Macky Opublikowano 22 Marca 2014 Opublikowano 22 Marca 2014 Jaki namiot wybrać biały czy srebrny? Poniżej przedstawiam różnice: WHITE: Linia namiotów WHITE odbija więcej światła którego używają rośliny (PAR waty). 80 i więcej PAR watów na m2 jest idealnym poziomem do upraw wewnątrz namiotów. WNIOSKI: CIEPLEJSZE OTOCZENIE? NAMIOT WYSTAWIONY NA DZIAŁANIE PROMENI SŁONECZNYCH? WYBIERZ SERIĘ WHITE SERIA WHITE POZWALA UTRZYMAĆ NIŻSZĄ TEMPERATURĘ PODCZAS GDY OŚWIETLENIE JEST WŁĄCZONE. JEST TO SZCZEGÓLNIE PRZYDATNE DLA OGRODNIKÓW ŻYJĄCYCH W CIEPLEJSZYCH WARUNKACH. BIAŁY MATERIAŁ OFERUJE ZWIĘKSZONE ODBICIE Z WIĘSZĄ ILOŚCIĄ DOSTARCZANEGO DO ROŚLIN ŚWIATŁA ORAZ MNIEJ TZW. „HOT SPOTÓW“ (SKUPIEŃ ŚWIATŁA). SILVER: Linia namiotów SILVER jest w stanie utrzymać więcej ciepła poprzez lepszą całkowitą izolację. To sprawia iż utrzymanie wyższej temperatur w nocy jes łatwiejsze a koszty ogrzewania maleją. WNIOSEK: CHŁODNE WARUNKI OTOCZENIA? DUŻE WAHANIA TEMPERATURY? WYBIERZ SERIĘ SILVER! SERIA SILVER JEST ZALECANA DLA PLANTATORÓW MIESZKAJĄCYCH W CHŁODNIEJSZYCH WARUNKACH. KIEDY W DZIEŃ I NOCY RÓŻNICE TEMPERATURY SĄ MNIJESZE, ROŚLINA ZWYKLE ROŚNIE Z MNIEJSZYMI ODLEGŁOŚCIAMI POMIĘDZY ODNOGAMI (INTERNODA) I ZYSKUJE WIĘCEJ POD SZTUCZNYM OŚWIETLENIEM. Fakt jest jeden że biały materiał odbija więcej światła niż srebrny. PAR Light Reflection in grow tents, white or silver/ Mylar? HANGER_SILVER_PL.pdf HANGER_WHITE_PL.pdf Cytuj
GreeN Snake Opublikowano 26 Marca 2014 Opublikowano 26 Marca 2014 Spoko info tyle, że o ponad miesiąc za późno się zorientowałem, ale i tak niedługo montuje panel led więc chyba nie będę miał większych problemów z temperaturą Led 400W chyba nie będzie dawał takiego ciepła jak HPS 400W tylko szkoda, że jednak mam Silver bo mniej światła odbija, ale w sumie nie szkodzi bo i tak mam naddatek Lumenów Cytuj
Recommended Posts