BOB MARLEY Opublikowano 16 Maja 2010 Opublikowano 16 Maja 2010 Mam pytanie. Jestem w trakcie montowania miniboksa z kartonu. Nie mam pomysłu jak zamontować świetlówki w tym kartonie żeby nie spadły. Any ideas? Ja do swojego lichego kartonu wsadziłem lampę ważącą ok. 0,5 kg i sie trzymało... po prostu musisz zaczepić w kilku punktach zwracając uwagę na punkt ciężkości... na pewno dasz radę ;] podwieś je na suficie w ten sposób: robisz u góry w kartonie 2 dziurki ok. 5 cm od siebie. przeciągasz przez nie sznurek. i zaczepiasz lampki. nie wrzuce fot bo starzy znaleźli tego boxa Moje pytanie: Mam mikro-boxa w kolumnie bez wentylacji. czy roślinki mogą tam być przez 3 - 5 dni od wyjścia z ziemi? jak ten brak powietrza wpłynie na części zielone, a jak na system korzeniowy, bo gleba chyba też musi oddychać?? Cytuj
Patrick031 Opublikowano 19 Maja 2010 Opublikowano 19 Maja 2010 Witajcie brada ogrodnicy!Każdy z nas wie jak zacząć uprawiać roślinki. Dzisiaj pokaże początkującym jak łatwo i za śmiesznie małe pieniądze zrobić wegbox'a. Jest to naprawde bardzo mały wegbox. Można go upchnąć wszędzie Czego będziemy potrzebować? 1. pudełko po butach 2. forma do ciasta (posłuzy jako odbłyśnik) 3. folia aluminiowa (moze być biała farba, jeśli tak to dodatkowo przyda sie i pędzel) 4. zaszywacz, jesli mamy zamiar uzywac folii 5. świetlówka kompaktowa, oprawka do niej, wtyczka do konaktu, kabel 6. nóż 7. troche czasu nie więcej niż 20-25 minut Ok. Cały przepis już mamy. Teraz bierzemy sie do roboty:) Pierwszym naszym krokiem, będzie wydłubanie dziury na gwint od swietlówki. Robimy to za pomocą noża. Wbijamy go w odpowiednie miejsce, i kręcimy nim w taki sposob aby powstała owy otwór na gwint. Następnym naszym posunięciem, będzie wpasowanie formy do ciasta do pudełka. Jesli forma będzie zbyt długa to wtedy przecinamy ją na pół i nasuwamy na siebie każdą z powstałych części. Jeśli pasuje, zszywamy ją zszywaczem Kolejnym krokiem do sukcesu będzie wyłożenie pudełka folią aluminiową. Z związku z tym że folia lubi się rwać, trzeba naszą folię troszeczkę wzmocnić. Odmierzamy podwójną ilość folii jaka była by nam potrzeba, a potem ją zginamy w pół w celu wzmocnienia. Na końcu zabawy z folią, przyszywamy ją zszywkami. Jesli jestes już tutaj, to znaczy ze połowa drogi za tobą Na koniec zotaje Ci zamocowanie formy do ciasta do pudelka. Sprawa jest prosta jak budowa cepa i montowanie naszego "pr0" odblysnika niczym nie różni się od montowania folii aluminiowej. Wystarczy tylko przyszyc Teraz wystarczy ze zamontujesz świetlowkę, nakręcisz oprawke na nią i podepniesz do prądu... Włala! Twój wegbox jest już gotowy! Przyda się do wstepnego rozwiniecia roslinki na indoor, jak i na outdoor Powodzenia Cały koszt budowy wyniosł mnie tylko za świetlówke, oprawke i okablowanie do niej. Reszte rzeczy z listy mozna znaleźć w domciu Witajcie. Ostatnio znalazłem tekst jak zrobić wegboxa /. W związku z tym mam pytanie, jaką świetlówkę mam kupić, ile watów i ile lumenów, załóżmy, że powierzchnia mojego boxa wynosi 1m^2. I mniej więcej ile by taka lampeczka kosztowała ? Cytuj
Patrick031 Opublikowano 21 Maja 2010 Opublikowano 21 Maja 2010 Powtórzę pytanie: Jaką świetlówkę mam kupić na jakieś 2 tygodnie na okres wegetacji, ile watów, ile lumenów no i jak była by cena. Powierzchnia boxa wynosi ok. 1m^2 Cytuj
foxy Opublikowano 22 Maja 2010 Opublikowano 22 Maja 2010 Witam juz wczesniej pytalem w tym dziale o boxa ale za bardzo nie chce mi sie robic i mysle nad kupnem Dark Room 40x40x120 i moje pytanie jest takie : Ile wejdzie tam af a ile zwylkych in ? lampa raczej bedzie Hps 150 W Cytuj
Patrick031 Opublikowano 23 Maja 2010 Opublikowano 23 Maja 2010 @up: Aaa, wybacz, nie zauważyłem. Dzięki za odpowiedź. Cytuj
kempeslwo Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 mam pytanie, czy doniczka własnej roboty z kartoniku po odżywkach szeroka na 20 cm, moze byc lepsza niż zwykła doniczka?? Chcę dwa krzaki w niej miec oddalone od siebie a doniczkę mam wysoką na jednego krzaka tylko, w kartonie nie zapleśnieje nic?? jaką macie radę przy robieniu własnej doniczki z kartonu?? Cytuj
mateozgr Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Witam, mam takie pytanie do was czy mogę zamontować w boxie dwa rodzaje światła np. 1 świetlówka(70W) i 4 żarówki energooszczędne(17W) Czy to nie bedzie jakoś przeszkadzać roślinką Cytuj
Bełcik Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 wielkie dzieki, chociarz bede musial chwile poczekac z ta cooltuba bo narazie u mnie biednie pozdro Cytuj
orson Opublikowano 9 Października 2010 Opublikowano 9 Października 2010 witam:) mam pytanie. do bxa 110dlugosc55szerokosc170wysokosc mam zamiar dac hps`a 400w czy to jest dobre rozwiazanie? boje sie o temperature zeby mi krzaczkow nie popalilo Cytuj
met1u Opublikowano 10 Października 2010 Opublikowano 10 Października 2010 siemka,przymierzam się do mojej pierwszej uprawy in,kupiłem ten zestaw nawozów Hesi hesi starter kitI średnio wiem jak to lac... bla bla, Wiem i mam tabele nawożenia dla hesi. Załóżmy wyjdzie z ziemi, leje odstana wode, za 3 dni leje troche tnt complex, root complex, super vit i power zyme, a za 3 dni znow sama wode...? Bo nie wiem czy dobrze to rozumiem.pozdrawiam :bless: Cytuj
Recommended Posts