Jump to content
nasiona marihuany, nasiona konopi
medyczna marihuana
nasiona marihuany
grower.com.pl www.growbox.pl meganasiona.pl

Recommended Posts

Witam Wszystkich Serdecznie.

 

:hemp_cook: Dziś w Gotuj z Ambasadorką :hemp_cook:

 

 

Klasyczne Masełko konopne

 

Masło może posłużyć jako baza do wszelakich wypieków i potraw.

Magiczną mocą masła można cieszyć się bardzo długo.

Jedzenie konopi tylko w formie spożywanej przynosi najszybsze rezultaty medyczne.

Jedzenie konopi jest metodą medyczną- jedną z kilku czołowych w leczeniu się ta rośliną.

 

gallery_27223_375_540424.jpg

 

 

 

Do mojego masła użyłam następujących składników:

 

-masło ekstra o zawartości tłuszczu 82% 275 g

-152 gramy przy topowych listków oraz mini bobków z rośliny Speed Queen 

-woda czysta filtrowana

 

gallery_27223_375_193035.jpg

 

Akcesoria

 

-duży garnek

-miarka

-drewniana łyżka

-słój

-pojemnik

-gaza

-pończocha do wyciśnięcia masła z zieleniny

-metalowa miska

-mniejszy garnek

 

Listki  spłukuje wodą, oczyszczam z zanieczyszczeń(outdoor).

 

 

gallery_27223_375_73159.jpg

 

 

gallery_27223_375_224109.jpg

 

Czynności

 

Wypłukiwanie

 

Płukanie numer 1

  • Do dużego garnka wlałam 3 litry przefiltrowanej wody a następnie dodałam listki i bobki.Trzy litry wody gotuje się ok 15 minut.

gallery_27223_375_342320.jpg

 

 

Płukanie numer 2

  • Po 15'nastu minutach gotowania wodę wylewam przez sitko, odcedzam susz. Ponownie wrzucam do garnka i zalałam 3 litrami wody.Gotuje kolejne 15 minut.

 

 

Płukanie numer 3

  • Po 15'nastu minutach gotowania wodę wylewam przez sitko, odcedzam susz.Tym razem już objętość liści zmniejszyła się więc do garnka wlałam 2 litry zimnej wody.

 

gallery_27223_375_656655.jpg

 

Płukanie numer 4 

 

  • Po 15'nastu minutach gotowania wodę wylewam przez sitko, odcedzam susz mj.

 

Rozpuszczanie masła

 

​Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. 

Za pomocą  garnka i metalowej miski.

Do garnka wlewam szklankę-dwie wody, kładę na to miskę metalową.

Do miski wkładam masło.

 

gallery_27223_375_269079.jpg

 

Gotowanie masła

 

  • Do zieleniny dodajem roztopione masło, zalałam  1,5 litra ciepłej wody i gotujemy przez u mnie 120 minut.

Na zmniejszonym gazie, woda lekko bulgotała, od czasu do czasu przemieszałam łyżka.

 

  • Po upływie czasu na wierzchu powinien pojawić się tłuszcz, a woda lekko zmienić kolor.

 

gallery_27223_375_990252.jpg

 

Przelewanie do słoika/pojemnika i studzenie

 

  • Przewalam przez sitko lub gazę płyny do słoja lub pojemnika.Powinno być widać na wierzchu pływający tłuszcz ale masło jest jeszcze w roślinie.
  • Następnie za pomocą pończochy, wrzucam do niej wszystką zieleninę i mocno przecedzam teraz wyciskam nasze masełko- bardzo ważny element wyrobu masła.

gallery_27223_375_452184.jpg

Schładzanie i leżakowanie

 

  • Masło odstawiam do ostygnięcia w słoju/pojemniku z pokrywką, a następnie wkładam do lodówki.
  • Gdy masło stężało odcedzam od płynu.
  • masło przekładam do innego pojemnika

 

U mnie stało cała noc,nazajutrz masło odcedziłam od wody.

Masło przełożyłam do mniejszego pojemnika.

Pojemnik ten włożyłam do lodówki, masło wtedy stwardniało.

 

Do masła można dodać naturalnego konserwantu czyli szczyptę soli jeżeli masło ma postać dłużej.

Masło przechowywać będę w zamrażarce, dzięki temu zachowa swoje pełne właściwości i nie zepsuje się.

 

 

Masła wyszło mi równo 200 gram

 

gallery_27223_375_171756.jpggallery_27223_375_638096.jpg

 

gallery_27223_375_38034.jpg

 

gallery_27223_375_206909.jpgMasełko wykorzystam do innych przepisów którymi się podzielę z Wami już  wkrótce.

 

:hemp_cook: Pozdrawiam :hemp_cook:

 

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich artykułów ani zdjęć !

Kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części artykułu oraz grafik w nich umieszczonych oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 oraz Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Dz.U. nr 47 poz. 211

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystając z tego przpisu udało mi sie wyprodukowac własne masełko konopne.  Masło robiłem z nemesisx colormatic. za niedługo zrobie z tego gorącą czekolade to wstawie fotki ;) Masełko jest zamrożone dlatego jest w grudach :)

 

CAM00015

 

 

 

 

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem że wstępne przegotowanie zieleniny ma służyć pozbycia się okropnego gorzkiego smaku chlorofilu.

 

Sam robiłem to ale w przypadku męskich lub liści.

 

Obecnie mam szyszki (out op jakieś szwedzkie odmiany).Boję się wstępnie przegotowywać żeby nie zmyć trichromów. Co o tym myślicie, czy moje obawy mają uzasadnienie?

 

Topki dobrze jest rozdrobnić.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

kiedy odcedzać przez pończochę  a kiedy przez gazę tego nie było uwzględnione w przepisie czy można byłoby to jakoś uzasadnić jaśniej ? pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy tylko zakończy się gotowanie masła należy przecedzić tłuszcz do innego pojemnika.

Można to zrobić za pomocą pończochy - lub gazy - ale trzeba chwilkę odczekać aż zielenina ostygnie ponieważ wyciskamy rękami i można się poparzyć.

 

Wycisnąć z rośliny z całych sił cały tłuszcz - to jest najcenniejszy produkt. A nawet z takich już wyciśniętych można zrobić budyń i będzie bardzo mocy - przepis Budyn konopny

 

Następnie tłuszcz musi ostygnąć i ściąć się przez ok 24 h w chłodnym zaciemnionym miejscu. Następnie można już łyżką zdjąć masło do innego pojemnika a wodę wylewamy - nie wymaga to odcedzania przez  materiał masło ma już stały kształt.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

:) chciałbym dodać od siebie że podczas przyrządzania naszego masła wydziela się bardzo silny charakterystyczny aromat ! :police:  :zen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne masełko

Tym razem z "master kush" 

Świeżej rośliny było ok 300-380 gram, topki, liście wszystko cała roślina(pełny duży garnek)

Przegotowywane było 5 razy

Masło gotowało się 140 minut

Użyłam 750 gram masła osełki 82%

 

po odpoczęciu i odlaniu płynu 

 

1. 281 g

2. 362 g

 

Łącznie:

643 gram masła

 

gallery_27223_375_65889.jpg

 

 

 

Dziś zostanie testowane 

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masło wyszło słabej mocy - trichomy były przezroczyste, odmiana gdyby nawet doszła to i tak byłaby słaba w mocy,  wina - marne geny.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masło z SSH

Super Silver Haze

 

Z 700 g masła 83% wyszło 600 g

Do masła zostały użyte Listki i male bobki przytopowe (ok 100g)

Sample masła testowałam wczoraj, ale z reszty roślin wygotowanych w maśle zrobiłam mleko a następnie gorąca czekoladę.

Faza bardzo przyjemna bez porównania z poprzednimi, za chwile będę robić z utwardzonego czekoladę i napisze jak działa.

 

 

med_gallery_27223_375_94955.jpg

gallery_27223_375_576062.jpg

:indiana:

 

 

Masło ma długi chilloutowy ciąg, nie ma skoków upalenia, faza jest bardzo przyjemna.

Związku z większa ilością masła prawdziwego idealne do ciastek.

Zdecydowanie na cały dzień, nie męcząca, nie usypiające. 

 

Juz nie długo

:hemp_cook:

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+