BonsaiJacgues Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 Witajcie, Moja woda z kranu ma pH ok. 7,5 Chcę je nieco obniżyć, najlepiej do poziomu 6-6,5 Niestety nie mam pH metera. Ile orientacyjnie powinienem dodać kropel kwasu cytrynowego? Wiem, że jest to zależne od kilku czynników i indywidualnie się to dobiera. Niemniej jednak chciałbym wiedzieć, ile mniej więcej powinienem go dodać, by obniżyć pH ale też nie przesadzić 10 kropli na litr będzie w porządku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 Witaj, Sprawdź metodą prób i błędów, sprawdzaj tak: co 2 krople na litr, sprawdzasz po 30 minutach jaka zmiana, rób to na wodzie odstanej minimum 24h Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonsaiJacgues Posted February 6, 2015 Author Share Posted February 6, 2015 Jak już wspomniałem, nie mam niczego do mierzenia pH. Wiem, że jest wysokie (7,5-7,8) i chciałbym się dowiedzieć, czy dodanie 10 kropel kwasku cytrynowego na litr nie będzie przesadą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest hi2per Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 bez ph-metra nic nie zrobisz. i kup sobie jakis ph minus a nie kwas cytrynowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 GHE TESTY DO POMIARU pH ROZTWORU / TESTER pH a na przyszłość jak nie chcesz się przejmować pH ani Ec polecam nawozy biotabs Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonsaiJacgues Posted February 6, 2015 Author Share Posted February 6, 2015 Używam biobizz, gdzie też się nie muszę o to martwić. Problem w tym, że woda z kranu i większość wód sklepowych ma albo zbyt wysokie pH, albo zbyt wysokie EC przy dobrym pH. Używam przefiltrowaną, odstaną i czasem przegotowaną kranówę do mojej kolekcji drzewek, ale obawiam się, że to wciąż za mao. bez ph-metra nic nie zrobisz. i kup sobie jakis ph minus a nie kwas cytrynowy. Uprawiam organicznie, więc jakiegoś gówna nie chcę lać. Canna pH minus organic to właśnie kwas cytrynowy 50%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
murzin Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 5ltrów kranówki odstanej 48h ma u mnie ph 7,2. po dodaniu 1,5ml octu (najtanszego 10%) na te 5litrow wody uzyskuje ph 6,5-6,8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzik Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 nie lej octu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest joker Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 kwasek cytrynowy przy ph 7/6 15 ml na 5 litrów wody daje ph 6/0 6/2 oczywiście woda nie odstana osobiscie leje prosto z kranu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 Jak lecisz na biobizzie to olej regulowanie pH, odstana woda z kranu 24h i będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.