Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Growbox 40x40x120, szukam opinii eksperta ;)

Recommended Posts

Opublikowano

Siemka :)

W przyszłym tygodniu powiększam moje zasoby z PCboxa na growboxa 40x40x120.
W związku z tym mam kilka pytań.:

1.Jakie oświetlenie polecacie-większość tematów podpowiada mi CFL/LED, według kalkulatora muszę mieć w boxie 8000 lumenów, czy wartość WAT ma znaczenie? Czy odbłyśnik w tak małym boxie jest potrzebny? Czy muszę obniżać te lampy na easy rollu jak przy HPSie?

2.Temperatura-mam termostat T1-2 z termometrem-myślałem o zastosowaniu terraryjnego kabla grzewczego (w związku z zastosowaniem lamp CFL). Ja widzę w tym sens, pytanie jak Wy- jako doświadczeni ogrodnicy to widzicie.

3.Wilgotność-kupiłem nawilżacz powietrza-najmniejszy dostępny na rynku. Tutaj z kolei nie wiem czy wstawiać go do środka czy na zewnątrz(jest tak mały, że doprowadzanie do niego rurek nie ma sensu).

4.PH mierz-znalazłem na allegro ph mierz za 7 zł-czy ktoś z Was miał z nim styczność? Wygląda całkiem okej.

5.Wentylatory-czy standardowe wentylatory komputerowe (takie na 12v) się nadadzą-mam takie w pc boxie i chodzą na minimalnych.

Z góry dzięki za odpowiedź. Od poniedziałku zaczynam. Obiecuje fotorelacje :D

Opublikowano

Hps 250 bierz

Wnetyle takie jak masz są dobre ja ogólnie jadę tylko na mieszajacym i tyle

Ale expertem nie jestem

Opublikowano

Do takiego boxa to ja bym proponował lampę cfl 200 W dual ze wzgldu na małe zużycie prądu realne zurzycie to tylko 135 W ilość lumenów tej lampy to 10300 akurat mam taka lampę na sprzedasz jak byś chciał :P

Opublikowano

No i tutaj mam problem: jak już wiecie jestem zwolennikiem CFLi, ale widziałem ostatnio porówanie CFL-HPS i HPS wypada znacznie lepiej. Sam już nie wiem-niby zużycie jest okej przy jednym i drugim, ale ta temperatura przy HPSie :/

Opublikowano

Siema

1. HPS 150W, odbłyśnik potrzebny, nie trzeba obniżać, może być na stałe.

2. Masz niską temperaturę w nocy ? Inaczej nie potrzebne.

3. W środku.

4. GHE TESTY DO POMIARU pH ROZTWORU / TESTER pH.

5. Wątpię, ale możesz spróbować, jednak jak masz ograniczony budżet a będzie za gorąco to taki zda egzamin: WENTYLATOR KANAŁOWY FI 125MM 150M3/H.

Opublikowano

Tak to dobra opcja ten hps 150 tylko ze do Hps-a musisz mieć jeszcze oddzielne zasilanie które wiąże się z kosztami a do cfl-ki nie potrzebujesz bo ma wbudowane no i nie grzeje się tak jak hps

Opublikowano

Przy tej powierzchni styknie nawet 100w HPS, ale 150 będzie ekstra zdecydowanie polecam balast GIB nic nie musisz dokupować (starter, kondensator) podłączenie dobrze opisane na balaście. Wiatrak taki od zasilacza nie od procka powinien dać radę nawet z filtrem z doniczki i pończochy. Kabel i termostat jeżeli temp w nocy spada poniżej 10 st. Daj też wentyl mieszający może być od procka, odbłyśnik nie zaszkodzi mają taki do 40/40 w domowauprawa. no i jak da radę to wysokość boxa lepiej niż120 będzie 160 będziesz mógł pełno-sezonówkę posadzić a nie tylko automaty no i w większych donicach. Jak chcesz mieć coś na sprzedaż to kup CFL... szybko będziesz szukał na niego klienta ;)

Opublikowano

Możesz opisać dokładniej tę opcję z rajstopą? Bo mnie zainteresowałeś :D Do 160 niestety nie dam rady zwiększyć boxa bo kupuje namiot i mam na niego 220 zł :/