Skocz do zawartości
thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Regulacja pH wody kwasem cytrynowym

Recommended Posts

Opublikowano

Witajcie,

Moja woda z kranu ma pH ok. 7,5

Chcę je nieco obniżyć, najlepiej do poziomu 6-6,5

Niestety nie mam pH metera. Ile orientacyjnie powinienem dodać kropel kwasu cytrynowego? Wiem, że jest to zależne od kilku czynników i indywidualnie się to dobiera.

Niemniej jednak chciałbym wiedzieć, ile mniej więcej powinienem go dodać, by obniżyć pH ale też nie przesadzić 10 kropli na litr będzie w porządku?

Opublikowano

Witaj,

Sprawdź metodą prób i błędów, sprawdzaj tak: co 2 krople na litr, sprawdzasz po 30 minutach jaka zmiana, rób to na wodzie odstanej minimum 24h 

Opublikowano

Jak już wspomniałem, nie mam niczego do mierzenia pH. Wiem, że jest wysokie (7,5-7,8) i chciałbym się dowiedzieć, czy dodanie 10 kropel kwasku cytrynowego na litr nie będzie przesadą.

Opublikowano

bez ph-metra nic nie zrobisz. i kup sobie jakis ph minus a nie kwas cytrynowy.

Opublikowano

Używam biobizz, gdzie też się nie muszę o to martwić.

Problem w tym, że woda z kranu i większość wód sklepowych ma albo zbyt wysokie pH, albo zbyt wysokie EC przy dobrym pH.

Używam przefiltrowaną, odstaną i czasem przegotowaną kranówę do mojej kolekcji drzewek, ale obawiam się, że to wciąż za mao.

bez ph-metra nic nie zrobisz. i kup sobie jakis ph minus a nie kwas cytrynowy.

Uprawiam organicznie, więc jakiegoś gówna nie chcę lać. Canna pH minus organic to właśnie kwas cytrynowy 50%.

Opublikowano

kwasek cytrynowy 

przy ph 7/6   15 ml na 5 litrów wody daje ph 6/0 6/2  oczywiście woda nie odstana 

osobiscie leje prosto z kranu 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+