Skocz do zawartości
thc-thc

centrummarihuany

Kwasy humusowe i krzem


Macky

Recommended Posts

Kwasy humusowe są wspaniałym naturalnym, organicznym źródłem dostarczenia roślinom i glebie skoncentrowanej dawki składników pokarmowych, witamin i mikroelementów.

 

•    Próchnica poprawia zasobność gleb.

•    Jej związki mogą zmagazynować 4 do 12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby.

•    Zwiększa też zdolności buforowe gleb, regulując i stabilizując ich odczyn.

•    Związki próchniczne mają wysoką pojemność wodną. Mogą zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody niż same ważą i to w formie dostępnej dla roślin.

•    Głównym składnikiem próchnicy są kwasy humusowe.

•    Modyfikują strukturę gleby,

•    Zwiększają pojemność wodną gleby a przez to zmniejszają zagrożenie suszą,

•    Zapobiegają pękaniu gleby, powierzchniowemu odpływowi wody i erozji gleby poprzez zwiększenie zdolności koloidów do wiązania wody,

•    Poprawiają strukturę, zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w lekkich glebach piaszczystych,

•    Rozluźniają gleby zwięzłe i poprawiają ich przewietrzanie,

•    Ciemniejszy kolor gleby zwiększa absorpcję energii słonecznej.

•    Neutralizują pH gleby,

•    Wzbogacają glebę w substancje organiczne i mineralne,

•    Poprawiają dostępność składników pokarmowych i wody dla roślin,

•    Zatrzymują rozpuszczalne w wodzie nawozy mineralne w strefie korzeniowej i zmniejszają ich wypłukiwanie,

•    Działają jako naturalny czynnik chelatujący jonów metali w środowisku zasadowym i ułatwiają ich pobieranie przez system korzeniowy,

•    Posiadają ekstremalnie wysoką pojemność wymiany kationowej,

•    Zwiększają konwersję składników pokarmowych (NPK i mikroelementów) do form dostępnych dla roślin,

•    Zwiększają pobieranie azotu przez rośliny,

•    Zmniejszają reakcje fosforu z wapniem, żelazem, magnezem i glinem przez co zwiększają ich dostępność dla roślin,

•    Uwalniają CO2 z CaCO3 umożliwiając użycie w fotosyntezie,

•    Pomagają eliminować chlorozy spowodowane brakiem żelaza,

•    Zmniejszają dostępność substancji toksycznych z gleby.

•    Stymulują wzrost roślin (wyższa produkcja biomasy) poprzez przyspieszanie podziałów komórek, zwiększenie stopnia rozwoju systemu korzeniowego i zwiększenie suchej masy plonu,

•    Działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych,

•    Stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję,

•    Zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki,

•    Stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych,

•    Zwiększają oddychanie korzeniowe,

•    Sprzyjają tworzeniu chlorofilu, cukrów i aminokwasów w roślinach i wspomagają fotosyntezę,

•    Zwiększają zawartość witamin i minerałów w roślinach,

•    Pogrubiają ściany komórkowe w owocach i przedłużają okres przechowywania i przydatności do sprzedaży,

•    Zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność,

•    Poprawiają jakość plonu, wygląd i wartość odżywczą,

•    Stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych (m.in. Azotobacter i Nitrosomonas).

Zawarta w mączce bazaltowej krzemionka (SiO2) wzmacnia tkanki roślin dodając im odporność na choroby i szkodniki.

 

Źródło: dokument word podesłany przez przyjaciela 

Odnośnik do komentarza
Share on other sites

Gość
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+