Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Grafiki działają, jeżeli nie proszę otworzyć w nowej karcie i zaakceptować https

 

Witam!


Ten materiał o butanowym ekstrakcie, to duży temat na naszym forum, ja wziąłem, na mój pogląd, bardzo ciekawy z tego, że było. Początek omawiania był włożony na owergrow, potem był stworzony temat na naszej stronie internetowej. Najpierw mało teorii, informacja przetłumaczona z angielskiego na rosyjski, a teraz i na polski :)

Teoria

BHO (Butane Honey Oil)

Bezpieczeństwo:

Butan – bardzo lekko rozbłyskuje gaz, i wszystkie ekstrakcje z jego wykorzystaniem mają być poza lokalami !!!!

Butan - gaz, cięższy niż powietrze, i rozchodzi się w dolnych częściach lokalu, Butan łatwo zapalny, jeżeli jego koncentracja w powietrzu dosięga 1.8% - 8.5%

Ja zalecam, żebyście wykorzystali wszystkie możliwe środki zaradcze i wykorzystywali ochronne okulary, rękawiczki i mieli pod ręką gaśnice. W Internecie dosyć historii o ludziach tych, że spłonęli przy próbie przeprowadzenia ekstrakcji wewnątrz lokalu.

- Nic nie może być ważniejsze niż wasze bezpieczeństwo
- róbcie butan ekstrakcją poza lokalami albo bardzo dobrze przewietrzanym lokalu.


Nigdy nie palicie, nie zapalajcie otwarty płomień jeżeli zajmujecie się podobną ekstrakcją. Omijajcie statycznych kategorii, ponieważ nawet mała iskierka może zostać przyczyną nieprzyjemności.


Marki Butanu

Nie wszystkie butle z gazem napełnione są jednakowym Butanem. Są dwa podstawowe rodzaje gazu, które wykorzystuje się w butlach dla tankowania zapalniczek.

Izobutan i N-butan

Tanie marki wykorzystują Isobutan (2-metil propan) on toksyczny i niebezpieczny w porównaniu z N-butanom. Dla wyrobu Miodowego Masła N-butan, on ma lepszą ekstrakcje i praktycznie nie pozostawia pobocznych produktów w dostępowym maśle.

Inne firmy, na przykład Colibri, wykorzystuje butan melanż z Iso i N-butana.

Temperatura wrzenia
ISOBUTANE: -11.7 C
N-BUTANE: -0.5 C


No nam nie udało się znaleźć żadnego źródła albo sklepu który, to oferuje czysty N-butan. Najlepsza marka Butanu który ja wykorzystuję to ten Colibri.
Ja bardzo polecam korzystać z właśnie tej marki, nie ma problemu z dostaniem tego gazu w każdym sklepie który specjalizuje się na sprzedaży cygar albo tytoniu.

Poniżej jest lista firm również odpowiednich dla wyrobu Miodowego Masła.
Jeżeli wam nie uda się znaleźć «Colibri» postarajcie się znaleźć jedną z wskazanych firm.
W jakimkolwiek wypadku nie wykorzystujcie Butan od firmy Ronson, oni dodają aromat do melanzia Butanu, woń która później zachowuje się w maśle i nadaje mu bardzo nieprzyjemny smak.

Odpowiednie dla ekstrakcji butelki butanu od firm:

COLIBRI, NEWPORT, CORA, CTC, COLTON, DUNHILL, DAVIDOFF, FACKELMAN, WIN, NIBO, SAROME, CALOR GAS MATCH, UNILIGHT, K2, SUPERGAS, VENTTI, VECTOR.

Jeśli wam uda się znaleźć odpowiednich producentów, wy możecie zweryfikować ich wykorzystując test na lustrze i dodać do tej listy.


Test na lustrze:

Weźcie lustro albo kawałek szkła i nanieście na niego ciekły gaz. Odczekajcie trzy minuty, żeby ulotnił się Butan, i popatrzcie czy pozostał biały osad na szkle. Oprócz tego ten osad bardzo nieprzyjemnie pachnie. Nie gmatwajcie tą naleciałość z śladami od wody, że ulotniła się. Nawet Colibri pozostawia lekką naleciałość, ale on całkiem bezwonny.

Kiedy kupujecie butle dla tankowania zapalniczek, to bierzcie największy z proponowanych. Ja wykorzystuję 300 ml./167 gr. (6oz). W większości magazynów sprzedają jedynie małe 56gr. (2oz), ich jest za mało. Wam trzeba na ogół 226gr. (8oz) gazu na 28gr. (1oz) surowca.

Surowiec ile Butanu Waga gotowego produktu :

28гр. Bardzo ładnych topów/340gr./3-5гр.
28гр. średnich topów/280gr./2-4гр.
28гр. Drobnych topów/255gr/2-3гр.
28гр. czubów/340gr./3-5гр.
28гр. górnych liści/280gr./2-4гр.
28гр. dużych liści/255gr/1-2гр.


Fajka dla ekstrakcji, talerz dla zbierania:


Fajka dla ekstrakcji ma być zrobiona Jedynie z Copper, stal nierdzewna albo szkła. Omijajcie stosowanie - plastikowych, stalowych i takich, że galwanizują się rur one mogą zareagować z waszym masłem i sprowadzić do otrucia.
Niektóre robią fajki z klapami, po to, żeby opóźniał gaz wewnątrz i kontynuował jego współdziałanie z surowcem, ale w tym nie ma konieczności.

Otwarty koniec rury, przez który Butan budzie wyciekał i kapał na talerz dla zbierania, bardzo prosty w wyrobie, i pokazuje najlepsze wyniki za jakością wyrabianego masła. Czym dłużej Butan będzie znajduje się w kontakcie z рстением, tym bardziej zielonym będzie odcień u masła.

Ja wykorzystuję pół calowy (0.5 in) spiżową rurę długą do 30 centymetrów, z przylutowaną albo przywiązaną taśmą izolacyjną przykrywką z małym otworem pod nosek butli z Butanom. Ja wykorzystuję wiertło do dwóch milimetrów. Inny koniec pozostaje otwartym, do pełnego napełniło surowcem, potem on zakryje się kawałeczkiem papierowego filtru od ekspresu do kawy i drobną siatką z stali ( oferuje się również wykorzystanie złotego filtru od ekspresu do kawy, ponieważ on zrobiony z metalu i nie zażąda dodatkowych siatek i filtrów) nierdzewnej, wszystek ten zaciąga się chomątem.

Można wykorzystywać papierowy filtr od ekspresu do kawy, z bardzo drobną siatką z stali nierdzewnej albo dzwonkiem z grubego 100% bawełnianej tkance.
Dzwonko spiżowej fajki można zakupić w każdym sklepie z materiałami budowlanymi (albo budowlanym rynku)
Lepiej wziąć długą, ale wąską fajkę, czym gruby ale krótki. Nie bierzcie fajki szerzej za 2 cale.

Dla zbierania ja wykorzystują szklaną przykrywkę od szklanego rondla. Nie wykorzystujcie metalowych dla zbierania ekstraktu, ponieważ przez ich może проскочить iskra statycznej электричества, chociaż wy możecie pokosztować.

Miodowe Masło bardzo lepkie i wam będzie znacznie dogodnie zdjąć go od dna z gładkiej powierzchni z kwadratowymi kątami, albo w ogóle bez nich, chociaż mnie dopóki aż nie udało się znaleźć idealnego wariantu. Przekonacie się, że wasza pojemność będzie mogła nazbierać i powstrzymać niemniej 500mg. płynu.

Przygotowanie do ekstrakcji:

Przekonacie się, że surowiec (liście, badyle, gałązki albo topy) bardzo suche. Czym bardziej suche, tym lepiej. Przemielcie surowiec do pudru, wam nie potrzebne zbędna swara, ten ma być jedynie puder.

Czym lepsza jakość początkowego surowca, tym lepsze masło. Jeżeli wy wykorzystujecie męską roślinę albo jedynie łopiany, nie czekajcie otrzymać doskonałego masła. Wy możecie wykorzystywać ten sposób dla przerobu niedorozwiniętych topów, że nadpróchniały . Miodowe masło najczęściej przejmuje smak zależny od jakości początkowego surowca.
Początkowy surowiec również wpływa i na kolor masła, czym goreje surowiec тем ciemniej kolor, ale i przy czym ono będzie zawierało dosyć THC żeby przynieść wam frajdę.

Ja uważam za lepiej zamrażać surowiec i fajkę przed ekstrakcją, ale ten zupełnie nie słuszna konieczność. Ten po prostu pozwala przechowywać Butan w ciekłym krajobrazie na pewien czas jego przebiegania przez fajkę.

W całości natłoczycie fajkę pudrem z surowca, omijajcie powietrznych kieszeni w pustce fajki. Ja napełniał fajkę stopniowo, zasypując jej po ledwie, po strząsając jej i tak do pełnego wypełnienia.

Nie ubijajcie puder w fajce, jeżeli wam zbraknie surowca dla wypełnienia fajki, to będziesz zastępowały jej na mniejszą fajką. Powietrzne kieszenie wewnątrz fajki pozwolą Butanowi przejść z ciekłego stanu do gazowego stanu, i pogorszył skuteczną ekstrakcji.

Potem, jak wy natłoczyliście fajkę pudrem w całości, naciągnijcie na jej dolny koniec papierowy filtr od ekspresu do kawy, i omieszkajcie założyć z wierzchu drobną siatkę z stali nierdzewnej albo dzwonko 100% bawełnianej tkance.

Ściśnijcie fajkę w imadle albo weźcie kuchenne rękawiczki do piecyka, ponieważ w trakcie ekstrakcji temperatura powierzchni fajki mocno spada, i będzie bardzo chłodna. Nie będziecie jej mogli utrzymać pustymi rękami.

Jak tylko w całości napełniliście waszą fajkę, butla z Butanem, rękawiczki, i talerz dla zbierania, nastał czas wychodzić na ulicę.

Ekstrakcja:

Ten najniebezpieczniejsza chwila w wszystkim procesie.

Znajdźcie bezpieczne izolowane i bardzo dobrze przewietrzone miejsce, gdzie możecie przeprowadzić ekstrakcję. Trzymacie albo zabezpieczycie fajkę nad talerzem dla zbierania, wstawcie nosek butli z Butanem do otworu na końcu fajki. Wypuścicie pełną butle z gazem do fajki, to zajmie około 30 sekund. I blisko minuty, żeby płyn zaczął kapać z dolnego końca fajki do talerza. Jeżeli płyn nie zaczął wyciekać, i wy w całości wykorzystywaliście pierwszą butle, to weźcie drugą i powtórzycie operację.
Jeśli ubiliście puder bardzo szczelnie, to ten może zablokować przebieg Butanu po fajce, jeśli ten będzie stał się ten nie tłoczcie presję bardzo mocno, a po prostu odczekajcie chwile. Sam najdzie na dolne wyjście z fajki. Jeśli Butan począł wychodzić wstecz, to po prostu zwolnicie wypuszczanie gazu z butli.

Wypuszczajcie Butan z butli do pełnego jego opróżniania, potem замните balon i powtórzycie procedurę. Zazwyczaj ja wykorzystuję 2 balonów po 170 gr. na 46 gr. surowca

Potem, jak wy wypuściliście Butan z ostatniej butli, ja daję fajce ociec jeszcze kilku minut. Jak tylko masło zaprzestaje kapać, porządnie dmucham w fajkę, po to, żeby przekonać się, że wewnątrz nie pozostało ciekłego Butanu. Ale dotrzymujcie się ostrożności przy przedmuchaniu, ponieważ w tym nie ma szczególnej konieczności. Płyn w talerzu musi mieć bursztynowy kolor.

Parowanie:

Zazwyczaj ja biorę z sobą termos z wrzątkiem razem z patelnią, dla tego żeby przeprowadzić parowanie na ulicy. Ten zajmuje nie więcej niż 15-20 minut dla pełnego parowania.

Albo wy możecie odparowywać w domu, przy czym, dotrzymując wszystkie możliwe zaradcze środki, i honorując sobie sprawozdanie w niebezpieczeństwie spłatać pożar od trafiania iskry przy parowaniu Butanu.

Dla tych celi ja mam mały odwietrznik, który kieruję na talerz, ale elektro wentylator może dać iskrę. Dlatego o ma być skierowany w stronę talerza, i nie pompować gaz przez się.

Ustalicie talerz dla boru do rozległego talerza albo patelnię zawczasu napełniwszy ją gorącą wodą, teraz możecie obserwować, jak pocznie wygotowywał się z masła Butan. Gorąca woda pocznie bardzo szybko chłodzić się, dlatego zastępujcie jej po części , dopóki masło nie przestoi uwydatniać bąbelki gazu.

Jak tylko masło zaprzestaje uwydatniać bąbelki gazu, ja daję mu ochłodnąć, ulokowawszy talerz do zamrażalnika. Ja doradzam powtórzyć procedurę z gorącą wodą jeszcze raz, żeby przekonać się w tym, że w maśle nie pozostało Butanu, chociaż w tym nie ma konieczności.

Bądźcie bardzo porządni i nie odparowujcie bardzo długo. Czym dłużej wy wykorzystujecie wysoką temperaturę, tam ciemniejsze stanie się wasze masło. Jak tylko masło ustaje wrzeć przy kolizji z wrzątkiem, oznacza ono gotowy. Masło po dawnym może wrzeć kiedy wy podnosicie zapalniczkę, ale ten nie uwydatnianie Butanu, ten po prostu reakcja masła na ciepło.

Jak tylko wy zakończyliście odparowywać Butan, Miodowe masło można palić. Jeśli pozostawicie masło w talerzu dla zbierania, to przechowujecie jego przykrytym i w ciemnym miejscu. Przez tydzień ono stwardnieje i wy będziecie mogli go wyskrobać. Ono będzie jędrnym, i pocznie kryć przy ogrzewaniu.

Opakowywanie, przechowywanie i palenie:

Wy możecie wykorzystywać brzeszczot, żeby oskrobać masło od talerza. Ja kocham fasować masło w 1 gr. Szklane baśki. Ten w żadnym wypadku nielekko zrobić, ale po krótkiej praktyce u was ten wyjdzie.

Wy możecie pozostawić masło do czyneli i brać go tam dla palenia. Przechowujecie talerz nakrytą plastykową przykrywką, żeby na maśle nie osiadał kurz i każda swara.

Zależnie od formy waszego talerza dla zbierania, u was może porobić się problem z agendą masła od jej powierzchni. 

Ten przyrząd wykorzystuje się dla mieszania farby, i ma formę gibkiego noża, nim ten ja i obchodzą wszystkie kąty.

Mnie podoba się palić moje masło z koniuszka gorącego noża. Weźcie nóż do masła i wetknijcie go między spiralami waszego elektrycznego blatu, albo wykorzystujcie butan palnik dla rozgrzewania noża. Jak tylko nóż rozgrzał się do czerwoności, weźcie kawałeczek masła na koniuszku cierniu i dotknijcie noża, wciągnijcie dym przez fajkę. Ja wykorzystuję korpus jednorazowej rączki, zawczasu wyjąwszy z niej sworzeń.

Możecie wykorzystywać zwykły бонг albo fajkę, zawczasu rozmieściwszy w niej tytoń od papierosa i kapnąwszy do go kroplą masła. Potem podpalcie fajkę i palicie jak zawsze.

I tyle. Na tym moje opowiadanie o tym jak zrobić lotne Miodowe Masło zakończony.
Sukcesy i bądźcie porządny !!!

honeyoil.jpg


Praktyka:

Detaliczny opis procesu od MGrow (olk-peace.ru)

Surowiec: trzy męskie krzaki i wybierki od jednego żeńskiego. W czystej wadze, po suszeniu, waga botwiny złożyła 480 gram.
hoext02p.JPG

Młynek do kawy, Vesy, Extractor i gas. ( N.b. tłumacza: W tym wypadku wykorzystuje się zakupiony do internetu magazynie extractor. Na przyszłość ja wskażę niektórych modelów, wykorzystywane w Rosji, które można produkować samodzielnie)
hoext01p.JPG hoext04p.JPG hoext06p.JPG

Proces (parowanie Butanu robi na wodnej łaźni):
hoext03p.JPG hoext05p.JPG hoext07p.JPG

hoext08p.JPG hoext09p.JPG hoext10p.JPG

hoext11p.JPG hoext12p.JPG hoext13p.JPG

Brzeszczotem od biurowego noża zbieramy miód do odpowiedniej pojemności:
hoext14p.JPG hoext15p.JPG hoext16p.JPG

No i otrzymaliśmy Miód - w kolorze i grząskiej bardzo zbieżny na gryczany, po woni na haszysz. Wyszły mniej więcej 4 gramów (z dwóch ekstrakcji). Doprawdy, dosyć małego kawałeczka, rozmiarem z główką (dziesiąte dole grama) szpilki żeby odczucia czynu THC nie odpuszczało was kilku godzin.

Jeśli uwzględnił, że wam nie trafiono się palić wszystką tą swar, i dla osiągnięcia wyniku wystarczało tylko jednego wdechu, to należy pooddawać należnie stwórcy przepisu.

Doradzam wszystkim - główny dotrzymujcie dwa rzeczy - Porządna i bierzcie lepszy z dostępnych marku gazu (od tego zależy smak, kolor, wo i wasze zdrowie)

Special thx for YFC.

  • Upvote 1
Opublikowano

U nas idea wyrażała się bardzo popularną. Że robić z liśćmi po harvesta Ja samodzielnie robiłem miodowe masło kilka razy, był bardzo rozradowany wynikiem.

A ot extractor, który wymyślił, zrobił i korzystam ja. Mój now-how smile.gif Wszystkie detale można zakupić w najbliższym magazynie techniki sanitarnej:

thumb_DSCI2497.jpg thumb_DSCI2496.jpg thumb_DSCI2495.jpg

thumb_DSCI2494.jpg thumb_DSCI2492.jpg thumb_DSCI2493.jpg

thumb_DSCI2498.jpg

Pozdro!

  • 1 rok później...
Opublikowano

Właśnie się przygotowuje do wykorzystania tej metody, skonstruowałem ekstraktor, mam filtry do kawy i jutro jadę do jakiegoś sklepu po gaz. Mam susz ze sporego męskiego krzuna i zamierzam go zmielić blenderem, co mam nadzieje będzie odpowiednie. dam znać czy coś z tego wyszło.

 

mam olejek, nie za dużo tak z 1/4 kieliszka+ to czego nie ogę w żaden sposób wybrać z naczynia może będzie pół kielonka, czekam aż to stwardnieje żeby wyskrobać. dobry wynik jak na jednego mężczaka. zdjęc brak.

edyta: posmarowałem tym szluga i jestem w pozytywnym szoku :)

  • 1 rok później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

to tak zeyb odsiwerzyć temat cos ode mnie. Olejek robiony gazem z 15 przetrzepanmych na hasz g lisci przytopowych. wyszło około 4g haszu i 1,5g olejku. zauwazyłem ze jak olejek poleży trochę to robi sie z neigo taka mega fajna plastelina :)

 

 

post-2-0-88160500-1400096779_thumb.jpg

  • Upvote 1
  • 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Reply to this topic...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+