Jump to content
nasiona marihuany, nasiona konopi
thc-thc.com seedstockers.com

Recommended Posts

Miś   

Witam :)

Dzisiaj pokaże jak zrobić fermentator do fermentacji tytoniu, i nie tylko ;)

Do wykonania fermentatora użyłem:

-termostat (chińczyk za 16zł) 

-torebki do pieczenia (niecałe 4zł za 12 sztuk)

-plastikowy pojemnik 30L (15zł na promocji w tesco :) )

-koc ratunkowy (8zł)

-kabel grzewczy, chyba 50W (niecałe 50zł)

-spinacze i reszta dupereli :) 

 

Na dnie fermentatora położyłem kawałek kartonu owiniętego folią aluminiową, błyszczącą stroną za zewnątrz, a na nim kabel grzewczy i siatka ogrodnicza. Cały fermentator owinięty jest kocem ratunkowym, coby ciepło trzymał,stoi też na nóżkach z pianki :) Końcówka sondy od temperatury znajduje się w jednym z worków z tytoniem. Tytoń nie może być zbyt suchy, nie może się kruszyć. Biorę garść, zginam w pół, i wsadzam do worków do pieczenia, pryskając jeszcze kilka razy wodą ze spryskiwacza. Temperatura ustawiona na 55-58*. Grzałka działa przed 14 min, po czym na 7 min się wyłącza. Aromatyzowanie zakupionymi aromatami i glikol będą użyte po zakończeniu fermentacji, podobno 1,5 miesiąca, ale będą testy co tydzień :)  Obok tytoniu jest też trochę liści i kilka topów :) Może jeszcze pobawię się w aromatyzowanie na etapie fermentacji, jak znajdę coś ciekawego, żeby wsadzić to do worków razem w tytoniem (może goździki? :) )

 

1 (2).jpg

2 (2).jpg

3 (2).jpg

4 (2).jpg

5 (2).jpg

6 (2).jpg

7 (2).jpg

8 (2).jpg

9 (2).jpg

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miś   

Ale własny,przefermentowany tytoń, dużo lepszy niż sklepowy ;)

Nastąpił upgrade fermentatora, już drugi :) Kable są szerzej rozstawione, wcześniej, blisko kabli, tytoń przesychał. Zainwestowałem w maszynkę do makaronu, dobrze się sprawdza również przy tytoniu :laugh: (Tnie na paski 0,7mm)  Do 2 nowych worków z tytoniem, zamiast samej wody, dodałem również glikol i miód.  Top bardzo dobrze fermentuje, nabrał brązowej barwy.

Po tygodniu fermentacji smak oceniany jako "Dobry, bardziej szlachetny" :D  Zrobiłem fotę całości, ale gdzieś mi uciekła, a nie chce mi się znowu otwierać fermentatora, bo się grzeje, także więcej fot next time :) 

20170908_135726 (2).jpg

20170909_170529 (2).jpg

20170909_170538 (2).jpg

20170909_171250 (2).jpg

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×