Skocz do zawartości
nasiona konopi thc-thc

grower

Growbox 240x120x200 jaki wybrać? Oraz konkretny osprzęt.

Recommended Posts

Opublikowano

Witam!

Jestem tu nowy ale czytam to forum (i nie tylko te) od dłuższego czasu więc proszę o konkrety.

Dodam iż box ma miejsce poza domem. W późniejszym czasie będę chciał go trzymać w domu i chce aby był jak najbardziej "dyskretny" (nie prześwitał itp.)

1 - Jak w temacie który polecacie i dlaczego? Mam już jednego faworyta lecz chce się utwierdzić w przekonaniu gdyż pieniądze chcę wydać jak najlepiej.

2 - Oświetlenie lepiej kupić 2 hps 600W czy lepiej 2 ledy ok.300W. Pytam o to gdyż hps plus osprzęt kosztuje nie wiele mniej jak led. Konkretnie myślałem o tym: /admin - link wygasł/

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

3 - Jaki wentylator wybrać? Chodzi mi o to by pracował bardzo cicho. Na forum jest kilka różnych opinii. W opisy na stronach nie wierze.

Narazie tyle. Nie chce zalewać was gradem pytań.

Dziękuję za odpowiedzi i zapraszam do dyskusji tych którzy mają do powiedzenia coś na temat.

Opublikowano

Witaj

1. GROWBOX HOMEBOX WHITE EVOLUTION R240 PAR+ 240x120xH200CM

Dlatego że jest to już poprawiona wersja poprzedniego, mam identyczny i chwalę. Nie prześwituje, wykonanie staranne i solidne.

2. Ja jestem zwolennikiem HPS'a, podpowiem Ci co sam planuje... jedna lampa HPS 600W na szynie do przesuwu. 

SZYNA + SILNIK + AKCESORIA DO PRZESUWU OŚWIETLENIA

Do tego odbłyśnik 

ODBŁYŚNIK WINGS DEFENDER LARGE WHITE 100x70CM + SPREADER

3. Są dwie opcje:

WENTYLATOR KANAŁOWY SILENT-METAL FI 150MM 405/550M3/H SUPER CICHY

WENTYLATOR RADIALNY SILENT AIR BOX LITE 500M3

Do tego oczywiście przewody wentylacyjne izolowane, dodatkowo można dołożyć tłumik albo i dwa, to już zależy od tego ile chcesz wydać na spokój ducha :)

Filtr oczywiście o mniej więcej takich samych parametrach czyli około 500 m3/h

Opublikowano

Anonymous dzięki za odp. Wiedziałem że się udzielisz.

1 pierwsza wersja to XXL? Ten który podałeś to mój faworyt.

2 jestem ciekaw ja to Ci wyjdzie. Ja pierw potrzebuje coś pewnego sprawdzonego.

3 no właśnie a który ciszej pracuje?

4 tłumik z tego co czytałem lepszy twardy. Na jakiej on zasadzie działa?

Przewody izolowane i filtr to oczywista sprawa.

Opublikowano

1. nie rozumiem co masz na myśli XXL ?

2. to dwie HPS 600w najlepiej w wentylowanych odbłyśnikach

3. wydaje mi się że AirBox ale to zależy od jakości wykonania jego, jest dużo dużo różnych producentów i jeden od drugiego sporo się różnią. Ale spokojnie możesz brać TD Silent Metal

4. lepszy twardy

Opublikowano

1. nie rozumiem co masz na myśli XXL ?

Mam na myśli homebox xxl classic par+

Widziałem twojego gl. Masz tam AutoPot y. W związku z tym mam pytanie gdyż również rozważam ten zakup. Również chce użyć tych samych nawozów.

- Po przesadzeniu z małej doniczki do AutoPot np po 7 dniach roślinę trzeba jeszcze podlewać z góry? Czy sobie juz sama poradzi? Nawozy rozumiem podajemy również z góry? Mógłbyś to opisać? Z góry dziękuję.

Opublikowano

Autopoty + biotabs to doskonały wybór, polecam każdemu.

Nawozy mieszasz razem z podłożem, po wsadzeniu sadzonki podlewasz nawozem płynnym i zostawiasz na tydzień, potem znów nawozem płynnym i dopiero po 2 tygodniach od zasadzenia do docelowej odpalasz zbiornik i już nic więcej nie robisz tylko kontrolujesz :) 

Najlepsza mieszanka podłoża to ziemia z perlitem w proporcji 50/50

Nie interesujesz się w ogóle pH czy Ec, tej samej ziemi używasz spokojnie 5 razy.

Tutaj masz sporo https://trawka.org/topic/33114-nawozy-organiczne-biotabs/

Opublikowano

Co sądzisz o tym growboxie xxl classic? Materiał ten sam chyba. Inny sposób otwierania? Które jest lepsze twoim zdaniem? Dodam że xxl jest tańszy.

Dzięki za info o biotabs i autopot.

Opublikowano

xxl classic musi mieć materiał PAR+, to najważniejsze. Bez reszty można się obejść :)

W nowym modelu masz już metalowe końcówki suwaka więc gumka się nie urwie, więcej otworów jak i dwa w suficie dużo większe bodajże średnica 200, nie ma drugiego dna przez co łatwiej się składa, dno jest przyczepiane na try-tytki wielorazowego użycia i się już nie przesuwa, w starym modelu są rzepy i zawsze któryś się rozepnie, rurki i łączniki są bardziej wytrzymałe a przynajmniej wyglądają solidniej, choć w poprzednich modelach też dużo wytrzymywały :)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+