Skocz do zawartości
thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

Opublikowano

Siema. Mam w planach budowę pc box. Na chwilę obecną mam 2pytania. Jakie wentylatorki polecacie? Czy zephyr 80mm - 3 sztuki dadzą radę? Widziałem post pewnego użytkownika i chyba było wszystko ok. Ale wolę zapytać dla pewności. I jeszcze jedno. Czym pokryć ściany Boxa? Mam możliwość pomalowania proszkowego na biało. Zda to egzamin? Czy lepiej koc ratunkowy itp? 

Opublikowano

pamiętaj że musisz zatkać wszystkie otwory którymi mogłoby wpadać "lewe" światło... koc ratunkowy to słaba opcja bo będziesz miał w środku wysoką temperaturę ;) wytnij w środku wszystkie zbędne rzeczy... tz te wstawki na dyski i inne rzeczy żeby zwiększyć maksymalnie miejsce ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Vito napisał:

Lepiej pomaluj na biało. 

Jakie oświetlenie planujesz ? 

Biały połysk czy mat ? Ogólnie według kalkulatora potrzebuję 9500 lumenów. Mysłałem nad Philips Tornado lub philips Economy. Lepiej brać np 3 ale mniej wat czy 2 ale mocniejsze ? 

2 godziny temu, Pomidorek napisał:

pamiętaj że musisz zatkać wszystkie otwory którymi mogłoby wpadać "lewe" światło... koc ratunkowy to słaba opcja bo będziesz miał w środku wysoką temperaturę ;) wytnij w środku wszystkie zbędne rzeczy... tz te wstawki na dyski i inne rzeczy żeby zwiększyć maksymalnie miejsce ;)

Tak, wiem żeby zatkać. No właśnie, pisałem post na kilku forach. Jedni mówią, że farba to zły pomysł, a drudzy że koc i mylar jest dobry. I odwrotnie :P. 

2 godziny temu, Miś napisał:

Malowanie proszkowe?, co to za box?, kasa pancerna? :D 

Hmm. Pracuję w lakierni proszkowej, więc pomalować to chwila tak naprawdę, a zawsze to mniej wydatku na farbę lub spray :P.

Opublikowano
16 minut temu, Lukasiek napisał:

No właśnie, pisałem post na kilku forach. Jedni mówią, że farba to zły pomysł, a drudzy że koc i mylar jest dobry. I odwrotnie :P. 

pisać każdy może... Koc i mylar to pradawne sposoby jak nie było growshop'ów i mało skuteczne, wyłożenie takim czymś zrobi Ci piekarnik :) Folia biało-czarna to koszt około 8zł za metr także koc itp. powinny już zostać zapomniane... Ale w Twoim przypadku jak masz za free to maluj na biało, nie znam się na farbach która będzie lepiej odbijać światło ale chyba połysk. 

23 minuty temu, Lukasiek napisał:

Lepiej brać np 3 ale mniej wat czy 2 ale mocniejsze ? 

2 mocniejsze

Opublikowano (edytowane)

Jak kalkulator wyliczył 9500 lumenów to tyle jest zapotrzebowane ? Czy da radę trochę mniej ? I jeszcze jak wygląda sprawa z tymi wentylatorami ? 3 x 80 mm powinny dać radę ?

Edit: Chyba źle zmierzyłem. Bo widzę, że trzeba powierzchnię podstawy czyli 0.08 m2 czyli 4000 lumenów to 2 świetlówki po 23 W (1500 lumenów ) dadzą radę ? Oczywiście światło o ciepłej barwie

Edytowane przez Lukasiek
Opublikowano

aj te kalkulowanie... to jest tylko podpowiedź, ale im więcej tym lepiej. Wstawiaj dwie żarówki o jak największej mocy albo i trzy :) Co do wentylacji, puki nie odpalisz to nie będziesz wiedział czy da radę. Zależy to od zbyt wielu czynników.

Opublikowano

To tak. Posiadam auto Blue Berry, jaką ziemię polecacie, jakie nawozy i jak po kolei stosować oświetlenie? Ziemia jak i nawozy najlepiej jakby były z growshopu. Nie za drogie ale też takie które mają dobra opinie. 

@Vito a co się stanie jak będę miał mniejsze oświetlenie niż to wymagane? Ale pomijając taki fakt. Wsadzam żarówki 2 x 32W. Kupię 3 wentylatorki 80mm. Pc będzie stał w pokoju. Gdzie mierzyć temperaturę? Ponieważ na chwilę obecną posiadam termometr laserowy. Wiem że zależy od wielu czynników. Ale jak rozetne kable w wentylatorkach do podłączenia to już nie mam opcji ich oddania. Dlatego wolę się przygotować ?

Opublikowano
9 minut temu, Lukasiek napisał:

jaką ziemię polecacie, jakie nawozy i jak po kolei stosować oświetlenie?

W Twoim przypadku brałbym ziemię plagron grow mix, i nawóz na kwitnienie plagron terra bloom, lub jego wersje bio, plagron alga bloom czy coś takiego :) 

Przykładowy fotoperiod dla automatycznie kwitnących:

Sadzonka 7 dni - 24H

Wegetacja (około 2 tygodni) - 20/4

Kwitnienie -18/6

17 minut temu, Lukasiek napisał:

Ponieważ na chwilę obecną posiadam termometr laserowy.

lipa bo on mierzy temperaturę powierzchni, a ważna jest temperatura powietrza.

Mierzy się po środku boxa na tylnej ściance. Zakup termometr z higrometrem z growshopu.

19 minut temu, Lukasiek napisał:

@Vito a co się stanie jak będę miał mniejsze oświetlenie niż to wymagane?

roślina będzie się wyciągać, a na koniec będą małe niesatysfakcjonujące topy.