Free Opublikowano 31 Marca 2013 Opublikowano 31 Marca 2013 Nasiono: Easy Bud AF Fem Growbox: szer 40cm,wys 45cm,glebokosc 30cm, wylozony kocem ratunkowym Oświetlenie: 3x philips tornado 23w 1570lm 2700k 1x osram ok 20w 1100lm 6500k = ok. 5800lm, 20/4 Wentylacja: 2x 80mm Ziemia: zwykla kwiatowa terra + wlokno kokosowe Donica: 5l Nawozy: biohumus forte Temperatura i wilgotnosc: T: 29c W: <50%, podlewana co pare dni pH gleby: 6.8 Zauwazylem pierwsze objawy w 7/8 dniu (aktualnie dzien 15). Na najstarszych lisciach pokazaly sie brazowe plamki, tydzien pozniej je odcialem bo strasznie to zaczelo wygladac a teraz zauwazam je na innych lisciach ktore w kolejnosci wyrosly po najstarszych. Poucinac te na ktorych sie to pojawilo zanim wszystko zniszczy czy jest jakis inny sposob? Bardzo prosze o pomoc Cytuj
Free Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Opublikowano 31 Marca 2013 pH wody? cisowianka niegazowana, miernik ph pokazuje 6.9 Cytuj
BA+ON Opublikowano 31 Marca 2013 Opublikowano 31 Marca 2013 ile i jak czestto lejesz? czysta woda czy z nawozami? dziur w donicy dosyc duzo jest? ziemia wysycha? przykrywasz czyms? Cytuj
Free Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Opublikowano 31 Marca 2013 ile i jak czestto lejesz?czysta woda czy z nawozami? dziur w donicy dosyc duzo jest? ziemia wysycha? przykrywasz czyms? 3x w tygodniu po 3 lyzki stolowe nawozu zaczalem uzywac niedawno bo roslina ma dopiero 2 tygodnie ale daje bardzo malo, 1/4 akretki biohumusa forte (jakies 10ml?) na pol litra wody co spowodowalo ze roslinka "wstala" z lekko oklaplej, polalem dopiero raz ale nie mialo to zadnego wplywu na plamki ktore pojawily sie dlugo przed stosowaniem biohumusa. dziur jest z 30 dookola i od spodu ziemia ani sucha ani mokra, lekko wilgotna Cytuj
badgrass Opublikowano 31 Marca 2013 Opublikowano 31 Marca 2013 Kolego to nie syrop żeby na łyżki podawać W każdym bądź razie ja jak startuje zawsze w 0,5l donicach (plastikowych kuflach) to leje od początku po 100, potem 150 i 200ml, w miarę wzrostu roślinki. A Ty masz 5litrowe donice i 3 łyżki wody do nich dajesz ? Wstaw jeszcze zdjęcie całej rośliny, pomoże to w diagnozie. Cytuj
Free Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Opublikowano 31 Marca 2013 Lepiej mniej wody niz wiecej, daje moze troche malo bo wczesniej bylo troche za mokro. Zdjecia calej rosliny : Cytuj
badgrass Opublikowano 31 Marca 2013 Opublikowano 31 Marca 2013 Te blade liście wyglądają jakby miała trochę za mało papu (azotu)Ja bym to podlał wodą z nawozem na wega, i to nie 3 łyżki tylko więcej 200-300ml. Ale wstrzymaj się, niech się jeszcze ktoś inny wypowie bo ekspertem nie jestem i mogę się mylić. Cytuj
GanjaFarmeR Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Siema.mi to wyglada na niedobor azotu i potasu,ale te plamy moga sie tez robic od zbyt wysokiego ph.podlej normalna dawka tego biohumusa i powinno byc spoko.pozdrawiam Cytuj
Free Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Plamki pojawiaja sie na koncowkach i krawedziach lisci wiec wedlug tabeli niedoborow albo malo P albo Mn jesli o niedobory tu chodzi. Poprzednio pojawialy sie bardziej losowo, nie na krawedziach (na lisciach ktore wczesniej odcialem) Dalem troche wiecej wody z biohumusem i dolomitem i czekam na jakies efekty.. Przy okazji co oznaczaja opadniete tylko koncowki lisci? Cytuj
Recommended Posts