Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Jakie odmiany na początek oraz ocena wybranego sprzętu

Recommended Posts

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie i ciepło... 

Przymierzam się do pierwszej uprawy, będzie to uprawa indoor w niewielkim boxie.

Box jaki wybrałem to RoyalRoom Classic C50 50x50x120cm, do tego lampa Phytolite CFL 250W DUAL + odbłyśnik. Do tego oczywiście filtr węglowy, wentylator kanałowy o wyd. 105m3/h, wentylator mieszający, akcesoria pomiarowe itd. (wszystko wybrane, NIE kupione, więc rekonfiguracja jak najbardziej możliwa)

Teraz przyszedł czas na wybór odmian do pierwszej uprawy i tutaj mam większy problem... Oczywiście feminizowane, ale AUTO czy regularne? Bardzo chciałbym jakąś 100% Sativkę, ale wszystkie rosną dość wysoko - czy LST lub SOG na początek wchodzą w grę? A może jednak w takim wypadku poszukać wyższego boxa? Albo zwyczajnie póki co odpuścić i zainteresować się czymś łatwiejszym?

Jeśli nie powyższe to jaka dobra 100% Indica + dodatkowo inne Sativa/Indica ? Ile roślinek mogę upchnąć w takim boxie?

Będę bardzo wdzięczny za naprowadzenie na dobre tory bo mam zastój w głowie...

Dzięki

Opublikowano

Oczywiście feminizowane, ale AUTO czy regularne?  to albo albo....feminizowane mają określoną płeć, zaś regularne, są zagadką,  może być chłopak może być dziewczyna.

Zapewne za jakiś czas, u mnie zajęło to 7 lat...uznasz że REGi i nic innego :) proces feminizacji niestety upośledza geny.

Wracając do Twoich pytań, zdecydowanie wybrałbym wyższy box, co prawda to może skutkować tym że ta CFL będzie za słaba,  i na taką powierzchnię 50x50 bądź 60x60 trzeba by HPS albo jakiś markowy LED. Temat nasion, Sativa czy Indica to zależy jaką fazę preferujesz, po sativie rano wstajesz z energią i 1000 pomysłów, po indice ciężko w ogóle wstać :) może więc jakiś mix genów? Dobre recenzje zbierają :

Green Crack

Super Lemon Haze

Bruce Banner 

C99

z swojej strony mogę Ci polecić Delahaze, fajna po niej faza, a potrafi też wyleczyć Cię z przeziębienia w 10 minut.

Opublikowano

Ostatecznie zrobiłem upgrade wszystkiego i stanęło na:

- RoyalRoom CLassic C60 60x60x160cm

- Lampa LED COB Citizen clu058 - 150W

- filtr węglowy CAN Filter Classic o wyd. 150-200m3

- wentylator wyciagajacy o wyd. 243m3/h (filtr powinien być o większej wyd. niż wentylator, ale wentylator celowo kupiłem z wydajnością "na zapas", dołożony będzie regulator obrotów więc nie będzie biegał na pełnych)

- doniczki 4 x zwykłe kwadraty 10L (te dziurkowane "AIR-coś tam" dla lepszych korzeni podobno niewiele dają? Chciałem dopłacić, ale kolega w GrowShop'ie odradził)

Nasiona (wszystkie femi):

1 x AK47 Auto

1x Bubblegum Auto

1x Gorilla Glue Auto

1x LSD Auto

Podobno są łatwe w uprawie a palenie każdego z nich ma w sobie "coś fajnego".

Co do powyższej odpowiedzi - Sativa/Indica wiem jak działają a pytanie dotyczyło tylko tego, czy da radę 100% Sativkę w takim lub nieco większym boxie ogarnąć, ale teraz to już temat na następny grow.

Pytanie:

Czy filtr węglowy musi być w boxie czy może być na drugim końcu układu na zewnątrz? Chciałbym zamiast "filtr > wentylator > wylot" zrobić "wentylator > przewód went. na zewnątrz > filtr" tylko wtedy filtr miałby jakby odwrócony kierunek działania czyli powietrze szłoby od jego środka na zewnątrz zamiast być zasysane od zewnętrznych ścianek do środka. Czy tak można? Powód  - jestem nieco pedantyczny i chciałbym mieć w środku growboxa "czysto" i schludnie (tak mam).

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+