SmakMaroca999 Posted January 2, 2015 Share Posted January 2, 2015 Witam chce wam tu przekazac przepis na kielbase surowa idealna do wedzenia z przepisu mego pradziadka.Zaczelo sie moje wedliniarstwo od tego ze pod choinke od mojej lubej dostalem takie oto cacko oto przepis: 1kg Podgardla wieprzowego 1kg Lopatki wieprzowej 1kg chudego boczku wieprzowego o,5 kg szynki wieprzowej 0,5 kg karkowki wieprzowej 700g sarniny lub miesa z jelenia jak ktos nie ma mozliwosci to moze byc chuda wolowina ja uzylem sarniny 100g soli peklowej 12g pieprzu czarnego mielonego 12g majeranku 12 g zmielonego ziela angielskiego 5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske 8 suszonych jagod jalowca Jelita wieprzowe ja uzylem kalibru 26. Mieso mielimy przez szajbe(sito) o oczkach od 6 do 8 milimetrow. Ja ziele angielskie i jalowiec ucieralem na proszek w mozdziezu ale mozna zmielic w mlynku elektryccznym.Mieszamy wszystkie skladniki razem dobrze wyrabiemy naj lepiej recznie i odstawiamy na godzine w chlodne miejsce.Po tym czasie wyciagnac i nadziewac w dobrze przeplukane w letniej wodzie jelita wieprzowe. Tak wygladaja kielbaski.Jutro dodam zdiecia po wedzeniu!Zycze wszystkim smacznego super sprawa taka uwedzona i ususzona na pana Pacmana! Edit: jak obiecalem wklejam fotki po dzisiejszym wedzeni .W wedzarni siedzialy 1,45h w temperaturze wedzenia 65-70 stopni. wedzone drewnem olchowym. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scooby-Doo Posted January 2, 2015 Share Posted January 2, 2015 Miód malina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PoLek Posted January 3, 2015 Share Posted January 3, 2015 Dobrze w razie czego znac przepis na kielbaski, nie ma jak swojskie. Ja od dluzszego czasu nie jadam kielbasy ze sklepu, tylko robione przez znajomego i sa mega smaczne, bez porownania ze sklepowymi. Chyba zeby sie naprawde duzo wydalo, wtedy mozna kupic porownywalnie dobre 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest DonOmen Posted January 8, 2015 Share Posted January 8, 2015 smacznie to wyglada! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts