne lub rozdzielone na obie fazy wzrostu rośliny, zazwyczaj występują w płynie ale są też dostępne w postaci proszku.

pH- (DOWN) – środki obniżające poziom pH:

Uprawa w ziemi:

- Aby zmniejszyć poziom pH w ziemi często wystarczy tylko przesadzić roślinę do nowej mieszanki o optymalnym dla rośliny pH 6.1-6.6 i sprawdzić, oraz wyregulować poziom pH wody/roztworu, którym podlewamy rośliny.

- Dodatkowo aby uniknąć problemów z pH zalecamy dodać 1 łyżkę stołową dolomitu na 3 litry mieszanki – to znacznie ustabilizuje nasz poziom pH.

- Innym, dobrze sprawdzającym się produktem obniżającym pH gleby jest sok z cytryny.

- Najlepszymi i najskuteczniejszymi regulatorami pH są profesjonalne środki do obniżania pH.

Uprawa w hydro:

Zdecydowanie zalecane są specjalnie przygotowane roztwory chemiczne (pHup, pHdown), najlepiej te wyprodukowane przez producentów nawozów, mogą być uniwersalne lub rozdzielone na obie fazy wzrostu rośliny, zazwyczaj występują w płynie ale są też dostępne w postaci proszku.

PAMIĘTAJ !!!

Szczególnie przy uprawie hydroponicznej, środki do kontrolowania pH, które chcesz dawać swoim roślinkom powinny być najwyższej jakości. Dlatego nie powinieneś szukać ich w sklepach chemicznych czy akwarystycznych. Muszą dobrze pracować z Twoimi nawozami do hydroponiki, dlatego najlepiej jeżeli będą to produkty tego samego producenta. Tylko takie produkty zagwarantują Ci natychmiastowy efekt. Są to specjalnie spreparowane roztwory a nie zwykłe kwasy – czasami ten sam kwas może zwiększać lub zmniejszać pH, wszystko zależy od tego jak został sformułowany.

Pamiętaj, że są to silnie skoncentrowane roztwory chemiczne i należy ograniczyć dodawanie ich tak bardzo jak to tylko możliwe.

Profesjonalne regulatory pH działają bardzo szybko ale należy pamiętać o tym, że poziom pH stale będzie się zmieniał, zazwyczaj się zwiększa. Dlatego należy sprawdzać pH przy uprawach hydroponicznych tak często jak to możliwe.

Po dodaniu nawozów należy bardzo dokładnie wymieszać roztwór wodny i odczekać ok. 30 min., później ponownie wymieszać i dopiero sprawdzić poziom pH.

Po dodaniu środka obniżającego lub podnoszącego poziom pH należy dokładnie wymieszać cały roztwór – poziom pH może ustabilizować się dopiero po kilkunastu minutach.

ZAWSZE sprawdzaj poziom pH roztworu zanim podasz go roślinom !

Źródło: hemp.pl

Regulacja pH

- Innym, dobrze sprawdzającym się produktem obniżającym pH gleby jest sok z cytryny.

l

jak stosowac sok z cytryny ?

kupujesz cytrynę

wyciskasz z niej sok, najpierw na jakiś talerz, a potem przez lejek do butelki wlewasz

dolewasz wody do butelki z sokiem

wylewasz na ziemie

 

Opublikowano

TESTY DO POMIARU pH

REGULATOR OBNIŻAJĄCY pH (proszek)

Taki płyn do sprawdzania, taki proszek do obniżania, i problem ph znika.. a to 30-40zł.. można zrobić z 200 pomiarów, a proszek szybciej zgubisz niż wykorzystasz ;)

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

A podam taką mała ciekawostke, moze kogos zainteresuje. Wiecie czym jest pH down? To po prsotu 65cio % kwas azotowy, lub 85% kwas fosforowy. Nie istnieja inne srodki, ktore byłyby wykorzystywane w ogrodnictwie do obnizenia pH wody.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Stopień kwasowości :

Ma podstawowe znaczenie dla życia na Ziemi.Stanowi

on o właściwościach, stopniu absorpcji oraz rozpuszczalności

wielu substancji.Na przykład niektóre enzymy, niezbędne dla

nieomalże wszystkich

procesów zachodzących w organizmie,

wypełniają swoje funkcje wyłączanie w odpowiednim zakresie

kwasowości [1].Niewielkie wahania stopnia kwasowości krwi

mogą przynieść fatalne skutki.

Czym jest wartość pH? :

Wartość pH (pondus Hydrogenii ) to rodzaj miary stopnia

kwasowości danego roztworu [2].

Im bardziej roztwór jest kwaśny, tym mniejsza jest jego

wartość pH.Wartość pH może wynosić od o do 14, nie jest natomiast określana

jedną jednostką.

Roztwór o wartości pH wynoszącej od 0 do 7 jest kwaśny,

natomiast pH między 7 a 14 kwalifikuje roztwór do grupy

alkalicznych.Ocet i coca cola wykazują wartość poniżej 3,

natomiast soda i mydło powyżej 8.Roztwór o poziomie pH 7

określany jest jako neutralny.Czysta woda wykazuje tyle w

temperaturze 22 stopni celsjusza.Woda dostarczona przez wodo ciągi ma

nieco więcej ze względu na zawartość wapnia.

Wiele środowisk naturalnych jak na przykład ludzka skóra,

ziemia lub podłoża hodowlane jest lekko kwaśnych, a ich pH

oscyuluje między 5,0 a 6,5.W kwestiach odżywiania ludzie

preferują najczęściej substancje lekko kwaśne lub neutralne,

jak woda.To samo dotyczy roślin.Wartośc pH 5,5 występuje

w naturze na tyle powszechnie, że przez niektórych botaników

traktowana jest jako ''Neutralna''.

Dlaczego stopień kwasowości jest tak ważny? :

Stopień kwasowości oddziałuje silnie na absorpcję oraz

rozpuszczalność wielu składników pokarmowych.

Ponad to kwasowość ma duże znaczenie dla struktury,

rozpadu materii organicznej oraz mikrożycia na Ziemi,

wpływa na rozkład substancji odżywczych, metali ciężkich oraz,

pestycydów w glebie.

Symptomy występujące przy zbyt niskim pH (ziemia zbyt kwaśna) :

-ziemia jest stale ciepła

-zahamowane powstawanie życia w podłożu

-większa rozpuszczalność niektórych minerałów, jak magnez, żelazo oraz aluminium, co może doprowadzić do zatrucia otoczenia korzeni

-przyśpieszony rozkład związków może doprowadzić do deficytu fosforu, potasu, magnezu lub molibdenu [3].

- niedobór magnezu, przede wszystkim manganu,

fosforanów i żelaza, lecz również miedzi, cynku i boru,

prowadzi to do powstania objawów niedoborów, szczególnie

w przypadku wilgotnych i zimnych podłoży hodowlanych

-przyśpieszony rozkład materiałów organicznych w

piaszczystych podłożach.

Od czego zależy poziom pH ? :

Do najważniejszych czynników wpływających na wartość pH

i jej rozwój w roztworze lub w podłożu należy zdolność

buforowania.Zdolność buforowania oznacza w tym wypadku

określoną równowagę i samoregulację.Przykładowo po dodaniu

kropli kwasu do 1 litra wody z wodociągów o wartości pH

wynoszącej 7, kwasowości zostanie jedynie lekko zmieniona.

Jednakże po dodaniu kropli kwasu do wody destylowanej (woda akumulatorowa)

obserwuje się drastyczny spadek wartości pH.Wynika to z tego, że woda wodociągowa zawiera jony wodorowęglanowe (HCO3-), a

destylowana nie.Wodorowęglany są najważniejszymi

buforami dla wartości pH w wodzie pomiędzy 5,5 a 7,5 [4].

Wodorowęglan łączą się w roztworze z kwasem.Podczas

tego procesu do powietrza oddawany jest dwutlenek węgla.W

ten sposób kwas jest neutralizowany, dzięki czemu wahania

stopnia kwasowości pozostają niewielkie do momentu

wyczerpania sie wodorowęglanu.Przy pH równym 5,3 całość

zostaje związana i brak jest substancji buforującej.Wartość pH

jest wtedy niestabilna i opada natychmiast po dodaniu kwasu.

Ilość kwasu niezbędna dla odpowiedniego stopnia kwasowości roztworu substancji odżywczych obliczana jest z tego powodu na podstawie zawartości wodorowęglanów.

Zakłady dostarczające wodę podają ich zawartość w wodzie

wodociągowej w miligramach na litr [5].

-Zdolność buforowania oraz kwasowość podłoża są

uzależnione od jego składu i świeżości.pH zależy ogólnie

od obecności materiałów organicznych, wapnia i jonów

wodorowęglanowych.Gleba zawierająca glinę zawiera zawsze

węglan wapnia, a tym samym wykazuje stosunkowo wysoką

wartość pH, która jest dość trwała.Torf oraz podłoża piaszczyste

są natomiast kwaśne [6].

-Również same rośliny mają duży wpływ na stopień

kwasowości.W zależności od fazy rozwoju kultury, aplikacji

nawozu, wahań temperatury w otoczeniu korzenia oraz

intensywności światła rośliny wydzielają substancje kwaśniejsze

lub względnie alkaliczne.Z tego powodu kwasowość okolic

korzeni może ulegać ciągłymi zmianom.Dobre rozplanowanie

podczas kolejnych faz rozwoju może utrzymać pH w akceptowalnych granicach i stosunkowej równowadze.

-Również mikroorganizmy, stężenie CO2 w otaczającym

powietrzu oraz porost glonów mogą wpłynąć na stopień

kwasowości w otoczeniu korzenia i w zbiorniku substancji odżywczych [7].

Jak mierzy się wartość pH?

pH mierzymy przy pomocy wskaźników, jak papierki

lakmusowe itp.:są one wygodne, lecz nie zawsze do końca

dokładne; przy pomiarze mogą wystąpić odchylenia o 1 do 2

jednostek.innym sposobem są cyfrowe urządzenia pomiarowe,

które zazwyczaj są znacznie droższe.Ich dokładność zależy

od typu urządzenia oraz regularnej kalibracji za pomocą standarowych roztworów buforujących.

Pobieranie próbki :

pH wody używanej do podlewania jest szczególnie ważna

dla przyswajania odżywek przez roślinę.Najważniejszy jest

jednak poziom kwasowości podłoża.Dla dokładnego określania

pH konieczne jest dokładne pobranie próbki.Musi być ona reprezentatywna, tj. taka, jak całość średnio.

W systemach recyrkulacyjnych pomiar dokonywany jest w

krążącym roztworze (zbiornik).

-W systemach podłożowych bez recyrkulacji roztwór

substancji odżywczych pobierany jest w róznych miejscach

podłoża (wełna mineralna, Agrofoam).Pośród ekspertów od

lat trwa dyskusja na temat najberdziej odpowiednich miejsc,

w których pobierane mają być próbki.Polecanymi przez nas

miejscami są okolice korzenia oraz pod natrskiwaczem i w jego

sąsiedztwie.Naleźy pobierać je w mozliwie dużej ilości miejsc,

zawsze o tej samej godzinie, najlepiej po drugim dozowaniu

cyklu świetlnego (dzień).

-Jeśli uprawa odbywa się na podłożu ziemnym, kokosowym

lub torfowym, należy pobierac niewielką ilość materiału w

różnycy miejscach.Stopień kwasowości można stwierdzić

poprzez dodanie niewielkiej ilości wody demineralizowanej

(destyl.)do próbki, zmieszanie, odstawienie na kilka godzin

i następnie przeprowadzenie badania.Jeśli konieczne jest

uzyskanie dokładnych wyników oraz poznanie stężenia środków

odżywczych, pomiar należy przeprowadzić według ''metody

ekstraktcji 1:1,5''.Można to bez problemu przeporowadzić samemu

poprzez nawilżenie ziemi.

Mam nadzieje, że ten temat pomoże wielu rolnikom :)

  • 1 rok później...
Opublikowano

polecam naprawde ten tester i proszek ja go dostalem w gratisie do nawozow GHE i bardzo dobrze mozna nim przygotowac odpowieni rostwor do podlewania a tego proszku wystarcza na 5 upraw spokojnie:)

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

B: Każdy doświadczony grower wie jak ważne jest utrzymywanie odpowiedniej wartości ph w naszej glebie w utrzymaniu zdrowej kondycji roślin. Aby spełnić ten warunek potrzebna jest kontrola tego, czym podlewamy nasze krzaki. Gleba w bardzo szybkim tempie przejmuje wartość ph tego czym jest podlewana, zwykle w pełni już po trzech podlaniach, dlatego tak ważna jest jej kontrola i regulacja. Smaczku dodaje fakt, że 8/10 początkujących kolokwialnie mówiąc pieprzy swoje krzaki przez za wysoką temperaturę lub właśnie ph. 

Dlaczego wiec zbijanie a nie podnoszenie? Otóż woda dostarczana nam przez wodociągi ma najczęściej ph oscylujące w okolicy 7,5, czasem 8, niekiedy nawet do 9. Już te pierwsze wartości po kilku podlaniach powodują że związki organiczne nie mogą być przez roślinę przyswojone. Typowe myślenie początkującego, oparte zapewne o stwierdzenie, że jakoś to będzie jest dla niego zgubne. Bo nie będzie jeśli nie ma się fuksa. Im bliżej gór, zwłaszcza wapniowych, tym woda bliżej wartości 9. na południu nie górzystym i zachodzie koło 7,5ph.

Ten temat ma pomóc takim leniwym osobom, nie mającym kaski 20 zł na zwykły tester do wody. Ma podpowiedzieć ile dodać ogólnodostępnych produktów aby zbić ph do odpowiedniej wartości 6,5 dla uprawy w glebie. Z uwagi iż jest to metoda doświadczalna podane zostaną dane środki użyte do pomiarów, cała procedura, litraż itd, wszystko po to by każdy mógł sobie to na spokojnie sam przeliczyć w domu ze zwykłej proporcji...

Pierwsze co należy zrobić to odwiedzić stronę miejscowej sieci wodociągowej. Są tam dane dotyczące dostarczanej nam wody, w tym ph. Dla osób mieszkających w dzikszych terenach gdzie wodę czerpie się ze studni :P a problem ph dalej występuje, polecam kupić gotową wodę ze sklepu w baniakach 5l, wcześniej zapoznając się u wujka Google z wartością jej ph. Czasem nie trzeba wtedy nic zbijać bo mają tyle ile trzeba...

Najpierw zestaw pomiarowy:
najtańszy test akwarystyczny w płynie, 18 zł. Dwie skale od 4 do 9 i od 6 do 8. Dodaje się do 5ml badanej wody 3 krople odczynnika i porównuje z wartościami otrzymanego koloru na kartce porównawczej. Pamiętać trzeba że kolor może się zgadzać tylko jeśli patrzymy przez fiolkę z badana wodą pod silnym natężeniem światła, czyli słonce albo świetlówka za fiolką. Inaczej wychodzi dużo ciemniejszy odcień i trudno właściwie odczytać barwę. Tak tez jest na poniższych zdjęciach...

Jeszcze jedna kwestia wyjaśniająca. Mało osób wie ile to jest 1ml, który będzie używany w dalszych opisach jako jednostka podstawowa. Na strzykawce na zdjęciu jest napełnione 5 ml, niektórzy biorą te małe kreseczki za mililitr a nie pełne jednostki stąd potem niezłe problemy.

Badana woda to odstana kranówka. Ma ona i na świeżo i po 24 godzinach odstania takie samo ph równe 7,8. Na zdjęciu wydaje się że jest ciemniejsze ale tak jak powiedziałem kwestia oświetlenia... Test rozszerzony z krokiem co pół nie co 0,2 pokazuje ph tej wody jako 7,5...

Pierwszym produktem którego użyjemy w naszych badaniach jest zaprawa cytrynowa cytrynka w płynie. Zawiera 10% soku z cytryny i jakieś tam regulatory kwasowości.

Test odbywa się na 1,75l wody, z taka tez ilością mieszam kwasek. Tak była butelka akurat :P następne postaram sie na 1,5 dać
Pierwsza wartość po lewej będzie dotyczyła szerszego przedziału od4 do 9 z krokiem co pół, druga węższego 6-8 co 0,2. A jak nie am to się nie odbył taki pomiar

........................................................................................ph od 4 do 9..............................................ph od 6 do 8
1.Kranówka______________________________________
7,5_______________________________7,8
2.Woda z akwarium 2miechy z kran tej co wyzej______6,5________________________________6,5
3.Kwasek cytrynowy użyty w badaniach____________poniżej 4____________________________x
4.odstana 1,75l+0,8ml zaprawy_______________________7________________________________7
5.odstana 1,75l+2ml zaprawy________________________x________________________________6,8
6.odstana 1,75l+4ml kwasku_________________________6_______________________________6,0-6,2
7.odstana 1,5l + 2,5ml zaprawy cytrynowej____________6,5_______________________________6,6____idealne...

Metoda pomiarowa bardzo prosta i obarczona sporym błędem, jednak nie na tyle dużym by coś złego się mogło zacząć dziać z pomidorami...

Część druga będzie niejako porównaniem z tym co zaprezentuje, czyli z popularnym octem. Jest on znacznie silniejszy niż kwasek w płynie, trzeba go rozrabiać z większą ilością wody bo odmierzenie na 1,5l odpowiedniej ilości stanowi problem. Badany ocet spirytusowy dostępny w biedronce

Ważna w nim zawartość spirytusu, ten ma 10%, niektóre lepszej jakości maja 4% itd, na to trzeba zwrócić uwagę żeby był podobny do tego w którym będą prowadzone pomiary


........................................................................................ph od 4 do 9..............................................ph od 6 do 8
1.Kranówka______________________________________
7,5_______________________________7,8
2.Woda 1,5l + 1ml ocet 10%_________________________4,5_______________________________poniżej 6 (koniec skali)
3.Woda 1,5l +0,4ml ocet 10%________________________x_________________________________7
4.Woda 1,5l+0,5ml ocet 10%_________________________x________________________________6,5-7 coś pomiędzy
5.Woda 1,5l+0,7ml ocet 10%_________________________x________________________________6

Widać ze znacznie mniejsza ilość bedzie potrzebna, a np pól ml znacznie trudniej będzie odmierzyć. Jak już się pozna dawkę to może lepiej mieszać w 5l bo wtedy łatwiej większą ilość octu odmierzyć...

I jeszcze jedno ważne info:

kwas cytrynowy dość szybko ulegnie biodegradacji. A po drugie ma zdolności kompleksowania jonów metali (m.in. Fe, Mn, Cu, Zn - czyli mikroelementy), co mogłoby powodować, że byłyby one czasowo niedostępne dla roślin, a po biodegradacji zapewne byłyby uwalniane. Efekt - skoki stężenia mikroelementów. Poza tym mógłby mieć również wpływ na zmiany twardości ogólnej wody, ponieważ kompleksuje także jony Ca. Jeśli podlewamy dość często czyli co 3 dni, najczęściej tak często w mikro czyli do jakiejś tam wielkości szafki, można to pominąć. Jeśli natomiast co 5 dni to taki kwasek może nam się już rozłożyć i ph będzie skakało. Tak co 3 dni podlewając nie ma to wpływu
Tak samo jakieś tam związki są blokowane przez profesjonalne produkty ph down, najlepszy podobno i jest do zbijania więc ocet, tylko jaki, winny, jabłkowy czy spirytusowy.

 

CZEŚĆ II:

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ch: Siemka wiec czas zaczac test , ale najpierw dodam info na temat octu ktorego uzylem , jest to ocet najtanszy spirytusowy 10 procentowy , dlaczego wybralem taki poniewaz uzywajac go nie zmienia mi poziomu ec, nie ma zadnych skladnikow pokarmowych, wiec mozna karmic kwiatki nie bojac sie o zmiane zasolenia ziemi , ocet spirytusowy jest zlozony przede wszystkim z kwasu octowego i wody. Jest wykonywany z utleniania sie alkoholu. . Ocet jablkowy jest totalnym przeciwienstwem spirytusowego ,poniewaz zawiera dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu.W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów., wiec przy nawozeniu ziemi z odzywkami moglo by dochodzic do podwajania sie odzywki ktora mogla by doprowadzic do przenawozenia , lub blokowania sklanikow odzywczych, ostatni w kolejce jest ocet balsamiczny , zwannny winny o nim nie bede sie rozpisywal poniewaz cena takiego octu jest wygorowana i sluzy jednynie do zastosowan kulinarnych .
Tutaj mam zapozyczone info dlaczego stosowac ocet a nie regulatory ph -Ocet jest neutralnym kwasem, który po rozcieńczeniu w wodzie jest zupełnie bezpieczny dla roślin. Powinien być używany w celu dopasowania pH wody, używanej do uprawy w ziemi, by zapobiec przenawożeniu roślin. Sprzedawane produkty do obniżania pH zawierają silny kwas azotowy lub fosforowy, który podwyższa poziom soli w glebie i może spalić rośliny. Szczególnie kiełkujące i młode rośliny łatwo mogą ucierpieć przez regularne podlewanie preparatami pH Down.
do pomiaru wod uzylem kilku rodzaju wody miedzy innymi kranowka, tesco woda, highland , riverrock ,clearview, oraz tiperarry, dodam ze kilka jest naprawde wygorowanych cenowo kosztuja wiecei nic litr paliwa w kraju w ktorym mieszkam he
ph octu 2.5
Po dobrym wymieszaniu octu sprawa wyglada tak po pol h od wymiesznia
----------------ph-- , ec-- , ppm-- , ph wody po 0.5 ml octu
kranowka---7.8-- 0.24-- 175-- 6.0
tesco--------7.6/5--0.36-- 260-- 6.8
highland----7.7-- 0.33-- 236-- 6.6/8
river----------7.8-- 0.63-- 453-- 6.7/8
clear---------6.7-- 0.21-- 158-- 5.7/8
tiperrary----7.8-- 0.53-- 383-- 6.9

Wiec widac wyraznie ze kranowka ma wiekszy spadek ph niz reszta wod , w pozostalych 5ciu butelkach woda spadla sredio o 1 ph po dodaniu 0.5 ml octu

Jak ktoś chce dorzucić swoje pomiary niech to wrzuci w formie posta pod spodem, potem to przekleje do pierwszego posta ewentualnie...

Opublikowano

siema,czy ktos orientuje sie moze jakie jest optymalne ph dla roslin na veg i dla roslin na flow?

Czy jest tylko jedno wspolne:),chodzi o uprawe w glebie.

Prosze o odpowiedz,pzryda sie w tym temacie:) elo

Gość ricoh9090
Opublikowano

utrzymuj na poziomie 6,0-6,5 a będzie okej

Opublikowano

to zalezy od tego jaką masz wode i jaką cytryne. Woda w kranie potrafi mieć przeróżne ph, a cytryny są w róznych odmianach i stanach dojrzałości, tym samym każda ma inną kwasowość

Gość
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+