qbablazej Opublikowano 23 Września 2019 Opublikowano 23 Września 2019 Witojcie! 🙂 Jestem w trakcie budowy własnego ogródka w szafie, gdyż to jedyne miejsce gdzie mogę zacząć przygodę indoor. Miejsca jest niewiele , chęci są bardzo duże jak i zaangażowanie, wszystko musi być bezwonne i niesłyszalne i co dla mnie bardzo ważne energooszczędne. Tak więc zbudowałem growbox o wymiarach wewnętrznych : 86 x 37 x 62 (długość x szerokość x wysokość) Growbox: objętość: ~0,2 m3 podłoga: 0,31 m2 Pestki jakie posiadam : - white russian AF - big bang AF - little dwarf AF - lowres#2 AF - Snow russian AF Przeczytałem już wszystko uwierzcie mi. Nadal mam dużo niewiedzy Z tych pestek co najlepiej nada się do boxa ? i czy zrobić np. 2,3 roślinki ? czy np. jedną i wtedy skupić się na doginaniu gałązek ? nie wiem .. Oświetlenie: To musi być oszczędne tak więc tylko i wyłącznie LEDY. Mój box jest niski i długi, nieproporcjonalny. Nie wiem jakie oświetlenie zastosować aby było jak najlepiej. Poczytałem trochę i jedni mówią omijaj chińskie ledy a drudzy że da się. Z racji że mój box jest bardzo niski przypomnę 62cm nie wiem jakie oświetlenie najlepiej zastosować aby było spectrum i energooszczędność. Znalazłem coś takiego: /admin - link wygasł/ 35W starczyło by ? /admin - link wygasł/ a może 60w ? ale co ze spectrum ? bo u mnie box dość długi Czy to by zdało egzamin ? czy może światło innego typu ? Energooszczędne. Z racji że box bedzie w temperaturze pokojowej 23 stopnie, w szafie , chciałbym aby wentylacja była odpowiednia i filtrowanie zapachów. PLANOWAŁEM zrobić otwory z tyłu ściany jeden na dole drugi u góry, mam miejsce z tyłu szafy jeszcze i wydaje mi się że bedzie tam jak najciszej. Co byście zastosowali do 0,2 m3 objętości przy ledach o takiej temperaturze pokojowej. Wiecie... zależy mi na tym żeby kupić raz i nie cudować bo nie wyrabia coś.. 😞 I jak z donicą bo można to i to i jest tyle opcji że nie wiem . Chciałbym żeby to wszystko działało. Jestem podniecony przyznam i bardzo zaangażowany. Moja myśl to oszczędność w zużyciu energii, niekoniecznie w akcesoriach. Macie doświadczenie i jesteście rozeznani, doradźcie coś 🙂 ❤️ a tu fotki moich outdoor: za oknem 14 stopni a one na tym etapie 😞 Dlatego zdecywałem się na boxa bo przespałem lato z plantami 😞 W planach rzecz jasna jak największe zbiory z tej powierzchni jakże małej
Macky Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 Witaj 23 godziny temu, qbablazej napisał: Z tych pestek co najlepiej nada się do boxa ? i czy zrobić np. 2,3 roślinki ? czy np. jedną i wtedy skupić się na doginaniu gałązek ? nie wiem .. każda, ja bym zrobił 3, i tak będziesz musiał naginać, bo wysokość Twojego boxa to nieporozumienie, nie możesz zrobić szafę normalnych wymiarów ? Po co ta szyba ? Ma być dyskretny ? Im większa moc panelu tym lepiej. Co do wentylacji, piszesz że przeczytałeś wszystko, ale chyba jednak nie skoro pytasz 🙂 U góry wylot, na dole wlot pasywny. Co z donicą ? Jakie opcje ? Bo ja w tym wypadku zbyt dużo ich nie widzę... Nie chcę obrażać ale lipa straszna ten box 🙂 Zdobądź jakąś starą szafę i ją przebuduj 🙂
qbablazej Opublikowano 1 Października 2019 Autor Opublikowano 1 Października 2019 UP jest to pierwsza chwila zamknięcia boxa drozdze w nawiew i panel . Zobaczymy jestem podnircony W dniu 24.09.2019 o 18:27, Vito napisał: Witaj każda, ja bym zrobił 3, i tak będziesz musiał naginać, bo wysokość Twojego boxa to nieporozumienie, nie możesz zrobić szafę normalnych wymiarów ? Po co ta szyba ? Ma być dyskretny ? Im większa moc panelu tym lepiej. Co do wentylacji, piszesz że przeczytałeś wszystko, ale chyba jednak nie skoro pytasz 🙂 U góry wylot, na dole wlot pasywny. Co z doni? Jakie opcje ? Bo ja w tym wypadku zbyt dużo ich nie widzę... Nie chcę obrażać ale lipa strzna ten box 🙂 Zdobądź jakąś starą szafę i ją przebuduj 🙂
vitecky Opublikowano 2 Października 2019 Opublikowano 2 Października 2019 Dobra robota, ale jak vito pisal ciezko bedzie, powodzenia
Endrju Grower Opublikowano 26 Października 2019 Opublikowano 26 Października 2019 Stary na tej pierwszej focie twojego outa... Ta chmura..... Ku..wa objawienie
Recommended Posts