Ambasadorka Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Witam Storczyk phalaenopsis Storczyk to jeden z ulubionych kwiatów goszczących w domach. Nie jest trudny w uprawie, wystarczy tylko kilka zasad by cieszyć się nim przez cały rok. Gdy korzenie są jasnego koloru roślinkę należy podlać ale nie częściej niz dwa razy w tygodniu w okresie letnim, w okresie zimowym 1 tygodniowo. Storczyka nie stawia się w bezpośrednim nasłonecznieniu dlatego stawia się go w lekko nasłonecznionych miejscach. Storczyk kwitnie kilka razy do roku, dlatego po opadnięciu kwiatów, o roślinę również trzeba zadbać. Storczyka można nawozić, raz w tygodniu, ale nie przesadzać zbyt częstym nawożeniem, co 4 podlanie należy użyć czystej wody. Storczyk można przyspieszyć w kwitnięciu stosując zmiany temperatur w otoczeniu. Nigdy nie nawadniamy kwiatostanu, uważamy by tylko korzenie były nawodnione, ogrodnicy maja podzielone racje co do podlewania od góry drudzy podlewają wstawiając kwiatka do wody. Mojego Storczyka uratowałam, zakupiliśmy kwiatka w opłakanym stanie po promocyjnej cenie ok 4 zł (szkoda że nie zrobiłam zdjęć). Liście były oklapnięte i ewidentnie umierające, przebył również trasę w chłodzie. Postanowiłam go jednak odratować. Suche pałąki korzonków zostały ucięte, a kwiat został solidnie podlany i spryskany Boom Boom sprayem, płatki na drugi dzień były sprężyste i wyglądające na zdrowe. Storczyka nawadniam wkładając do wiaderka z odstaną wodą na 15-50 minut, mój stał 35. Na efekt odżycia kwiatka czekałam dzień, na drugi dzień liście podniosły się wraz z kwiatostanem oraz mocno i sprężyście rozłożyły płatki. Często ratujemy kwiaty i dajemy im szanse na ponowny rozkwit, dlatego postanowiłam poeksperymentować z bio tabsami na kwiatach i warzywach. Kolejne tematy już wkrótce. Tak wygląda storczyk dziś. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzik Posted February 21, 2015 Share Posted February 21, 2015 Śliczny, Będę u mamusi to wezmę parę szczepek bo ma kilka sztuk Ponoć ukorzenia się go na wilgotnej desce :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts