Macky Opublikowano 20 Lutego 2014 Opublikowano 20 Lutego 2014 Kwasy humusowe są wspaniałym naturalnym, organicznym źródłem dostarczenia roślinom i glebie skoncentrowanej dawki składników pokarmowych, witamin i mikroelementów. • Próchnica poprawia zasobność gleb. • Jej związki mogą zmagazynować 4 do 12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby. • Zwiększa też zdolności buforowe gleb, regulując i stabilizując ich odczyn. • Związki próchniczne mają wysoką pojemność wodną. Mogą zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody niż same ważą i to w formie dostępnej dla roślin. • Głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe. • Modyfikują strukturę gleby, • Zwiększają pojemność wodną gleby a przez to zmniejszają zagrożenie suszą, • Zapobiegają pękaniu gleby, powierzchniowemu odpływowi wody i erozji gleby poprzez zwiększenie zdolności koloidów do wiązania wody, • Poprawiają strukturę, zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w lekkich glebach piaszczystych, • Rozluźniają gleby zwięzłe i poprawiają ich przewietrzanie, • Ciemniejszy kolor gleby zwiększa absorpcję energii słonecznej. • Neutralizują pH gleby, • Wzbogacają glebę w substancje organiczne i mineralne, • Poprawiają dostępność składników pokarmowych i wody dla roślin, • Zatrzymują rozpuszczalne w wodzie nawozy mineralne w strefie korzeniowej i zmniejszają ich wypłukiwanie, • Działają jako naturalny czynnik chelatujący jonów metali w środowisku zasadowym i ułatwiają ich pobieranie przez system korzeniowy, • Posiadają ekstremalnie wysoką pojemność wymiany kationowej, • Zwiększają konwersję składników pokarmowych (NPK i mikroelementów) do form dostępnych dla roślin, • Zwiększają pobieranie azotu przez rośliny, • Zmniejszają reakcje fosforu z wapniem, żelazem, magnezem i glinem przez co zwiększają ich dostępność dla roślin, • Uwalniają CO2 z CaCO3 umożliwiając użycie w fotosyntezie, • Pomagają eliminować chlorozy spowodowane brakiem żelaza, • Zmniejszają dostępność substancji toksycznych z gleby. • Stymulują wzrost roślin (wyższa produkcja biomasy) poprzez przyspieszanie podziałów komórek, zwiększenie stopnia rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie suchej masy plonu, • Działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych, • Stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję, • Zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki, • Stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych, • Zwiększają oddychanie korzeniowe, • Sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę, • Zwiększają zawartość witamin i minerałów w roślinach, • Pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania i przydatności do sprzedaży, • Zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność, • Poprawiają jakość plonu, wygląd i wartość odżywczą, • Stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych (m.in. Azotobacter i Nitrosomonas). Zawarta w mączce bazaltowej krzemionka (SiO2) wzmacnia tkanki roślin dodając im odporność na choroby i szkodniki. Źródło: dokument word podesłany przez przyjaciela
Recommended Posts