Jump to content
nasiona marihuany, nasiona konopi
vaporizer premium
thc-thc.com seedstockers.com

Recommended Posts

Witam :)

Dzisiaj pokaże jak zrobić fermentator do fermentacji tytoniu, i nie tylko ;)

Do wykonania fermentatora użyłem:

-termostat (chińczyk za 16zł) 

-torebki do pieczenia (niecałe 4zł za 12 sztuk)

-plastikowy pojemnik 30L (15zł na promocji w tesco :) )

-koc ratunkowy (8zł)

-kabel grzewczy, chyba 50W (niecałe 50zł)

-spinacze i reszta dupereli :) 

 

Na dnie fermentatora położyłem kawałek kartonu owiniętego folią aluminiową, błyszczącą stroną za zewnątrz, a na nim kabel grzewczy i siatka ogrodnicza. Cały fermentator owinięty jest kocem ratunkowym, coby ciepło trzymał,stoi też na nóżkach z pianki :) Końcówka sondy od temperatury znajduje się w jednym z worków z tytoniem. Tytoń nie może być zbyt suchy, nie może się kruszyć. Biorę garść, zginam w pół, i wsadzam do worków do pieczenia, pryskając jeszcze kilka razy wodą ze spryskiwacza. Temperatura ustawiona na 55-58*. Grzałka działa przed 14 min, po czym na 7 min się wyłącza. Aromatyzowanie zakupionymi aromatami i glikol będą użyte po zakończeniu fermentacji, podobno 1,5 miesiąca, ale będą testy co tydzień :)  Obok tytoniu jest też trochę liści i kilka topów :) Może jeszcze pobawię się w aromatyzowanie na etapie fermentacji, jak znajdę coś ciekawego, żeby wsadzić to do worków razem w tytoniem (może goździki? :) )

 

1 (2).jpg

2 (2).jpg

3 (2).jpg

4 (2).jpg

5 (2).jpg

6 (2).jpg

7 (2).jpg

8 (2).jpg

9 (2).jpg

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale własny,przefermentowany tytoń, dużo lepszy niż sklepowy ;)

Nastąpił upgrade fermentatora, już drugi :) Kable są szerzej rozstawione, wcześniej, blisko kabli, tytoń przesychał. Zainwestowałem w maszynkę do makaronu, dobrze się sprawdza również przy tytoniu :laugh: (Tnie na paski 0,7mm)  Do 2 nowych worków z tytoniem, zamiast samej wody, dodałem również glikol i miód.  Top bardzo dobrze fermentuje, nabrał brązowej barwy.

Po tygodniu fermentacji smak oceniany jako "Dobry, bardziej szlachetny" :D  Zrobiłem fotę całości, ale gdzieś mi uciekła, a nie chce mi się znowu otwierać fermentatora, bo się grzeje, także więcej fot next time :) 

20170908_135726 (2).jpg

20170909_170529 (2).jpg

20170909_170538 (2).jpg

20170909_171250 (2).jpg

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swój zawsze lepszy, admini nie palą już tytoniu od 4 lat :zmiazdzony: samo ziółko...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentator średnio się spisuje, na dniach będę montował lepszy ;) 

Zapach fermentowanego tytoniu bardzo ładny, pachnie jakby kawą :)

Poniżej topy po prawie miesiącu fermentacji, już wyciągnięte do wysuszenia :)

10.jpg 

11.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak to jest jak wrzucimy do sloiczka jakies tam aromaty (skorka cytryna pomaranczy itd.) i na curring z ziolem.Nie probowalem .Mis mimo to z checia posmakowalbym twojego patentu , taka Tangilope wzmocniona twoimi aromatami . Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Materiał podczas fermentacji powinien tym przejść, pobawię się z tym może przy następnej partii ;) Składam nowy, drewniany fermentator, może w przyszłym tygodniu się wyrobię. Te aromaty będę się nadawały pewnie również do zioła, to też przetestuję ;) Można nawet dodać do zioła samego glikolu, nawilży, zapobiegnie grzybieniu, i pewnie będzie więcej dymu przy paleniu :laugh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upgarde fermentatora ;) 

Drewniana skrzynia wyłożona ekranem cieplnym, 2mm, 2 warstwy. Kabel grzewczy na dnie, karton kilka cm nad nim, utrzymuje materiał z dala od nich ;) 

Trzyma ciepło dużo lepiej. Będę teraz testował fermentowanie już pociętego tytoniu w słoiku. Liście w folii, często wysychają na wiór.....

Na focie jakieś trochę ponad 100g sfermentowanego tytoniu. Mógł by być pewnie lepszy, ale to przesychanie.....

Recenzję są bardzo pozytywne, nawet słyszałem, że to najlepszy tytoń, jaki ktoś palił ;) Po fermentacji nie gryzie w gardło, jest delikatny, dym ma ładny zapach tytoniu.

Sam tytoń też pachnie bardzo pięknie. Podobno w tym tytoniu nie czuć takiego chemicznego syfu, jak w takim sklepowym ;) 

Będę jeszcze testował na nim dodatek glikolu, jak i różnych aromatów ;) 

12 (2).jpg

13 (2).jpg

14 (2).jpg

15 (2).jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, Miś napisał:

Podobno w tym tytoniu nie czuć takiego chemicznego syfu, jak w takim sklepowym

porównaj skład jaki jest na paczce a jaki Ty użyłeś :) jasne że nie czuć bo go nie ma :) 

Brawo, jak palić to zdrowo, ja tytoniu już nie palę 5 lat :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety chyba nie podają składu na paczkach fajek, może i lepiej :laugh:

Ja rzuciłem 4 miesiące po tobie, ale może wrócę. :) Jak coś, to tylko taki swój ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
O 4.11.2017 o 16:02, Miś napisał:

Niestety chyba nie podają składu na paczkach fajek, może i lepiej :laugh:

kiedyś były na LM'ach... już wtedy straszyło :D 

O 4.11.2017 o 16:02, Miś napisał:

Ja rzuciłem 4 miesiące po tobie, ale może wrócę.

oszalałeś ? nie palisz już tyle i znów ciągnie ? Więcej marihuany pal :D Mnie osobiście bardzo odpycha i nie mógł bym palić znów...

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Vito napisał:

Więcej marihuany pal

:laugh:

Ale znasz sytuację, nagle mnie od tych fajek oderwało, trochę za nimi tęsknie :laugh: ,ogarnę się to popalę trochę chyba, ale jak coś to tylko swój ;) , najwyżej rzucę :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentację tego co zostało czas zacząć ;) + 2 słoiki już przefermentowanego, niech fermentuje dalej :) 

20171113 (2).jpg

20171113_(3).jpg

20171113 (4).jpg

20171113 (1).jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

palenia a palenia :D Teraz tylko nabijać w bibułki... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mały upgrade, dodany wentylator ;) 

20171114 (1).jpg

20171114 (2).jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj był kolejny upgrade. Kartonowa płyta jest bliżej grzałek, i jest dużo bardziej dziurawa ;) 

Najlepiej byłoby położyć 1-2cm nad grzałkami siatkę. Jak jakąś dorwę, to to poprawię :) 

Dodam jeszcze, że fermentacja w słoikach dużo lepsza, w końcu nic nie przesycha na wiór :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy kablu grzewczym 50W w mojej skrzyni to ok 8zł miesięcznie. To zależy jak dobrze skrzynia trzyma ciepło :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze taki pytanie mi się nasowa jak preparowac słoiki i utrzymywać wilgoć na poz. 75%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli tytoń jest za suchy, to pryskam i tyle :) Pokrojony tytoń daję do słoików, i do fermentatora. Otwieram słoiki co 2-3dni, czasem codziennie, na 10-15min, i jak trzeba spryskuje wodą :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+