Skocz do zawartości
thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

Opublikowano

-= Cydr =-

 

Cydr (jabłecznik)- napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2–7%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.

gallery_40794_906_5429.jpg

Cydr zwykły

Fermentację przeprowadza się około 2 tygodni. Po tym czasie Cydr powinien całkowicie przestać pracować. Należy zlać trunek znad osadu i pozostawić na kolejne 2-3 tygodnie. Następnie zlewamy go do butelek i przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Nie ma potrzeby dalszego leżakowania, nasz Cydr jest gotowy do spożycia.

gallery_40794_906_11475.jpg

Cydr musujący

W przypadku wersji musującej fermentację przeprowadzamy ok. 7-10 dni. Po tym czasie zlewamy Cydr do butelek i na 0.5 butelkę dodajemy jedną łyżeczkę cukru (nie więcej bo powstanie bomba z zapłonnikiem czasowym). Butelki powinny leżakować 2-3 dni w temperaturze 20-24°C tak by cukier, który dosypaliśmy zmienił się w smakowite bąbelki. Następnie butelki przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia i odczekujemy 2-3 tygodnie.

 

gallery_40794_906_21603.jpg

Właściwy czas

Cydr dojrzewa szybko, ale też szybko może się zepsuć. Nie należy czekać zbyt długo z otwieraniem pierwszych butelek.

 

Cydr podajemy schłodzony, ostrożnie otwierając butelki ponieważ na ich spodzie powinien osadzić się drożdżowy osad. Jeśli chcemy, aby nasz trunek był w pełni przejrzysty, należy ostrożnie przelać go do karafki, uważając by osad pozostał na dnie butelki lub odsączyć wężykiem.

 

Modyfikacje

Cydrowi fachowcy nie dopuszczają myśli o tym, że tak smaczny trunek można by modyfikować i tego typy wytwory stanowczo zabraniają nazywać Cydrem jednak bardzo ciekawy rezultat uzyskuje się dodając w początkowym etapie produkcji około 10-20% gruszek. Ciekawym dodatkiem jest też miód pszczeli (około 0.5 kg na każde 10 litrów moszczu). Można też zbezcześcić i wzmocnić trunek dodając cukru przed procesem fermentacji. Zaletą będzie dłuższy okres przydatności do spożycia.

 

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

 

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

 

gallery_40794_906_214925.jpg

 

Kalkulacja kosztów w moim sposobie:

  • sok jabłkowy 15 l (klarowny najlepszy) - (15 x 2,20) = 33zł
  • drożdże do win białych + pożywka - 5,00 zł
  • cukier 0,2 kg - 0,7zł

gallery_40794_906_128993.jpg

 

cena sklepowa:

15 l = 150 zł

1 l  = 10 zł

 

cena "swojaka":

15 l = 40 zł

1 l = 2,60 zł

 

Możecie a nawet powinniście nie dodawać cukru. Napój jest przepyszny, dużo lepszy i tańszy niż piwo.Wszyscy mówią że mój cydr jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż sklepowy.

Smacznego!

 

gallery_40794_906_248370.jpg

 

 

źródło: część to zmodyfikowany kolaż z internetu

 

 

 

  • Upvote 4
Opublikowano

Nie chce Ci spamować.Ale moja żona robi analizy chemiczne i w tym soku jest tyle "soku" co kot napłakał.

Po drugie jabłka które idę na przemysł nie są odpadami ,co prawda kosztują 10-12gr. za kg ,ale to są jednak jabłka w 100%

Wiem co mówie ,bo mieszkam w zagłębiu jabłkowym gdzie jest największy w Polsce producent cydru i wszelkich produktów z jabłek.

 

Więc jak napisłem wcześniej ,fajnie  że bawisz się w takie rzeczy ,ale nie pisz takich bzdur , robiąc antyreklamę polskim firmom i ich produktom , które są nagradzane na całym swiecie.

A właśnie w polsce produkuje się bazę z której cydr jest eksportowany do wszystkich największch producentów cydru na świecie łącznie z całą UK.

Opublikowano

nie umniejszam żadnej firmie :) fajnie że przetoczyłeś jakieś argumenty,

zdaję sobie sprawę z tego co piszesz ale też nie jest prawdą że gdzieś napisałem bzdurę

skoro główny składnik stanowi 1,2 % wartości towaru sam widzisz za co płacimy

co do soku to jest klarowny czyli przecedzony z musu (z którego pewnie później robią dżemy ;)) więc skład musi być inny

 

mój przepis nie jest nagradzanym majstersztykiem aczkolwiek jest jest prosty i skuteczny jak chuck noris

jeśli ktoś będzie miał chęci i czas to zrobi sobie lepiej z prawdziwego musu

aczkolwiek zawsze swojskie produkty takie jak kiełbaska czy pierogi od mamusi będą lepsze niż te kupne z górnej półki :)

jeśli znajdzie się ktoś kto zrobi to proszę o opinie

 

  • Upvote 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Reply to this topic...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+