Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Siema! mam taki problem, dolne liscie mojego pomidora zaczeły żólknieć gdzies kolo 2 tygodnia od wyjścia z ziemi, myślałem ze te liscie z dołu żółkną i odpadaja jednak teraz gdzieś kolo 3 ttygodnia to dziwne cos zaczeło atakować wyższe liscie.ziemia uniwersalna ph 6,5 ,box 60x60x60 ,doniczka jeszcze mala okolo 1,5l, oswietlenie 5 świetlówek 20v. jesli to istotne jest to kaya47 fem od advancedseeds.Dodam ze mam jeszcze jednego pomidorka na tych samych warunkach i jemu nic nie jest. Daje zdjecia dzisiaj robione .Prosił bym chłopaki o jakaś szybką rade bo szkoda pomidoraaa

Nie wydaje mi sie zeby doniczka byla za mała bo niedawno ja zmieniałem z mniejszej , większej narazie ten pomidor nie potrzebuje, jeszcze ziomek mi podpowiedział ze to moze byc złe ph, powiedział zebym dolal wody z sokiem z cytryny ,dolalem to wczoraj zobaczymy co z tego bedzie.Zapomniałem jeszcze oswietlenia napisac swiatlo maja 16/8 Ale cos mi sie wydaje ze ją strace bo coraz szybciej sie te plamy rozchodzą po lisciach..

Opublikowano

Napisz cos o nawożeniu. jak, kiedy, co, jak często, ile, ec. nie lej żadnego dolomitu. Zmierzyłeś ph po doddaniu kwasku?

Opublikowano

nic jeszcze nie nawoziłem tylko podlewałem odstała wodą z kranu , dzisiaj kupie papierki lakmusowe i sprawdze ph , pozniej napisze co i jak

Opublikowano

Nie widzę zdjęć, bo nie wyświetla mi nic z ImageShacka (ciekawe czy to wina moja, czy ich?), ale jeżeli masz złe pH, to musisz je szybko naprawić. Też taki problem miałem i mogę szczerze powiedzieć, że im więcej zwlekasz, tym bardziej krzak się pi*****i.

Powodzenia w dalszej uprawie.

Opublikowano

Podlanie biohumusem bez wcześniejszej regulacji ph nic nie zmieni.

Opublikowano

idź do zoologicznego/akwarystycznego tam napewno będą mierniki ph.

lub szukaj w dobrych sklepach ogrodniczych.

to, że ziemia miała ph 6,5 kompletnie nic nie znaczy, bo pewnie twoja woda w kranie ma ph na poziomie 7,5-8. także po kilku podlaniach twoja ziemia ma takie samo. Musisz to kontrolować.

a jak mierzyć? przypodlewaniu weź próbke wody, która wyleci dołem doniczki- będziesz miał odczyt ph ziemi.

zmierz jeszcze ph wody w kranie. Jak będzie za wysokie (a na 99% będzie) to dodawaj sok z cytryny, aż dojdziesz do właściwego ph. Na pierwsze podlanie możesz dać troche niższe ph niż jest zalecane.

edit: w sklepach nie pytaj o papierki lakmusowe, bo nasze ciemne społeczeństwo nie wie o co pytasz.

pytaj o "coś" do pomiaru ph wody. w akwarystyce często nie stosuje się papierków, tylko płyn

nie masz czasu, bo musisz działać, także zakupy internetowe raczej odpadają. A w necie jest tego cała masa.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+