Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

• Replies 231
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Opublikowano (edytowane)

Huh gościu ja dokładnie wiem o co z tym perlitem chodzi. Składników to on raczej nie ma przydatnych. Pytam czy jest niezbędny :)

Edytowane przez Funky Koval
Opublikowano

Ja zawsze jak nie używałem perlitu to ziemia się strasznie zbijała po każdym podlaniu coraz bardziej, ale ciężko jest powiedzieć czy jest niezbędny a czasem w ziemi lightmix już nie masz perlitu? Chyba, że chodzi Ci o to żeby go wywalić :o

Opublikowano (edytowane)

Nie mam pojęcia,  doszła ziemia do paczkomatu dopiero - lightmax ma perlit już w sobie? Jak tak, to nie było pytania. lol głupi Carlos :) 

Lece odbiorę to zajrzę :) 

Plus jest taki, że pestka po umieszczeniu w ciepełku puszcza ogonek, no jaram się jak młody :)  

Edytka: 

10 min pózniej...

..głupi ten Carlos. Teraz czaję, ta ziemia jest taka lekka i tak pachnie, że nią samą bym się nagrzmocił... to nie może się nie udać. Ale jazda :) 

Doniczka torfowa przygotowana, docelowa też. Teraz tylko mały musi wysunąć ogonek :) bo wcześniej chyba mi się wydawało z tych emocji

...Wygrzebywać perlit z ziemi... co za jełop z tego Carlosa... :D

Opublikowano

hehe wydłubać perlit :laugh: trochę czasu by Ci to zajęło... Perlit nie jest niezbędny ale bardzo pomaga, a głównie napowietrza glebę, utrzymuje dłużej wilgoć, polepsza drenaż itp.

Jak pokazała kiełek to możesz już do sadzonkowej doniczki wrzucać.

Opublikowano (edytowane)

Po 24 godzinach pomiędzy wilgotnymi warstwami ręcznika papierowego, pesteczka pękła i szykuje się do wypuszczenia ogonka. 

Potrzymam ją tak jeszcze do jutra, żeby się kiełek dobrze wysunął. Wtedy przeniosę do doniczki i odpalę słoneczko. 

W między czasu pojawił się mierzometr: bez lampy w Bidaboxie mam 21'C i 66% wilgotności. 

Jutro wraca Carlos, będzie się jąkał z radości. 

W tym momencie koszty powinny się już ustabilizować, podsumujmy: 

Bidabox Mk. I 147.48

płyta na korpus 31.79
świetlówka 11.88
świetlówki 39.94
łańcuch 2
przewód 3m 0,75 12.67
oprawki e27 x5 12.3
programator 9.9
stacja pogody 27

Plantacja 168.38

ziarno x4 84.6
podłoże BioBizz lightmax 19.7
doniczki x2 11.45
doniczki torfowe x 5 2.5
podstawki pod doniczki x2 4.63
nawóz wzrost 11.3
nawóz kwitnienie 24.2
inpost 10

Co łącznie daje  315.86

Chyba nic więcej się nie pojawi, poza rachunkami. 

Dla super skrupulatnych - miałem już rolkę taśmy szarej, starego panela i folię kuchenną, kostki elektryczne, listwę drewnianą i 2 haki. Tych rzeczy nie kupiłem, a użyłem w konstrukcji. 

Poza tym trzeba mieć jakieś podstawowe narzędzia, choć przy konstrukcji z cienkiego mdf wystarczył mi jedynie wkrętak i 9 wkrętów do drewna. 

Opublikowano (edytowane)

I taka zawinięta wyszła... czekać aż się naprostuje czy pomagać? 

Odpaliłem już lampy. Nie za wcześnie? 

Ustawiłem 18/6 ok 70 cm od zielonego.

large.20170915_173530.jpg.c78df0afb98b7c87a497fdcdb64d2e6d.jpg

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+