Dzik Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 -= Cydr =- Cydr (jabłecznik)- napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2–7%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Cydr zwykły Fermentację przeprowadza się około 2 tygodni. Po tym czasie Cydr powinien całkowicie przestać pracować. Należy zlać trunek znad osadu i pozostawić na kolejne 2-3 tygodnie. Następnie zlewamy go do butelek i przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Nie ma potrzeby dalszego leżakowania, nasz Cydr jest gotowy do spożycia. Cydr musujący W przypadku wersji musującej fermentację przeprowadzamy ok. 7-10 dni. Po tym czasie zlewamy Cydr do butelek i na 0.5 butelkę dodajemy jedną łyżeczkę cukru (nie więcej bo powstanie bomba z zapłonnikiem czasowym). Butelki powinny leżakować 2-3 dni w temperaturze 20-24°C tak by cukier, który dosypaliśmy zmienił się w smakowite bąbelki. Następnie butelki przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia i odczekujemy 2-3 tygodnie. Właściwy czas Cydr dojrzewa szybko, ale też szybko może się zepsuć. Nie należy czekać zbyt długo z otwieraniem pierwszych butelek. Cydr podajemy schłodzony, ostrożnie otwierając butelki ponieważ na ich spodzie powinien osadzić się drożdżowy osad. Jeśli chcemy, aby nasz trunek był w pełni przejrzysty, należy ostrożnie przelać go do karafki, uważając by osad pozostał na dnie butelki lub odsączyć wężykiem. Modyfikacje Cydrowi fachowcy nie dopuszczają myśli o tym, że tak smaczny trunek można by modyfikować i tego typy wytwory stanowczo zabraniają nazywać Cydrem jednak bardzo ciekawy rezultat uzyskuje się dodając w początkowym etapie produkcji około 10-20% gruszek. Ciekawym dodatkiem jest też miód pszczeli (około 0.5 kg na każde 10 litrów moszczu). Można też zbezcześcić i wzmocnić trunek dodając cukru przed procesem fermentacji. Zaletą będzie dłuższy okres przydatności do spożycia. Właściwości zdrowotne cydru Cydr wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające. Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni. Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków. Kalkulacja kosztów w moim sposobie: sok jabłkowy 15 l (klarowny najlepszy) - (15 x 2,20) = 33zł drożdże do win białych + pożywka - 5,00 zł cukier 0,2 kg - 0,7zł cena sklepowa: 15 l = 150 zł 1 l = 10 zł cena "swojaka": 15 l = 40 zł 1 l = 2,60 zł Możecie a nawet powinniście nie dodawać cukru. Napój jest przepyszny, dużo lepszy i tańszy niż piwo.Wszyscy mówią że mój cydr jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż sklepowy. Smacznego! źródło: część to zmodyfikowany kolaż z internetu 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scooby-Doo Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Wszystko fajnie , tylko cydru nie robi się z "soku" z Biedronki a z jabłek. Coś o tym wiem Mimo to gratki za pomysłowość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzik Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 plusem to że niema przy tym roboty, soczek jest klarowny i 100%, smak i aromat lepszy niż sklepowe wersje które pędzone z odpadków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scooby-Doo Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Nie chce Ci spamować.Ale moja żona robi analizy chemiczne i w tym soku jest tyle "soku" co kot napłakał. Po drugie jabłka które idę na przemysł nie są odpadami ,co prawda kosztują 10-12gr. za kg ,ale to są jednak jabłka w 100% Wiem co mówie ,bo mieszkam w zagłębiu jabłkowym gdzie jest największy w Polsce producent cydru i wszelkich produktów z jabłek. Więc jak napisłem wcześniej ,fajnie że bawisz się w takie rzeczy ,ale nie pisz takich bzdur , robiąc antyreklamę polskim firmom i ich produktom , które są nagradzane na całym swiecie. A właśnie w polsce produkuje się bazę z której cydr jest eksportowany do wszystkich największch producentów cydru na świecie łącznie z całą UK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzik Posted December 14, 2014 Author Share Posted December 14, 2014 nie umniejszam żadnej firmie fajnie że przetoczyłeś jakieś argumenty, zdaję sobie sprawę z tego co piszesz ale też nie jest prawdą że gdzieś napisałem bzdurę skoro główny składnik stanowi 1,2 % wartości towaru sam widzisz za co płacimy co do soku to jest klarowny czyli przecedzony z musu (z którego pewnie później robią dżemy ) więc skład musi być inny mój przepis nie jest nagradzanym majstersztykiem aczkolwiek jest jest prosty i skuteczny jak chuck noris jeśli ktoś będzie miał chęci i czas to zrobi sobie lepiej z prawdziwego musu aczkolwiek zawsze swojskie produkty takie jak kiełbaska czy pierogi od mamusi będą lepsze niż te kupne z górnej półki jeśli znajdzie się ktoś kto zrobi to proszę o opinie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scooby-Doo Posted December 14, 2014 Share Posted December 14, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.