Jump to content
thc-thc.com
ganjafarmer.com.pl

Kwasy humusowe i krzem


Vito

Recommended Posts

Kwasy humusowe są wspaniałym naturalnym, organicznym źródłem dostarczenia roślinom i glebie skoncentrowanej dawki składników pokarmowych, witamin i mikroelementów.

 

•    Próchnica poprawia zasobność gleb.

•    Jej związki mogą zmagazynować 4 do 12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby.

•    Zwiększa też zdolności buforowe gleb, regulując i stabilizując ich odczyn.

•    Związki próchniczne mają wysoką pojemność wodną. Mogą zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody niż same ważą i to w formie dostępnej dla roślin.

•    Głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe.

•    Modyfikują strukturę gleby,

•    Zwiększają pojemność wodną gleby a przez to zmniejszają zagrożenie suszą,

•    Zapobiegają pękaniu gleby, powierzchniowemu odpływowi wody i erozji gleby poprzez zwiększenie zdolności koloidów do wiązania wody,

•    Poprawiają strukturę, zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w lekkich glebach piaszczystych,

•    Rozluźniają gleby zwięzłe i poprawiają ich przewietrzanie,

•    Ciemniejszy kolor gleby zwiększa absorpcję energii słonecznej.

•    Neutralizują pH gleby,

•    Wzbogacają glebę w substancje organiczne i mineralne,

•    Poprawiają dostępność składników pokarmowych i wody dla roślin,

•    Zatrzymują rozpuszczalne w wodzie nawozy mineralne w strefie korzeniowej i zmniejszają ich wypłukiwanie,

•    Działają jako naturalny czynnik chelatujący jonów metali w środowisku zasadowym i ułatwiają ich pobieranie przez system korzeniowy,

•    Posiadają ekstremalnie wysoką pojemność wymiany kationowej,

•    Zwiększają konwersję składników pokarmowych (NPK i mikroelementów) do form dostępnych dla roślin,

•    Zwiększają pobieranie azotu przez rośliny,

•    Zmniejszają reakcje fosforu z wapniem, żelazem, magnezem i glinem przez co zwiększają ich dostępność dla roślin,

•    Uwalniają CO2 z CaCO3 umożliwiając użycie w fotosyntezie,

•    Pomagają eliminować chlorozy spowodowane brakiem żelaza,

•    Zmniejszają dostępność substancji toksycznych z gleby.

•    Stymulują wzrost roślin (wyższa produkcja biomasy) poprzez przyspieszanie podziałów komórek, zwiększenie stopnia rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie suchej masy plonu,

•    Działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych,

•    Stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję,

•    Zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki,

•    Stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych,

•    Zwiększają oddychanie korzeniowe,

•    Sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę,

•    Zwiększają zawartość witamin i minerałów w roślinach,

•    Pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania i przydatności do sprzedaży,

•    Zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność,

•    Poprawiają jakość plonu, wygląd i wartość odżywczą,

•    Stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych (m.in. Azotobacter i Nitrosomonas).

Zawarta w mączce bazaltowej krzemionka (SiO2) wzmacnia tkanki roślin dodając im odporność na choroby i szkodniki.

 

Źródło: dokument word podesłany przez przyjaciela 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+