Drwal Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Siema. Proszę o pomoc. Coś się dzieje nie tak z moimi roślinkami. Końcówki niektórych liści robią się żółte, wyschłe. tworzą się pojedyncze dziurki. dwa listki nawet mi się złamały w połowie. Niektóre listki się skręcają jak na zdjęciach. Nawożone zestawem biotabs. Ponad tydzień temu dostały oprysk BOOM BOOM SPRAY. Wilgotność utrzymywana na poziomie 60-70% w nocy i 50-60 ze wskazaniem na 60 w dzień. Temperatura: 25-26 dzień, 19-20 noc. Cztery dni temu wstawiłem do rooma piecyk katalityczny także dostają teraz sporą dawkę CO2. Roślinki mają teraz 23 dni. Szukałem i szukałem, ale żadnych małych żyjątek nie znalazłem. Moje pomysły to: Niedobór magnezu ( chociaż podobno przy uzywaniu biotabs nie trzeba się o to martwić) lub kropelki wody z nawilżaczy lub po oprysku siedziały na listkach co spowodowało ich przypalenie. Przenowożenie chyba odpada bo to nawozy organiczne.. Co o tym myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lazania Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 nic im nie jest. to wszystko normalne. liście zgniecione od doniczek, lodyga się po prostu robi grubsza i starsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzik Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 gnicie korzenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drwal Posted October 14, 2015 Author Share Posted October 14, 2015 zastanawialem sie tez nad tym korzeniem. podlewalem w niedziele a wczesniej miały poltora tygodnia przerwy. Fakt, ze ziemia mi dobrze trzyma wode. Jakies zalecenia - dzik? A może być tak, ze uszkodzilem korzenie wbijajac kije bambusowe? jest to wertykal i montowalem siatki do lst. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leclerc Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Te pocięte liście wyglądają naprawdę jak przycięte doniczką. Wiele razy mi się to zdarzało, więc znam temat. Powodów usychania końcówek może być wiele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.