lin_chung Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Moja eksperymentalna uprawa Box: na zamówienie 50x40x100 Oświetlenie: Elektrox CFL 250 Dual MH/HPS 250W Podłoże: BioBizz Light Mix Nawozy: Plagron Top Grow Box Terra Wentylacja: wentylator kanałowy Dospel 100m3/h, przewód alu, filtr węglowy CAN1500, wentylator mieszający biurkowy 2 biegowy Nawilżanie: nawilżacz powietrza Descon Doniczki: 2 x 8,4 L Co2: tabletki No Mercy Nasiona: 2x White Widow Auto Fem od Zambeza Fotoperiod: weg i flo: 18/6 Kiełkowanie i pierwszy tydzień życia w wełnie mineralnej GRODAN CULTILENE, następnie do doniczek docelowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Witaj Wszystko wygląda bardzo fajnie życzę szybkich harvest'ów. A co do nawilżacza: -2 szklanki wrzątku -1 szklanka octu -ziarna ryżu garstka -2 łyżki sody oczyszczonej Wrzątek wlewasz do komory, dolewasz ocet wrzucasz ryż,sodę zakręcasz pojemnik i trząchasz, zostaw na dwie godzinki i powinno być czyste. Można dodać sody oczyszczonej ale ocet swoje również zrobi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Zapowiada się ciekawie Pamiętaj o odpowiednim wkręceniu lampy, z jednej strony mają barwę zimną a z drugiej ciepłą. Umyj dokładnie nawilżacz, możesz sobie kłopotów narobić rozpylając bakterie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lin_chung Posted April 8, 2014 Author Share Posted April 8, 2014 Vito wspomniałeś o lampie i coś ją strzeliło. Świeciła tylko w połowie. Nie ma to jak problem po rozpoczęciu. Jutro błyskawiczne odesłanie do reklamacji będzie konieczne. Zaraz się wezmę za czyszczenie nawilżacza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted April 8, 2014 Share Posted April 8, 2014 Niestety te lampy z tego słyną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lin_chung Posted April 8, 2014 Author Share Posted April 8, 2014 Alternatywnie cfl zastąpiłem MH Phytolite 250 W grow na czas pierwszego tygodnia bo tyle zejdzie się z wymianą zepsutej cflki na nową. Temperatura utrzymuje się na 29 stopniach przy wilgotności 50%. Dołożyłem do boxa parapetowego kwiatka, żeby podnieść wilgotność powietrza w miarę naturalnym sposobem bez konieczności podkręcania nawilżacza na max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Wynik na pewno będzie gorszy niż spod HPSa, ale sprawdź sam, nie ma nic cenniejszego niż własne doświadczenie HPS vs CFL Link to comment Share on other sites More sharing options...
lin_chung Posted April 9, 2014 Author Share Posted April 9, 2014 Przy okazji jak już wspomniałeś o HPSach to jakiej firmy Twoim zdaniem są lepsze? Chodzi mi o moc 250W. Wcześniej kupiłem MH Phytolite 250 na wzrost (Strumień świetlny [lm]: 20000, Temperatura barwy: 6400K) i Natrium WLS TC 250 na kwitnienie (Strumień świetlny [lm] 28000 , Temperatura barwy 2050K) Przyznam, że efekty były zaskakująco małe jak na taki zestaw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted April 9, 2014 Share Posted April 9, 2014 Osobiście mam zestaw lumateka żarówkę i zasilacz, ale dobre żarówki robi tez Philips (master son-t) i Osram (green power). Aby odnieść widoczne efekty na zmianie żarówki trzeba wykorzystywać obecną w 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
lin_chung Posted April 10, 2014 Author Share Posted April 10, 2014 Pierwsza para liści właściwych właśnie się wykształciła Nawilżyłem kostki wodą z dodatkiem ukorzeniacza Power Roots w dawce 5%. Myślę, że na początek to dobra proporcja i jak na razie udaje mi się utrzymać temperaturę na poziomie 27 stopni w dzień i 21 w nocy przy wilgotności 60% dzień i 40% noc. Dokupiłem do zestawu suplementów Plagron Ph minus, żeby mieć pod kontrolą Ph pożywek i utrzymywać na poziomie 6,0. Okres sadzonek i planowane 2 tygodnie weg przy fotoperiodzie 18/6 muszę przeprowadzić pod MH Phytolite 250 bo CFL dotrze dopiero w połowie przyszłego tygodnia. Dodaję pierwsze zdjęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.