Skocz do zawartości
thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Jak startujecie z indoor'em? Pierwsze 14 dni

Recommended Posts

Opublikowano

Witam. Mam taki problem, że każda moja uprawa wygląda tak żę roślinki po wypuszczeniu pierwszych listków i wsadzeniu ich pod lampę, po powiedzmy 3-4 dniach wyglądają tak samo... Albo są tylko troszkę większe. Obserwując forum i relacje z upraw, zauważyłem że większość po 4-5 dniach ma już 2 piętra liści a u mnie lipa na maxa... Badyl i 2 małe listki... Dzieje się już tak po raz trzeci czy czwarty

Podaje trochę danych

Box 80x60x120

HPS 150W

Temperatura 20-25 stopni

Wilgotność 50-70

Oświetlenie na start zawsze 18/6

Ziemia Biobizz All Mix

Chciałem zapytać ile podlewacie swoje panny w pierwszych dniach życia.

Donice mam około 12-15 litrów i sadzę kiełki od razu do nich

Czy w pierwszych dniach też nalać jej tak ażeby wylało się dołem i potem czekać do wyschnięcia? Czy lepiej lać troszeczkę po wierzchu codziennie. Mówię tylko o pierwszym tygodniu.

W momencie gdybym podlał ją tak do przelania dołem w takich warunkach jakie podałem następne podlanie musiało by być dopiero za jakieś 5-6 dni po ocenie wagi donic.

Jeśli podlewać po troszku to proszę o wartość jakąś w "ml" i co ile dni tak podawać

Z góry dzięki za pomoc.

8 dzien

Tak to mniej więcej wygląda... Na pewno przelana nie jest bo dostaje kieliszek co 2-3 dni. Dzisiaj ma około 8-10 dni od wstawienia pod hps... I te dziwne przebarwienia... identyczne miałem na dużej roślinie.Tyle że tamtej pomogła konkretna dawka biobizz trypack.

Czy możliwe że ona już od startu jest głodna????

Dzieje się tak któryś raz z kolei

Opublikowano

Ja odrazu daje wody na cala donice, 1,5 l na 7,5 litrowa donice i czekam aż do wyschnięcia. Zdaje mi się ale to ci szybko wsiaknie w ziemię taka mala ilość wody. Napewno nie głodna all mix jest dobrze nawozona.

Opublikowano

Też miałem taki problem, tylko bez przebarwień.

W dodatku u mnie w dniu 20-30 jest taka jak u coinektórych w 10-13dniu, mam po prostu spóźnione o jakieś 10-20dni, nie mam pojęcia czemu..

Może z powodu na zróżnicowaną temp i wilgotność, ale teraz mam trzeci grow i w końcu zainwestowałem w nawilżacz i termostat, mam nadzieję, że teraz się wszystko poprawi i unormuje

Opublikowano

no właśnie w tym problem że unormowałem warunki. Trwało to pół roku, kosztowało trochę dziur w sufitach i innych przedziwnych prac ale udało się... Niestety problem nie minął  :Facepalm:

Mam tez jedną roślinke króra ma 60 dni i wygląda strasznie marnie. Od 1,5 tygodnia jest na 12/12 i niby coś zaczyna kwitnąć...  Ale ma 60 dni a wygląda na 15!!!!  :Facepalm:

Ostatnio stwierdziłem że może moja woda w kranie jest jakaś zła/zanieczyszczona?. Niedługo wrzucę nową pestkę i podlewać będe tylko dobrowianką i zobaczę co z tego wyjdzie. Mierzyłem PH lekko gazowanej/niegazowanej i wyszło 6 dla lekko gazowanej i 8 dla niegazowanej. Mam ph down więc będę podlewał raz lekko gazowaną a raz niegazowaną wyregulowaną do 6,5

Teraz też sprawdzam PH zawsze 2 razy. Papierkami i kroplami więc PH raczej dobre.

Opublikowano

Wydaje się że ma zbyt sucho wilgotność na wegu nie powinna spadać poniżej 70% ale wiem że podobny problem rozwiązałem przez wymianę żarówki jaką masz barwę światła ?

Opublikowano

Wilgotność czasami jest taka że woda płynie po ścianach boxa, więc nie wydaje mi się że to to... A jaka barwa światła nie bardzo wiem. Wiem że HPS 150... Też się zastanawiałem czy przypadkiem to nie coś z żarówką. Jak skoncze ten grow włoże jedna pestkę do mini boxa gdzie mam 2 żarówki philips tornado 24W i zobacze jak tam wystartuje

Opublikowano

przez pierwsze dni rośliny budują korzenie więc nie ma co liczyc na szybki wzrost. Dobrym rozwiąaniem jest podlewac czymś co pomoże w budowaniu korzenia. Ja od razu daje rośliny w donice docelową i przez pierwsze 14 dni podlewam odstaną wodą plus właśnie coś na porost korzenia. Światło 18/6 i po tym czasie przełączam na kwitnienie . Wtedy rośliny dopiero zacynają iść w górę. Nie zapominaj o wilgotności i temperaturze i musi byc dobrze :) Pozdro

Opublikowano

Siemanko, a jak wygląda u ciebie z "ubiciem" podłoża? Ja miałem podobny problem przy pierwszej uprawie, po około 10 dniach roślinka wyglądała tak samo jak  po 3-4 dniach. Okazało się, że miałem zbyt ubite podłoże i korzenie nie miały siły się rozrastać co skutkowało zahamowaniem wzrostu bo cała siła skupiona została na korzeniach i ich walce z glebą. Pamiętaj, że większość cieczy zawsze spływa na dno donicy, gdzie młody plant nie ma dostępu. Wina może też leżeć w sposobie podlewania, tzn. staraj się podlewać glebę powoli i stopniowo. Nie wlewaj od razu całej ilości na raz tylko pierw zwilż glebę tak aby lepiej przyjmowała wodę a następnie dawkami podlewaj od środka po brzegi, tak żeby korzenie po wypiciu tego co mają "pod ręką" zmusić do ruchu w poszukiwaniu pokarmu i tym samym rozrostu. Przede wszystkim nie podawaj nawozu szybciej niż po 12 dniach życia rośliny bo możesz popalić delikatne jeszcze korzenie i tym samym zatrzymać wzrost. Jak kolega wyżej na początku najlepiej just używać lamp z zimną białą barwą dla lepszej stymulacji wzrostu a dopiero później przestawić na ciepłą dla flo. Spróbuj spulchnić/napowietrzyć glebę i odczekaj kilka dni a powinna ruszyć :)

Opublikowano

howhigh - na korzenie mam tylko coś takiego /admin - link wygasł/

nada się? Mogę sypać troszkę na wierzch i podlewać albo rozrobic z wodą trochę...

Ascott - ziemi nie ubijam prawie wcale. Sama ubija sie od podlewania. Jest to biobizz z dodatkową porcją perlitu dla lepszego drenażu. Myśle więc że to nie jest wina ubicia gleby.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+