Supreme Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Tak patrzę trochę przyszłościowo..., zastanawiam się nad panelem LED w następnej uprawie. Są na aledrogo takie po 700zł i mógłbym go kupić z tym, że z reguły są to 300W i jest to rzekomo odpowiednik HPS 400W - więc do większych upraw, a nie do tego co ja robię. Znalazłem takie coś: http://allegro.pl/225-led-lampa-panel-hps-cfl-i5591728147.html I się zastanawiam czego to byłby odpowiednik, jakiej mocy i jakie wymiary boxa mógłby ogarnąć maxymalnie? I czy w ogóle by się nadawał... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miś Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Te diody to shit, jak już szukaj takich, które mają po 1 albo 3w Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzielnicowy Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Za 297 masz na allegro panel plantica 75W. 25 diod 3 watowych. Panel sprawdzony, bo były już pod nim fotorelacje, nawet na tym forum. Za 259 masz inny 75W, taki biały okrągły, ten sam typ diod. Moc w rzeczywistości będą miały pewnie koło 40-50W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addict Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Muszę przyznać, że czarują jak mogą -"Roślina pochłania 100% światła LED a z HPS tylko 10%, dzięki temu rośliny lepiej rosną i owocują." -"Lampy zużywają około 80% mniej energii elektrycznej, niż lampy HPS." -"Czerwone, niebieskie , pomarańczowe ,białe UV I IR fale są do wzrostu wegetacji i kwitnienia roślin." wtf? po przeczytaniu tych 3 zdań jestem przekonany o tym, że to jakieś gó**o od faceta który nie ma pojęcia co pisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzielnicowy Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Jeżeli z HPSa roślina brałaby tylko 10% światła (może bierze, cholera wie) to z HPS 500W tak naprawdę korzystałaby tylko z jego 50W. Czyli można by użyć teoretycznie lampy LED o mocy 50W z tymi konkretnymi długościami fal, jakie niby pobiera z tych 50W HPSa. W życiu kur... Aż tak dobrze nie ma. Naprawdę dobre jakościowo diody w dobrych proporcjach potrafią zużyć około 40% mocy HPSa. Może nawet mniej. Ale to są naprawfę dobre diody, a panele na nich oparte kosztują naprawdę dobre pieniądze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Supreme Posted August 9, 2015 Author Share Posted August 9, 2015 @Dzielnicowy, ten panel 75W na jaką maksymalną powierzchnie by obsłużył? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzielnicowy Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Myślę że 0,5x0,5 to max. Poszukaj w zakończonych fotorelacjach. Tam zobaczysz na jakiej powierzchni ten panel świecił i jak to wyszło. Na tym forum są chyba ze dwie takie relacje. Posprawdzaj też na innych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Supreme Posted August 9, 2015 Author Share Posted August 9, 2015 Tutaj nic nie znalazłem, w google też nie - mówię dokładnie o tym ledzie co napisałeś. Jak wpadnie Ci w rękę taki GL, weź mi podeślij linka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzielnicowy Posted August 9, 2015 Share Posted August 9, 2015 Ok. Z ciekawości sam poszukam. Jestem pewien że gdzieś tutaj przewinął się taki panel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Supreme Posted August 10, 2015 Author Share Posted August 10, 2015 http://allegro.pl/led-75w-grow-ufo-lampa-do-uprawy-roslin-6-kolorow-i5412636574.html - ten wygląda sensownie, czy taki nadaje się na weg i flo? I druga sprawa, ma niby 3600lumenów...- te lumeny z ledów mają taką samą wartość jak np. te z CFL i obsługują taką samą powierzchnię ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.