Jump to content
thc-thc.com
ganjafarmer.com.pl
sklep z nasionami marihuany
grower.com.pl www.growbox.pl seedstockers.com

Recommended Posts

-= Cydr =-

 

Cydr (jabłecznik)- napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2–7%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji.

gallery_40794_906_5429.jpg

Cydr zwykły

Fermentację przeprowadza się około 2 tygodni. Po tym czasie Cydr powinien całkowicie przestać pracować. Należy zlać trunek znad osadu i pozostawić na kolejne 2-3 tygodnie. Następnie zlewamy go do butelek i przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Nie ma potrzeby dalszego leżakowania, nasz Cydr jest gotowy do spożycia.

gallery_40794_906_11475.jpg

Cydr musujący

W przypadku wersji musującej fermentację przeprowadzamy ok. 7-10 dni. Po tym czasie zlewamy Cydr do butelek i na 0.5 butelkę dodajemy jedną łyżeczkę cukru (nie więcej bo powstanie bomba z zapłonnikiem czasowym). Butelki powinny leżakować 2-3 dni w temperaturze 20-24°C tak by cukier, który dosypaliśmy zmienił się w smakowite bąbelki. Następnie butelki przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia i odczekujemy 2-3 tygodnie.

 

gallery_40794_906_21603.jpg

Właściwy czas

Cydr dojrzewa szybko, ale też szybko może się zepsuć. Nie należy czekać zbyt długo z otwieraniem pierwszych butelek.

 

Cydr podajemy schłodzony, ostrożnie otwierając butelki ponieważ na ich spodzie powinien osadzić się drożdżowy osad. Jeśli chcemy, aby nasz trunek był w pełni przejrzysty, należy ostrożnie przelać go do karafki, uważając by osad pozostał na dnie butelki lub odsączyć wężykiem.

 

Modyfikacje

Cydrowi fachowcy nie dopuszczają myśli o tym, że tak smaczny trunek można by modyfikować i tego typy wytwory stanowczo zabraniają nazywać Cydrem jednak bardzo ciekawy rezultat uzyskuje się dodając w początkowym etapie produkcji około 10-20% gruszek. Ciekawym dodatkiem jest też miód pszczeli (około 0.5 kg na każde 10 litrów moszczu). Można też zbezcześcić i wzmocnić trunek dodając cukru przed procesem fermentacji. Zaletą będzie dłuższy okres przydatności do spożycia.

 

Właściwości zdrowotne cydru

Cydr wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające.

Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni.

 

Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

 

gallery_40794_906_214925.jpg

 

Kalkulacja kosztów w moim sposobie:

  • sok jabłkowy 15 l (klarowny najlepszy) - (15 x 2,20) = 33zł
  • drożdże do win białych + pożywka - 5,00 zł
  • cukier 0,2 kg - 0,7zł

gallery_40794_906_128993.jpg

 

cena sklepowa:

15 l = 150 zł

1 l  = 10 zł

 

cena "swojaka":

15 l = 40 zł

1 l = 2,60 zł

 

Możecie a nawet powinniście nie dodawać cukru. Napój jest przepyszny, dużo lepszy i tańszy niż piwo.Wszyscy mówią że mój cydr jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż sklepowy.

Smacznego!

 

gallery_40794_906_248370.jpg

 

 

źródło: część to zmodyfikowany kolaż z internetu

 

 

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Nie chce Ci spamować.Ale moja żona robi analizy chemiczne i w tym soku jest tyle "soku" co kot napłakał.

Po drugie jabłka które idę na przemysł nie są odpadami ,co prawda kosztują 10-12gr. za kg ,ale to są jednak jabłka w 100%

Wiem co mówie ,bo mieszkam w zagłębiu jabłkowym gdzie jest największy w Polsce producent cydru i wszelkich produktów z jabłek.

 

Więc jak napisłem wcześniej ,fajnie  że bawisz się w takie rzeczy ,ale nie pisz takich bzdur , robiąc antyreklamę polskim firmom i ich produktom , które są nagradzane na całym swiecie.

A właśnie w polsce produkuje się bazę z której cydr jest eksportowany do wszystkich największch producentów cydru na świecie łącznie z całą UK.

Link to comment
Share on other sites

nie umniejszam żadnej firmie :) fajnie że przetoczyłeś jakieś argumenty,

zdaję sobie sprawę z tego co piszesz ale też nie jest prawdą że gdzieś napisałem bzdurę

skoro główny składnik stanowi 1,2 % wartości towaru sam widzisz za co płacimy

co do soku to jest klarowny czyli przecedzony z musu (z którego pewnie później robią dżemy ;)) więc skład musi być inny

 

mój przepis nie jest nagradzanym majstersztykiem aczkolwiek jest jest prosty i skuteczny jak chuck noris

jeśli ktoś będzie miał chęci i czas to zrobi sobie lepiej z prawdziwego musu

aczkolwiek zawsze swojskie produkty takie jak kiełbaska czy pierogi od mamusi będą lepsze niż te kupne z górnej półki :)

jeśli znajdzie się ktoś kto zrobi to proszę o opinie

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+