Mam na myśli zawiesinę wodą-ziemia która ma być poddana pomiarowi. Jeśli dam za dużo ziemi to ph powędruje w stronę kwasowa bo będzie większe stężenie kwasów. Natomiast jak dam za dużo wody to roztwór będzie rozciensczony przez co ph powędruje bardziej w stronę zasadową (będzie mniej kwaśne ale nadal kwaśne)
Sproboje zmierzyć tą wodę z doniczki
Hehe to fakt i nie ma sensu z tym walczyć i jeżeli kupiłeś miernik elektroniczny to po prostu ustaw pH wody na 6,5 i przelewasz powoli doniczkę tylko tak żeby bokiem doniczki nie wypływała. Bo jak masz doniczki plastikowe to jak ziemia wyschnie to robi się często luka i woda potrafi wypływać tedy a to pokaże błędny wynik. A jak materiałowe to wypłynie bokiem tak że lej wodę powolutku do czasu jak zacznie wypływać ranoff czyli woda spodem donicy i tym się sugerój. Najprostszy sposób i najlepszy bo tak jak mówisz mierniki wtykane w ziemię to lipa chyba że masz zestaw typu spider farmer z listwą zasilającą ale i on potrafi źle wskazać.
Pomiar ph w doniczce to katorga. Te sondy to patrzę to se można w dupie ph zmierzyć co najzwyklej. Kupiłem sobie miernik elektroniczny a i tak jak dam trochę więcej/mniej wody do zawiesiny to się ph może różnić o prawie 0,5. Pozatym jeśli ziemia jest wilgotna to się powinno dać mniej wody i na odwrót. Zmierzenie tego rzetelnie jest bardzo trudne. Jeszcze do tego ta zawiesina 10g ziemi na 25 ml wody wygląda bardziej jak błoto niż jak roztwór którego ph mam zmierzyć.
Ok dopiero później doczytałem że pomogło po Wapnie jak dodałeś czyli braki calmagu wapna i magnezu. I skoro w ziemi miałeś pH poniżej 5,5 a po kolorze próby na to wychodzi to mogła włączyć się blokada pobierania właśnie wapnia i magnezu. To tak samo jak roślina kwitnie lepiej mieć pH ziemi około 6,5-6,7 bo wtedy lepiej wchłaniają potas i fosfor ale to już zabawa przy nawozach mineralnych
Recommended Posts