Paniewładzo Posted September 13, 2015 Share Posted September 13, 2015 Witam zgromadzonych, mianowicie intryguje mnie temat zautomatyzowania podlewania w pojedynczej doniczce 6-7l. Moim celem nie jest całkowite wyparcie podlewania ręcznego a jedynie zastąpienie go co jakiś czas na 3-5 dni mojej nieobecności. Po zagłębieniu się w temat trafiłem na system Tropf Blumat, który zaciekawił mnie swoją korzystną ceną i brakiem potrzeby użycia prądu. Podłączony do zasilania w postaci kranu z reduktorem ciśnienia lub do zbiornika wodnego ustawionego odpowiednio wysoko, działa następująco: Zbudowany jest z ceramicznego stożka, głowicy regulacyjnej z membraną i zaworem. (...) Kroplownik monitoruje poziom wilgotności ziemi w miejscu umieszczenia (w pobliżu korzeni rośliny) i reaguje natychmiast dostarczając właściwą ilość wody gdy ziemia wokół korzeni jest zbyt sucha. I tutaj rodzi się moje pytanie, co sądzicie o tego typu nawadnianiu? Czy ktoś używał, miał z nim styczność i może wypowiedzieć się o jego skuteczności przy uprawie pomidorków? Dodam jeszcze, że interesuje mnie zestaw złożony z: Pojemnik na wodę (kanister) 5 lub 10l Złączka zbiornika Wąż doprowadzający wodę (8mm) Sam kroplownik lub dłuższy Złączka końcowa lub korek Całkowity koszt to około 45 zł. Pozdrawiam, Paniewładzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 heheh autopoty i po bólu jakiegokolwiek martwienia sie o podlewanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paniewładzo Posted September 14, 2015 Author Share Posted September 14, 2015 Bez wątpienia, ale najmniejszy zestaw to doniczka 15l z podstawka 25x35 + zbiornik 47l (!!!). Box 30x30 + HPS 70W Link to comment Share on other sites More sharing options...
antystabilo Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Moim skromnym zdaniem, zastosowanie wszelakich systemów automatycznego nawadniania ogranicza napowietrzenie korzeni, dlatego też stosowanie tego w ziemi (w kokosie jeszcze by uszło) lub bez pompy napowietrzającej a la w systemie DWC lub autopot, mija się z celem i może być przydatne tylko wtedy, gdy planujemy jakiś wyjazd i nie możemy fizycznie podlać roślin metodą konwencjonalną. Jestem tutaj podobnego zdania, co wiekszość osób zajmujących się uprawą roślin (nie tylko konopi), że podlanie raz a porządnie jest lepsze, niż częste podlewanie po trochu. Ma to związek z zassysaniem powietrza do gleby / substratu wraz z jego wysychaniem oraz łatwiejszą eliminacją metabolitów i substancji szkodliwych dla korzeni - jak chociażby nadmiar CO2. Niewłaściwe warunki tlenowe w glebie wywierają niekorzystny wpływ na rośliny : bezpośredniopowodując niedotlenienie korzeni roślin i zahamowanie ich oddychania pośrednio przez nagromadzenie się CO2 w stężeniach szkodliwych (ponad 10 %) deficyt azotu na skutek denitryfikacji i ulatniania się go z gleby w postaci gazowej toksyczność niektórych produktów powstających w procesach beztlenowych np Mn++, Fe++ NO-2, S- -, CH4, C2H4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paniewładzo Posted September 14, 2015 Author Share Posted September 14, 2015 @antystabilo A co sądzisz o połęczeniu tego zestawu z doniczką powietrzną Air POT? Link to comment Share on other sites More sharing options...
antystabilo Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Dopiero połączenie airpot + coco + perlit byłoby, moim zdaniem, rozsądne przy nawadnianiu kropelkowym / automatycznym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 dlatego napowietrzenie korzeni wykonuje system Airdome i po problemie napowietrzania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paniewładzo Posted September 15, 2015 Author Share Posted September 15, 2015 @Ambasadorka A jak wygląda nawożenie w Autopot? Do wody w zbiorniku, czy podlewasz niezależnie wodą z nawozem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
antystabilo Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Do wody w zbiorniku, ale nie możesz używać gęstych produktów nie przeznaczonych do takiej dystrybucji wody - zapychanie rur. Dlatego też dobrze pasuje tutaj BioTabs (choć wg. ich zaleceń trzeba dwa razy wyłączyć system i podlać ręcznie z orgatrexem) albo AN Iguana Juice czy inne produkty przeznaczone do organicznej uprawy w hydro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Oj chłopaki Airdome nie wkłada się do wody. Airdome to kopuły napowietrzające, wkłada się je do donic i za pomocą pompy napowietrza, nie potrzebne są auto poty, mogą być to też zwykle donice. Kopuła wygląda w ten sposób można było obserwować to w poprzednich uprawach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.