Jump to content
nasiona marihuany, nasiona konopi
vaporizer premium
grower.com.pl biotabs.nl

Recommended Posts

Witajcie

By nie podżegać opiszę moje przygody z pozyskaniem RSO metodą destylacji etanolu aptecznego (96% spyrytus) Destyluje etanol dlatego by wykorzystać go następnym razem gdyż sam w sobie jest dosyć drogi i szkoda go wystrzelić w atmosferę. Kąpiel wodna zapobiega przegrzaniu oleju, osobiście nie pozwalam by temperatura przekroczyła 80 stopni.

 

Niezbędnik do pół kilograma suszu:

-Filtry do kawy (papierowe)

-Słoiki jedno litrowe 10sztuk

-Wiaderka budowlane plastikowe 10l 2-3 sztuki

-Sitko jak największe.

-Gumowe rękawiczki.

-Etanol apteczny czysty 12l.

-Maska z filtrem.

-Drewniany kijek.

-Kuchenka elektryczna.

-Miseczka do rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej.

 

Szkło laboratoryjne ze szlifem:

Kolba kulista wieloszyjna 2000ml

Nasadka łuk odprowadzający

Chłodnica spiralna z krućcem PP

106.jpg131.jpg528.jpg729.jpg

 

 

Zakładamy maskę na ryło i do dzieła.

Przesypujemy susz (oczywiście susz po wcześniejszej dekarboksylacji) do wiaderka, lekko go zgniatamy i zalewamy pierwszą porcją etanolu (około 4-5l) teraz drewnianym patykiem zaczynamy mieszać i ugniatać tak by całość suszu była zalana etanolem,

zamykamy wiaderko pokrywką i trzymamy w takim stanie około 10 minut, w tym czasie zakładam filtry od kawy na słoiki. Po 10 minutach otwieramy wiaderko i ugniatamy i mieszamy kijaszkiem tak z 2-3 minutki,

następnie odcedzamy etanol przez sitko do czystego wiaderka. Z wiaderka przelewamy przez filtry do słoików (po jednym takim cyklu filtry do kawy wyrzucamy gdyż są już mocno zapchane)

Ze słoików przelewam etanol do butelek po etanolu już wykorzystanym i zakręcam.

Cały proces rozpuszczania canaboidów z suszu powtarzam jeszcze 2 razy. W cały w/w procesie tracimy około 2 litrów etanolu.

 

Zalewamy dwulitrową kolbę przefiltrowanym etanolem i zaczynamy destylację. 1 litra etanolu w temperaturze 80 stopni paruje w około pół godziny, mając w/w na uwadze pilnujemy by kolba nie została w całości odparowana, przez dodatkową szyjkę uzupełniamy etanol. Gdy na dnie zostanie około 250ml przelewamy pozostałość do miseczki do topienia czekolady, odrobiną czystego etanolu płukamy kolbę  i dalsze odparowywanie kontynuujemy również w kąpieli wodnej, ja ustawiam temperaturę wody na około 50 stopni i pozostawiam na kilka godzin od czasu do czasu uzupełniając wodę.  Gdy widzimy że na tafli oleju nie pojawiają się już bąbelki napełniamy strzykawki.

xxx-6171273.jpgxxx-6171275.jpg

xxx-6181285.jpg

FINITO.

xxx-1.jpg

Ja z 1393 gramów najwyższej jakości organicznego suszu uzyskałem 185ml piekielnie mocnego i super czystego oleju RSO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, mam pytanie - Ile zieleniny uzywasz by otrzymac olej? jakie proporcje polecasz? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wszystko zależy ile oleju chcesz otrzymać. W uproszczonym przybliżeniu 100g=10ml. Proporcje czego? Jeżeli chodzi Ci o susz i rozpuszczalnik to zalewasz susz aż będzie się cały kąpał w rozpuszczalniku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jesli chodzi o alkohol to mozna uzywac jako rozpuszczalnika? A gdyby tak susz zamoczony w alkoholu podgrzac zeby zrobic takie male dekarboksylacje w alko a pozniej przesaczyc i odparowywac reszte?

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, wolan98 napisał:

Czy olej zostaje w kolbie czy skrapla się przez spirale? 

zostaje w kolbie, w tym przypadku spiralą skraplał się etanol.

O 15.07.2017 o 12:49, joka.menas napisał:

A jesli chodzi o alkohol to mozna uzywac jako rozpuszczalnika? A gdyby tak susz zamoczony w alkoholu podgrzac zeby zrobic takie male dekarboksylacje w alko a pozniej przesaczyc i odparowywac reszte?

tych pytań ja nie rozumiem :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dekarboksylację przeprowadzamy w temperaturze około 140-150 stopni, w normalnym ciśnieniu nie podgrzejesz alkoholu do tej temperatury, dlatego lepiej ją zrobić osobno np. w piekarniku (osobiście używam pieca w którym można z dokładnością do 1 stopnia ustawić temperaturę) takie cacko Paragon sie zwie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pieknie to wyglada :) ale pytanie dlaczego destylujesz a nie odparowujesz? Jest jakaś różnica w produkcie koncowym czy poprostu oszczędność i etanol możesz ponownie urzyc? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page and RODO