SmakMaroca999 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Witam chce wam tu przekazac przepis na kielbase surowa idealna do wedzenia z przepisu mego pradziadka.Zaczelo sie moje wedliniarstwo od tego ze pod choinke od mojej lubej dostalem takie oto cacko oto przepis: 1kg Podgardla wieprzowego 1kg Lopatki wieprzowej 1kg chudego boczku wieprzowego o,5 kg szynki wieprzowej 0,5 kg karkowki wieprzowej 700g sarniny lub miesa z jelenia jak ktos nie ma mozliwosci to moze byc chuda wolowina ja uzylem sarniny 100g soli peklowej 12g pieprzu czarnego mielonego 12g majeranku 12 g zmielonego ziela angielskiego 5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske 8 suszonych jagod jalowca Jelita wieprzowe ja uzylem kalibru 26. Mieso mielimy przez szajbe(sito) o oczkach od 6 do 8 milimetrow. Ja ziele angielskie i jalowiec ucieralem na proszek w mozdziezu ale mozna zmielic w mlynku elektryccznym.Mieszamy wszystkie skladniki razem dobrze wyrabiemy naj lepiej recznie i odstawiamy na godzine w chlodne miejsce.Po tym czasie wyciagnac i nadziewac w dobrze przeplukane w letniej wodzie jelita wieprzowe. Tak wygladaja kielbaski.Jutro dodam zdiecia po wedzeniu!Zycze wszystkim smacznego super sprawa taka uwedzona i ususzona na pana Pacmana! Edit: jak obiecalem wklejam fotki po dzisiejszym wedzeni .W wedzarni siedzialy 1,45h w temperaturze wedzenia 65-70 stopni. wedzone drewnem olchowym. 6 Cytuj
PoLek Opublikowano 3 Stycznia 2015 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Dobrze w razie czego znac przepis na kielbaski, nie ma jak swojskie. Ja od dluzszego czasu nie jadam kielbasy ze sklepu, tylko robione przez znajomego i sa mega smaczne, bez porownania ze sklepowymi. Chyba zeby sie naprawde duzo wydalo, wtedy mozna kupic porownywalnie dobre 1 Cytuj
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.