Skocz do zawartości
thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Biały osad na liściach

Hary97

Recommended Posts

Co prawda to prawda chemia lipa straszna, ale czasem nie ma innego wyjścia. Tymi środkami pryska się w sadach drzewa owocowe więc powinny być bezpieczne. Po za tym z dwa tygodnie przed ścinką wystarczy robić rośliną prysznic z czystej wody i ten zabieg powinien całą chemię z roślin zmyć.

• Thanks 1

W dniu 29.08.2024 o 20:30, RysiekSadziZioło napisał(a):

Znalazłem informację jak domowym sposobem zwalczyć tego mączniaka.

Opcja 1. Mleko - wymieszaj 900 ml wody ze 100 ml mleka i rozpylaj na rośliny.

Opcja 2. Soda oczyszczona - wymieszaj 1 łyżkę sody oczyszczonej z 2 litrami wody i rozpylaj na rośliny.

Jest jeszcze opcja z olejkiem Neem, ale jest to nie zalecane kiedy rośliny kwitną.

Daj znać czy któraś z tych opcji pomogła, bo sam jestem ciekawy.

Cześć wszystkim, mała aktualizacja, sposób z drożdżami nie zadziałał ale mieszanka z mleka z przepisu powyżej już tak. Po tygodniu stosowania i obrywania zainfekowanych liści z 3 chorych roślin, na 2 mączniak przestał się dalej rozwijać a na ostatniej jest bardzo duża poprawa, myślę że jeszcze 2-3 opryski i będzie kompletnie zdrowa. Oprysk stosowany codziennie wieczorem. Dzięki za przepis, polecam bardzo. 

W dniu 2.09.2024 o 15:36, GanjaOmen napisał(a):

Dziękuje już usunąłem liście coś jeszcze można zrobić?

Jak wstawiłeś foto to zdaliśmy sobie sprawę że ten problem u nas także pojawił się po opadach deszczu. Obrywaj liście i zrób oprysk z mleka który znajdziesz na początku tego wątku, bardzo pomogło. 

10 minut temu, Hary97 napisał(a):

Cześć wszystkim, mała aktualizacja, sposób z drożdżami nie zadziałał ale mieszanka z mleka z przepisu powyżej już tak. Po tygodniu stosowania i obrywania zainfekowanych liści z 3 chorych roślin, na 2 mączniak przestał się dalej rozwijać a na ostatniej jest bardzo duża poprawa, myślę że jeszcze 2-3 opryski i będzie kompletnie zdrowa. Oprysk stosowany codziennie wieczorem. Dzięki za przepis, polecam bardzo. 

Jeszcze jedna sprawa, doczytaliśmy na stronkach ogrodniczych że do tego przepisu należy stosować mleko świeże z lodówek a nie UHT, chodzi o to żeby miało jak najwięcej bakterii. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.09.2024 o 18:58, Hary97 napisał(a):

Jak wstawiłeś foto to zdaliśmy sobie sprawę że ten problem u nas także pojawił się po opadach deszczu. Obrywaj liście i zrób oprysk z mleka który znajdziesz na początku tego wątku, bardzo pomogło. 

Mi pomógł ocet z wodą na litr wody ocet 10% 3/4 octu i łyżeczki płynu do mycia na zyc i po liściach i lodyga h tak zalecał na niemieckich stronkach