Razer2210 Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Hej, Jestem nowa i mam taki mały problem. 2 z 4 roślinek nie rosną, mają tydzień, posadzone w ziemi do wysiewania nasion, wymieszanej z perlitem, na wierzch dosypałam już uniwersalną, bo trochę panny wyrosły. Nie mają zalążka kolejnych liści, a te 2 co już mają są dziwne, co widać na zdjęciu. Podlane raz, nadal mają mokro, są pod lampą, w dzień w tunelu, chyba, że jest brzydko i pada, wtedy cały dzień w domu, temperatura 20-23 stopnie w domu, w tunelu zależy jak słońce przyświeci, ale ok 25. Czekam na termometr z funkcją mierzenia wilgotności, więc na razie nie wiem jaka jest, ale z tymi dwoma coś ewidentnie jest nie tak. Czy coś da się z nimi jeszcze zrobić?
Minimaxi Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 (edytowane) tez tak mialem gdy postanowilem w tym roku posadzic stare pestki z 2010 kielkuj nowe z lepszego zrodla Edytowane 1 Maja 2020 przez Minimaxi
Razer2210 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Opublikowano 1 Maja 2020 Te były kupione w tym roku, w sprawdzonym źródle. Ale co z nimi jest? Jakaś wada, mutacja, czy cokolwiek?
Minimaxi Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 jesli nie bylo jakis razacych bledow przy kielkowaniu (duze skoki temperatury, ekstremalne dawki nawozów) to nie widze innej przyczyny niz stare nasiona kupione w tym roku, a ile przelezaly w sklepie ? po prostu z uplywem czasu nasiona coraz gorzej kielkuja, a gdy nawet wykielkuja to czesto rosna wolniej + sa pomutowane pierwsza lepsza strona, obadaj zwlaszcza porownanie jak rosna baklazany ze starych nasion i z nowych: /admin - link do strony wygasł/
Razer2210 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Opublikowano 1 Maja 2020 Okej, dzięki :) w sumie nie siałam nigdy nic ze starych nasion, nawet warzyw, a ich uprawa idzie mi całkiem dobrze :D dzisiaj pójdą nowe do kiełkowania.
ja72 Opublikowano 1 Maja 2020 Opublikowano 1 Maja 2020 Problem po stronie ziemi, weż szybko to przesadź do Cany, Biobizz albo czegoś podobnego. PO roślinie widać że sie poblokowała.
ujarany rolnik Opublikowano 23 Września 2020 Opublikowano 23 Września 2020 takie zahamowanie wzrostu może być przyczyną 32 stopni i zmiennej wilgotności?? bo zauważyłem że już mija 2 tygodnie i moja roślinka wygląda tak samo. mam porządną ziemie canna pro+, podlewałem co 3 dzień 3 razy spryskałem roślinkę BIOTABS Boom spray. i dalej sie nie rozwija.
Recommended Posts