Skocz do zawartości
nasiona thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

Opublikowano

Witam :)

Dzisiaj pokaże jak zrobić fermentator do fermentacji tytoniu, i nie tylko ;)

Do wykonania fermentatora użyłem:

-termostat (chińczyk za 16zł) 

-torebki do pieczenia (niecałe 4zł za 12 sztuk)

-plastikowy pojemnik 30L (15zł na promocji w tesco :) )

-koc ratunkowy (8zł)

-kabel grzewczy, chyba 50W (niecałe 50zł)

-spinacze i reszta dupereli :) 

 

Na dnie fermentatora położyłem kawałek kartonu owiniętego folią aluminiową, błyszczącą stroną za zewnątrz, a na nim kabel grzewczy i siatka ogrodnicza. Cały fermentator owinięty jest kocem ratunkowym, coby ciepło trzymał,stoi też na nóżkach z pianki :) Końcówka sondy od temperatury znajduje się w jednym z worków z tytoniem. Tytoń nie może być zbyt suchy, nie może się kruszyć. Biorę garść, zginam w pół, i wsadzam do worków do pieczenia, pryskając jeszcze kilka razy wodą ze spryskiwacza. Temperatura ustawiona na 55-58*. Grzałka działa przed 14 min, po czym na 7 min się wyłącza. Aromatyzowanie zakupionymi aromatami i glikol będą użyte po zakończeniu fermentacji, podobno 1,5 miesiąca, ale będą testy co tydzień :)  Obok tytoniu jest też trochę liści i kilka topów :) Może jeszcze pobawię się w aromatyzowanie na etapie fermentacji, jak znajdę coś ciekawego, żeby wsadzić to do worków razem w tytoniem (może goździki? :) )

 

1 (2).jpg

2 (2).jpg

3 (2).jpg

4 (2).jpg

5 (2).jpg

6 (2).jpg

7 (2).jpg

8 (2).jpg

9 (2).jpg

 

 

 

 

 

 

  • Upvote 1
Opublikowano

Ale własny,przefermentowany tytoń, dużo lepszy niż sklepowy ;)

Nastąpił upgrade fermentatora, już drugi :) Kable są szerzej rozstawione, wcześniej, blisko kabli, tytoń przesychał. Zainwestowałem w maszynkę do makaronu, dobrze się sprawdza również przy tytoniu :laugh: (Tnie na paski 0,7mm)  Do 2 nowych worków z tytoniem, zamiast samej wody, dodałem również glikol i miód.  Top bardzo dobrze fermentuje, nabrał brązowej barwy.

Po tygodniu fermentacji smak oceniany jako "Dobry, bardziej szlachetny" :D  Zrobiłem fotę całości, ale gdzieś mi uciekła, a nie chce mi się znowu otwierać fermentatora, bo się grzeje, także więcej fot next time :) 

20170908_135726 (2).jpg

20170909_170529 (2).jpg

20170909_170538 (2).jpg

20170909_171250 (2).jpg

 

 

 

 

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Fermentator średnio się spisuje, na dniach będę montował lepszy ;) 

Zapach fermentowanego tytoniu bardzo ładny, pachnie jakby kawą :)

Poniżej topy po prawie miesiącu fermentacji, już wyciągnięte do wysuszenia :)

10.jpg 

11.jpg

Opublikowano

A jak to jest jak wrzucimy do sloiczka jakies tam aromaty (skorka cytryna pomaranczy itd.) i na curring z ziolem.Nie probowalem .Mis mimo to z checia posmakowalbym twojego patentu , taka Tangilope wzmocniona twoimi aromatami . Pozdrawiam

Opublikowano

Materiał podczas fermentacji powinien tym przejść, pobawię się z tym może przy następnej partii ;) Składam nowy, drewniany fermentator, może w przyszłym tygodniu się wyrobię. Te aromaty będę się nadawały pewnie również do zioła, to też przetestuję ;) Można nawet dodać do zioła samego glikolu, nawilży, zapobiegnie grzybieniu, i pewnie będzie więcej dymu przy paleniu :laugh:

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Upgarde fermentatora ;) 

Drewniana skrzynia wyłożona ekranem cieplnym, 2mm, 2 warstwy. Kabel grzewczy na dnie, karton kilka cm nad nim, utrzymuje materiał z dala od nich ;) 

Trzyma ciepło dużo lepiej. Będę teraz testował fermentowanie już pociętego tytoniu w słoiku. Liście w folii, często wysychają na wiór.....

Na focie jakieś trochę ponad 100g sfermentowanego tytoniu. Mógł by być pewnie lepszy, ale to przesychanie.....

Recenzję są bardzo pozytywne, nawet słyszałem, że to najlepszy tytoń, jaki ktoś palił ;) Po fermentacji nie gryzie w gardło, jest delikatny, dym ma ładny zapach tytoniu.

Sam tytoń też pachnie bardzo pięknie. Podobno w tym tytoniu nie czuć takiego chemicznego syfu, jak w takim sklepowym ;) 

Będę jeszcze testował na nim dodatek glikolu, jak i różnych aromatów ;) 

12 (2).jpg

13 (2).jpg

14 (2).jpg

15 (2).jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Reply to this topic...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+