Ambasadorka Posted May 10, 2014 Share Posted May 10, 2014 Witam Wszystkich Serdecznie Dziś w Gotuj z Ambasadorką Masło konopne z topów rośliny. Składniki: 15 g topów 250 g masła naturalnego 83% woda 1.sposób Do rondla wlewam 0.5 l wody zagotowuje. W mniejszym rondlu rozpuszczam masło.Topy miele w młynku, a następnie dodaje do wody wraz z masłem. Wstawiam na mały ogień(tak aby lekko bulgotało) i gotuje ok 140 minut. Po upływie czasu odcedzam(przez sito) do pojemnika, i odstawiam w ciemne miejsce do ostygnięcia.Gdy tylko ostygnie, wkładam na noc do lodówki. Rano oddzielam masło od wody, wodę wylewam.Masło przekładam w hermetycznie zamykany pojemnik i wkładam do zamrażalnika. 2.sposób Masło rozpuszczam, dodaje susz, dobrze namaczam cały, i zalewam pół litra wrzątkiem.Gotuje 140 minut na wolnym ogniu. Lub też można zrobić masło według tego przepisu z czego już będę zawsze korzystać Masło z suszu bez gotowania Waga końcowa 211~113 g czyli strata masła była minimalna według moich obliczeń miało wyjść 200. Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich artykułów, zdjęć oraz grafik !Kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części artykułu oraz grafik w nich umieszczonych oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 oraz Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Dz.U. nr 47 poz. 211 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 10, 2014 Share Posted May 10, 2014 Myślałem ze wyrób takiego masełka jest trudniejsze teraz już wiem ze nawed ja gastronomiczna noga może coś takiego zrobić ... jak tylko będę miał okazje sprubuję , a mam jedno pytanko jakie jest w smaku takie masełko? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted May 10, 2014 Author Share Posted May 10, 2014 Masło jest delikatniejsze w smaku niż z masła z świeżej rośliny. Czuć różnice wyrobach takich jak ciastka, sa bardziej kruche i rozpływające sie w ustach. Masło z suszu jest proste, a takie z takiej ilość będzie bardzo mocne, a co za tym idzie także wydajne. Tutaj będę mogła się cieszyć smakiem i działaniem o pełnej mocy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted May 11, 2014 Author Share Posted May 11, 2014 Wynik 211~`213 gram masła Kolor jasno-żółty Smak wyrazisty, czuć smak topa, w przeciwieństwie do poprzednich masełek bardzo intensywne masło. Działanie sprawdzę dziś po czekoladzie. Masło będzie mocne, więc spróbuje je od 1~3 grama, i opisze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted May 12, 2014 Author Share Posted May 12, 2014 Pół łyżeczki masła wystarczyło mi na pół dnia (od 11 -19). Masło zaczyna działać po 30 minutach, po ok 3 godzinach faza nabiera największej mocy, trzyma godzinę a potem przez 4 h delikatnie schodzi. Miedzy czasie daje funkcjonować poprawnie, nie ma objawów przepalenia, paranoi lub innych negatywnych objawów. W pierwszej godzinie wzmożone pragnienie, ale to normalne przy każdym jedzeniu. Teraz test z całą łyżeczką 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andru100 Posted June 24, 2015 Share Posted June 24, 2015 Cześć, powiem na początek, że Twoje posty są bardzo inspirujące. Mam pytanie, czy z małych ilości topów też wyjdzie mi taka operacja? Jeśli powiedzmy będę miał 4g topów, to czy może być tak, że masło będzie za słabe? Czy wystarczy zmniejszenie proporcji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted June 24, 2015 Author Share Posted June 24, 2015 Oczywiście że wyjdzie. Z takiej ilości użyłabym tylko 130 g masła klarowanego, otrzymałabym 100g masłao dobrej mocy, a szczególnie jak nie jada się regularnie THC. życzę udanych lotów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZielonyLolek Posted September 26, 2019 Share Posted September 26, 2019 Pomysłowe... Z żywej roślinki która nie dojdzie jak myślisz? Kawał krzaka ok 2m Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Powazek Posted July 10, 2020 Share Posted July 10, 2020 (edited) Siemanko Wiadomo, że jeśli już tu jestem to chce zrobić masło konopne z topków, a potem celuję w ciastka. Zastanawiam się przy tym czy jeśli zdekarboksyluję wpierw zgrindowane topki przed zrobieniem masła to czy da mi to jakieś większe korzyści w mocy ciastek? Warto się w to bawić czy wystarczy podążać za ww. przepisem? edit. Czy dekarboksylacja w wyższej temperaturze tj. 140-150*C przez 10-18 minut spowoduje straty? Jeśli tak to na jakim poziomie te straty mniej więcej? Materiał to Amnezja Haze 6g Pozdrawiam Edited July 10, 2020 by Powazek dodatkowe pytanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.