Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano
Cytat

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.

Prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, przewidującą zakaz używania kolejnych substancji psychoaktywnych, m.in. pochodnych amfetaminy, które wchodzą w skład dopalaczy - poinformowała w środę Kancelaria Prezydenta.

Nowelizacja rozszerza listę kontrolowanych środków i substancji chemicznych o pochodne aktynonu, metylon, butylon, pochodne piperazyny, pochodne fenyloetyloaminy oraz inne związki chemiczne: fluoroamfetaminy i naphyrone. Mają one działanie psychoaktywne, wywierają wpływ na ośrodkowy układ nerwowy.

Na liście zakazanych substancji znalazły się m.in. syntetyczne kannabinoidy, które znajdują się w mieszankach ziołowych, które były oferowane w sklepach internetowych i sklepach z tzw. produktami kolekcjonerskimi. Zakazane są także katynony - alkaloidy naturalnie występujące w afrykańskiej roślinie khat (czuwaliczka jadalna). Na listę wpisano metylon - substancję syntetyczną, psychoaktywną, powodującą m.in. niepokój i stany lękowe.

W ciągu ostatnich dwóch lat do listy zakazanych substancji dopisano już kilkanaście nowych pozycji wchodzących w skład dopalaczy, m.in. benzylopiperazynę, mefedron i syntetyczne kannabinoidy.

Pod koniec listopada ubiegłego roku weszła w życie nowela ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, która zakazuje produkcji i wprowadzania do obrotu produktów, które mogą być używane jak środki odurzające lub substancje psychotropowe, czyli np. dopalaczy.

W ubiegłym roku, na podstawie decyzji GIS wydanej 2 października, sanepid w asyście policji zamknął 1378 sklepów oferujących dopalacze.

Opublikowano

szczerze? to chyba zamach stanu tylko...
Jak tak patrzę to czuje się jak bohater tragiczny ... w wyborach wybieram między złem a jeszcze gorszym złem, już nie patrzeć tylko na ten oklepany temat legalizacji...
Może kiedyś się to zmieni

Opublikowano

predzej czy pozniej bedzie tylko ze ja niechce byc dziadkiem :P

To używaj zabezpieczeń

A co do tematu, myślę, że ta nowelizacja to błąd. Kiedyś wymyślą lek na jakąś ciężką chorobę i przypadkiem znajdzie się jakaś substancja, której zakazali i w Polsce się nie będzie można wyleczyć. To jest tylko taki przykład mam nadzieje, że wiecie o co chodzi, każdy zakaz posiadania czegoś, to nóż w plecy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Generalnie 95% procent zakazów jest zła, także przede wszystkim należy zakazać zakazywać. A największą szansą na poprawę w najbliższym czasie jest wejście do sejmu Nowej Prawicy w październikowych wyborach, a pózniej tak jak kolega wspomniał, jedynie zamach stanu, albo upadek tej marnotrawnej socjaldemokracji żyjącej na kredyt, co zresztą pewno niedługo nastąpi.

Opublikowano

Czarno to widzę w tym zacofanym kraju :(
Jedyne pewne wyjście to ogólnopolska zrzuta na łapówe dla Komorowskiego W końcu w tłumie siła, myśle, ze każdy poświeci równowartość jednego gibonika w szczytnym celu
Ktoś chętny aby załatwić to w sposób, w jaki załatwia sie większość spraw urzędowych nie tylko w POlsce?

Opublikowano

Obawiam się że nie przebijemy łapówek jaką dostają od karteli narkotykowych.. To nie może być zresztą nikt z obecnej klasy politycznej, to musiałby być ktoś komu nie zależy jedynie na władzy i pieniądzach, ale wówczas łapówka niepotrzebna, bo problemu nie będzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja juz nawet nie chce myslec co to bedzie po legalizacji, przejmie monopol Państwo i bedzie chemik uzalezniacz jak szlugi czy alko... ja bym chcial moc sadzic i miec, a jak juz cos za cos to np. palenie nie legalne, bo od kad pamietam to palenie bylo najciekawszym i zarazem najczestszym motywem z jakim państwo walczy:D

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+