Ganjarz Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 @sieons Ziemia w pobliżu iglaków ma niskie ph, więc na pewno będziesz musiał zmienić ziemię, a taka z pod pokrzyw nie gwarantuje ci dobrego ph, raczej zawartość azotu. Polecam ci kupić 50% ziemi, resztę wymieszać z glebą z pod tych pokrzyw i dać trochę dolomitu (nie przesadź, to też jest nawóz) Uważaj żeby cię nie przyciął leśniczy jakiś, u mnie przy takich laskach co jakiś czas łazi taki pajac... Automaty są zresztą niskie, więc będą miały tam dość mało światła. Pomyśl może nad regularnymi odmianami albo półautomatami i poucinaj tak te drzewka żeby roślinki miały światło 12/12 to szybko dojdą (nie rób tego w wypadku automatów). Powodzenia w następnym sezonie!
sieons Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 No właśnie te drzewka mają ~2- 2,5 m, ale bardziej martwi mnie ta ziemia 50% sklepowej będzie ciężko tam przetransportować, ogólnie to mówię chce wypieprzyć dołek o wym. ok 3x3m i głębokości 30-35 cm, a automaty chce sadzić bo szybko dochodzą i będę mógł zrobić 2 uprawy w ciągu roku na tym spocie, a regulatory ph to już mały problem będzie, gorzej właśnie żeby leśniczy mnie nie widział ale jestem dobrej myśli mimo wszystko @ Ganjarz A nad regularami też myślę bo takich sadzonek jest kilka także jak w drugiej też taki myk zrobię to się chyba nie przemęczę a więcej pomidorków będzie ;D a co do sprawy z leśnikami to nie wydaję mi się że będą chodzić po lasach ok. godziny 5 rano rano (w tych godzinach będę tam chodzić przed pójściem do roboty ) Jutro idę wycinać te iglaki to porobię zdjęcia i wrzucę na forum
majkiel91 Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 ja miałem w zagajniku, jak na początku zmieszasz ziemię z dolomitem to nie będzie żadnych kłopotów, musisz tylko odgarniać igły spod roślinki. Zbiór miałem naprawdę satysfakcjonujący, tyle że na jesieni grzybiarz jakiś wpierdolił mi się na spota i za****ł większą część mojego zbioru...
Tal_Rasha Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 Czasami takie polanki z sadzonkami iglaków są plewione przez różnych ludzi, więc popatrz na pobliskich drzewach czy nie są pomalowane. Zazwyczaj 4pomazane drzewa wyznaczają prostokąt w którym sadzi się i pielęgnuje iglaki.
lampa Opublikowano 19 Października 2010 Opublikowano 19 Października 2010 tyle że na jesieni grzybiarz jakiś wpierdolił mi się na spota i za****ł większą część mojego zbioru... młode sosenki mają to do siebie, że jest to kopalnia maślaczków. także grzybiarze to prawie pewniak
Rother Opublikowano 22 Października 2010 Opublikowano 22 Października 2010 co do sadzenia krzaków do maskowania - polecam winorośl. wystarczy uciac i wsadzic w ziemię, powinno się przyjąć, tylko trzeba uważać, żeby zbytnio nie zarosło. minusem jest to, ze jesienia ktos może się skusić na winogronka... i nie tylko
Gość Opublikowano 24 Października 2010 Opublikowano 24 Października 2010 Co myślicie o odmianie Khola x Gws? Posiadam 3 nasionka feminizowane tej roślinki i chciałem je posadzić na następny out.
ziemba Opublikowano 24 Października 2010 Opublikowano 24 Października 2010 powinno bez przypału dojsc
Jan Kowalski Opublikowano 30 Października 2010 Opublikowano 30 Października 2010 Witam !Słyszałem gdzieś że podczas uprawy na samym początku , gdy oderwie się kilka niszych parti liść to roślina swoją produktywność topów , oda na głównego topa sprawdza się to ? Może ktoś tak uprawia z was coś słyszał.
Recommended Posts