Dzik Opublikowano 14 Grudnia 2014 Opublikowano 14 Grudnia 2014 -= Cydr =- Cydr (jabłecznik)- napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2–7%. Odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany przez fermentację moszczu jabłecznego w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Cydr zwykły Fermentację przeprowadza się około 2 tygodni. Po tym czasie Cydr powinien całkowicie przestać pracować. Należy zlać trunek znad osadu i pozostawić na kolejne 2-3 tygodnie. Następnie zlewamy go do butelek i przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Nie ma potrzeby dalszego leżakowania, nasz Cydr jest gotowy do spożycia. Cydr musujący W przypadku wersji musującej fermentację przeprowadzamy ok. 7-10 dni. Po tym czasie zlewamy Cydr do butelek i na 0.5 butelkę dodajemy jedną łyżeczkę cukru (nie więcej bo powstanie bomba z zapłonnikiem czasowym). Butelki powinny leżakować 2-3 dni w temperaturze 20-24°C tak by cukier, który dosypaliśmy zmienił się w smakowite bąbelki. Następnie butelki przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia i odczekujemy 2-3 tygodnie. Właściwy czas Cydr dojrzewa szybko, ale też szybko może się zepsuć. Nie należy czekać zbyt długo z otwieraniem pierwszych butelek. Cydr podajemy schłodzony, ostrożnie otwierając butelki ponieważ na ich spodzie powinien osadzić się drożdżowy osad. Jeśli chcemy, aby nasz trunek był w pełni przejrzysty, należy ostrożnie przelać go do karafki, uważając by osad pozostał na dnie butelki lub odsączyć wężykiem. Modyfikacje Cydrowi fachowcy nie dopuszczają myśli o tym, że tak smaczny trunek można by modyfikować i tego typy wytwory stanowczo zabraniają nazywać Cydrem jednak bardzo ciekawy rezultat uzyskuje się dodając w początkowym etapie produkcji około 10-20% gruszek. Ciekawym dodatkiem jest też miód pszczeli (około 0.5 kg na każde 10 litrów moszczu). Można też zbezcześcić i wzmocnić trunek dodając cukru przed procesem fermentacji. Zaletą będzie dłuższy okres przydatności do spożycia. Właściwości zdrowotne cydru Cydr wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwutleniające. Skąd biorą się antyoksydanty w cydrze? Związki pochodzą z jabłek, które są głównym składnikiem trunku. Dlatego tak ważne jest, żeby jabłka do cydru nie były obrane. To w skórce jest najwięcej związków antyoksydacyjnych, czyli składników pozytywnie wpływających na pracę organizmu. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu - związku poprawiającego pracę mięśni. Pamiętajmy jednak, że cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków. Kalkulacja kosztów w moim sposobie: sok jabłkowy 15 l (klarowny najlepszy) - (15 x 2,20) = 33zł drożdże do win białych + pożywka - 5,00 zł cukier 0,2 kg - 0,7zł cena sklepowa: 15 l = 150 zł 1 l = 10 zł cena "swojaka": 15 l = 40 zł 1 l = 2,60 zł Możecie a nawet powinniście nie dodawać cukru. Napój jest przepyszny, dużo lepszy i tańszy niż piwo.Wszyscy mówią że mój cydr jest smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż sklepowy. Smacznego! źródło: część to zmodyfikowany kolaż z internetu 4 Cytuj
Scooby-Doo Opublikowano 14 Grudnia 2014 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wszystko fajnie , tylko cydru nie robi się z "soku" z Biedronki a z jabłek. Coś o tym wiem Mimo to gratki za pomysłowość Cytuj
Dzik Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2014 plusem to że niema przy tym roboty, soczek jest klarowny i 100%, smak i aromat lepszy niż sklepowe wersje które pędzone z odpadków Cytuj
Scooby-Doo Opublikowano 14 Grudnia 2014 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Nie chce Ci spamować.Ale moja żona robi analizy chemiczne i w tym soku jest tyle "soku" co kot napłakał. Po drugie jabłka które idę na przemysł nie są odpadami ,co prawda kosztują 10-12gr. za kg ,ale to są jednak jabłka w 100% Wiem co mówie ,bo mieszkam w zagłębiu jabłkowym gdzie jest największy w Polsce producent cydru i wszelkich produktów z jabłek. Więc jak napisłem wcześniej ,fajnie że bawisz się w takie rzeczy ,ale nie pisz takich bzdur , robiąc antyreklamę polskim firmom i ich produktom , które są nagradzane na całym swiecie. A właśnie w polsce produkuje się bazę z której cydr jest eksportowany do wszystkich największch producentów cydru na świecie łącznie z całą UK. Cytuj
Dzik Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2014 nie umniejszam żadnej firmie fajnie że przetoczyłeś jakieś argumenty, zdaję sobie sprawę z tego co piszesz ale też nie jest prawdą że gdzieś napisałem bzdurę skoro główny składnik stanowi 1,2 % wartości towaru sam widzisz za co płacimy co do soku to jest klarowny czyli przecedzony z musu (z którego pewnie później robią dżemy ) więc skład musi być inny mój przepis nie jest nagradzanym majstersztykiem aczkolwiek jest jest prosty i skuteczny jak chuck noris jeśli ktoś będzie miał chęci i czas to zrobi sobie lepiej z prawdziwego musu aczkolwiek zawsze swojskie produkty takie jak kiełbaska czy pierogi od mamusi będą lepsze niż te kupne z górnej półki jeśli znajdzie się ktoś kto zrobi to proszę o opinie 1 Cytuj
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.