Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

No dobra, ale widać w kupionych przedmiotach growboksa, admini widzą na przykład, dobrze myślę? I przecież wiadomo po co on jest. A polecanego sprzedawcę nie zawsze można znaleźć :( Dużo osób zakłada konto, aby sprzedać jeden przedmiot, bo akurat potrzebują się go szybko pozbyć.

zamów na kumpla, który ma mało stycznego z paleniem i spokojna twoja głowa. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś miał przypał zamawiając coś z allegro.

• 1 miesiąc temu...
  • Replies 453
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Opublikowano

Zastanawiam się na boxem 50x50x120 lub 55x55x120 pod 4 automaty .Jaki HPS wybrać : 100W czy 150W . Zależy mi na oszczędności prądu,150W może się za bardzo grzać?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Planuję zbudować growboxa, w którym chciałbym aby była jak najniższa temperatura przy włączonej lampie (hps 100w) dlatego mam kilka pytań, mianowicie:

1. Szerokość i długość boxa mam ograniczoną (45/45 max) jednak mogę pokombinować z wysokościa. Jaka byłaby optymalna do hps 100w, żeby osiągnąć jak najmniejszą temperaturę? Zaznaczam że w pokoju panuje temp pokojowa ; )

2. Pod hps'a z odbłyśnikiem chcę dać szybę i dwa wentylatory za lampą, jeden wlot drugi wylot. Czy wentylatory komputerowe będą dobre, jeśli tak to czy wybrałem dla nich dobre miejsce i jakie kupić (chodzi mi o moc)?

3. Na dole growbox'a (miejsce dla rośliny) planuje umieścić dwa wentyle (rozmieszczenie pokazane na załączonym obrazku). I tutaj to samo pytanie, jakiej wielkości/jaka moc?

Załączam obrazek, który zobrazuje moją sytuacje

box.jpg

Opublikowano

zgadzam się ze wszystkim co napisał Fatamorgana, z wyjątkiem

strasznie pracochłonne to rozwiazanie, chodzi mi o kombinowanie z podstawianiem czegos pod doniczki, zeby na wegu rosliny byly wyzej.

jest jedno banalne rozwiązanie. Na moim GL można zobaczyć. Wystarczy kratownica z 4 deseczek, kołki (takie meblowe metalowe), wiertło i wiertarka

Opublikowano

jest jedno banalne rozwiązanie. Na moim GL można zobaczyć. Wystarczy kratownica z 4 deseczek, kołki (takie meblowe metalowe), wiertło i wiertarka

Jeżeli chodzi o twój GL w podpisie to raczej nie znalazłem zdjęcia, które by ukazywało tą konstrukcję. Źle szukałem?

Co do pseudo cool-tuby to wolałbym po prostu poczekać na fundusze i kupić sobie oryginalną, nie awaryjną a póki co kombinować z szybą, która będzie myślę solidniejsza

FataMorgana M, co do pkt trzeciego- dlaczego by nie dać dwóch wentyli, jednego na wlot drugiego na wylot? Jaka jest różnica pomiędzy zainstalowaniem wentyla na wlocie a pozostawieniem po prostu wlotu pasywnego?

Opublikowano

Zdecydowanie 150w. Sam działam na takiej powierzchni. 4 automaty wejdą w donicach 5,7 litra.

Siema.

. 50x50= 0,25, iilość lumenów potrzebna na taką powierzchnie to 1250LM- 150w mają koło 1700 ale nie wiem dla czego do boxa 50x50 daje sie 250W bo do 1mx1m daje sie 400W.

Doniczki 25x25x26 mają 11l - doniczka donica kwadratowa 11l donice growbox hps

Opublikowano

Siema.

. 50x50= 0,25, iilość lumenów potrzebna na taką powierzchnie to 1250LM- 150w mają koło 1700 ale nie wiem dla czego do boxa 50x50 daje sie 250W bo do 1mx1m daje sie 400W.

Doniczki 25x25x26 mają 11l 

Agricola_ae, taka prawda, że optymalnym światłem przy 0,25m2 jest 150w. Wiadomo, że nawet przy 100w dałoby radę, ale po co? Lepiej dać więcej W i wycisnąć co najmniej kilkanaście % więcej.. A ludzie dają na taką pow nawet 250w, ale wtedy gołym okiem widać efekty. Z tym, że trzeba liczyć się z montażem o wiele wydajniejszej wentylacji. A co do 1m2 i 400w.. Owszem, można i znam ziomka, który cały czas sadzi przy takich warunkach. Do 80x80 też można dać 250w i będzie ok, ale jak to mówią - 'lepiej jak jest więcej, zawsze mało'. Dlatego ja jestem za takim układem:

40x40/50x50 - 150w

60x60/80x80 - 250w

100x100 - 400w/600w

120x120 - 600w/i wzwyż

Zawsze można 'uzupełnić' brakujące lumeny zwykłymi świetlówkami czy cfl. Można też dać zamiast 250w 2x100 i 1x150w w celu lepszego rozproszenia światła. Kombinacji jest tyle ile tylko sami potrafimy sobie ułożyć. Trzeba testować. Dużo zależy od boxa.