@koloberpewnie. Co kto lubi. Ja na mineralnych hoduję już sześć lat. Mają to do siebie, że są silnie stężone i efekty widać niemal odrazu. Ale trzeba uważać, bo łatwo przedobrzyć i spalić panny. Natomiast jeśli chodzi o bio to są naturalne i trzeba czasu, aby roślina Ci za nie podziękowała. No i są w sumie wygodniejsze, bo nie musisz przestrzegać restrykcyjnych widełek jeśli chodzi o zasolenie gleby. Ale z kolei musisz trzymać niższe pH wody niż na mineralnych jeśli się nie mylę, bo inaczej rośliny nie przyswoją składników. Ile ludzi tyle opinii i preferencji.
Siemano, mam 3 nasionka automatow wsadzone do namiotu 90x90, jest to moje drugie podejscie, bo poprzednie nie wyszly. Kupilem ziemie light mix i bio tabsy, pytanie jest takie, czy jak uzywam biotabsow, to nie musze dodawac innych nawozow? mam jeszcze Advanced Hydroponics of Holland Starter Kit, czy tabletke wrzucac od razu do kielkujacych juz papryczek, czy czekac az beda mialy kilka dni? Drugie pytanie, mam dosyc wysoka temperature w namiocie, pod 26c przy 25% mocy lampy, jakies protipy jak zbic bez szkodzenia roslinkom? Jakie VPD utrzymywac?
edit: jaka woda najlepsza do podlewania? aktualnie uzywam mineralnej z organicznym regulatorem ph, ph na poziome 6,3-6,5.
Ja znowu lubię się bawić uprawą i jak do tej pory każdą uprawę prowadzę inną techniką i sobie porównuje. Ale jasne każdy ma swoje style uprawy i skoro sobie opracowałeś jakąś drogę która ci odpowiada to pewnie. Ja się jeszcze bawię bo co ja uprawiam ? Można powiedzieć że parę dni😅😉 A mineralne nawozy spoko opcja i jeszcze jak je wyczujesz to nawet nie potrzebujesz pomiarów robić przy podlewaniu😉 przynajmniej ja tak miałem przy tripart od TA Terra Aquatica GHE i też zajebiste i tanie nawozy. I tak naprawdę to na trzech butelkach Grow,Micro i Bloom możesz uzyskać podobne jak nie lepsze rezultaty jak ja teraz na pełnej organice. A kosz w sumie o połowę jak nie więcej jest mniejszy a co do Hydro to tylko z uwagi żeby sobie porównać. Bo w sumie jak masz cały sprzęt i brakuje tylko Hydro to już nie wielki koszt😉. Dobra mordeczko z farcikiem i trzymam kciuki za grube baty🔥💪👊
@koloberno ja nie wydziwiam. Nie ma to jak klasyczna uprawa w ziemi. Nawozy mineralne mi się sprawdzają i czuję się w nich jak ryba w wodzie. Jakoś mi nie po drodze zaczynać przygody z wiedzą od początku biorąc np. pod uwagę hydro bądź nawozy bio.
I jeszcze warunki i w tej chwili pokazuje mniej bo miałem otwarty Box ale staram się mieć temperaturę w granicach 27°-28° stopni i VPD wzrasta w okolice 1,2kpa z tym że teraz po toppingu opuściłem lekko ppfd bo o -40ppfd. Dlatego też jest troszkę chłodniej ale zaraz zniweluje to wyciągiem.
Recommended Posts