pablosan Opublikowano 23 Lipca 2009 Opublikowano 23 Lipca 2009 byndza ma razje bez znakow fonetycznych to to wiekszego sensu nie ma . przykladowy LR moze miec to R na koncu jak i nie i z pewnoscia ostatnia samogloska to nie A a tak zane "schwa" czyli "delikatne" E. co wiecej, wymowa zalezy tez od tego czy ma byc to z akcentem brytujskich, amerykanskim, jamajskim itp. Cytuj
Kanieś Opublikowano 23 Lipca 2009 Opublikowano 23 Lipca 2009 IwannaGrow napisał(a): Ja bym dał 'Ryda'. tak sie mowi na jamajce, autetyczne i potwierdzone. tylko ze nie na ta konkretnie odmiane tylko na samochody takze ta odmiane jezeli wogole ja znaja to pewnie tez by w ten desen wymawiali. podobno na jamajce ciezko jest sie dogadac nawet jezeli b. dobrze znasz angielski a to ze wzgledu na specyficzny rodzaj j. angielskiego na tej pieknej wyspie Cytuj
pablosan Opublikowano 23 Lipca 2009 Opublikowano 23 Lipca 2009 Nekromaton napisał(a): IwannaGrow napisał(a): Ja bym dał 'Ryda'. tak sie mowi na jamajce, autetyczne i potwierdzone. tylko ze nie na ta konkretnie odmiane tylko na samochody takze ta odmiane jezeli wogole ja znaja to pewnie tez by w ten desen wymawiali. podobno na jamajce ciezko jest sie dogadac nawet jezeli b. dobrze znasz angielski a to ze wzgledu na specyficzny rodzaj j. angielskiego na tej pieknej wyspie zalezy gdzie na jamajce, jesli znasz naprawde dobrze angielski to np. w urzedzie dogadasz sie ale juz z ziomkiem z jakims slamsow nie da rady. a wynika to z tego , ze obok jamajskiego angielskiego gadaja tez tam w jamajskim kreolu a to juz nie jest angielski w ogole, ma wiele cech z angielskiego ale tez i z hiszpanskiego, francuskiego, irlandzkiego itd. swoja droga gramatyka jest o niebo latwiejsza do nauczenia niz angielska, w sporym stopniu tez ja przypomina Cytuj
IwannaGrow Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Opublikowano 26 Lipca 2009 no własnie o tym mówie.. nie wiem czemu ale Ryda mi w głowie gra Dyseal Rydaaa Cytuj
Recommended Posts