qbek Opublikowano 29 Marca 2011 Opublikowano 29 Marca 2011 Dobry art powiedzcie tylko czy idzie dorwac wode "clear" w pl? ostatni pomiar tez na 1,5l wody? Cytuj
Ziomex2073 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Opublikowano 29 Czerwca 2011 A jak się ma sprawa z m.in Sodą oczyszczoną, popiołem drzewnym, skorpkami z jajek? Bo aktualnie niestety w ogrodniczym nie posiadają dolomitu ("już się skończył) a nie wiem kiedy będą mieli... Więc muszę sobie jakoś radzić samemu... Więc co polecacie i w jakich proporcjach ? Cytuj
Gość Opublikowano 29 Czerwca 2011 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Chcesz sobie radzić samemu?To zamiast dolomitu zastosuj ztartą krede (tą ze szkoły) to odkwasza glebe. Cytuj
afia Opublikowano 7 Lipca 2011 Opublikowano 7 Lipca 2011 ile kwasku cytrynowego w kryształkach wsypać do 1 litra wody,albo ile octu tak samo do 1 litra wody? Cytuj
lampa Opublikowano 7 Lipca 2011 Opublikowano 7 Lipca 2011 tetra.... to zależy od wody. dodawaj po małych dawkach i sprawdzaj jak spadło ph. Cytuj
coolboy Opublikowano 8 Stycznia 2012 Opublikowano 8 Stycznia 2012 dobrym sposobem też może być zalanie wodą torfu kwaśnego (do kupienia w ogrodnicznym, ma ph około 3,5). Powinien w odpowiednich proporcjach dać to co trzeba. Myślę że pół szklanki torfu na pół litra wody (do własnego dostosowania jeszcze). pozdrawiam PS: tylko później ciężko wodę zbadać odczynami, bo woda robi się żółta, i trzeba odcedzić (można przelać przez pieluchę tetrową). Cytuj
nie pamietam Opublikowano 8 Maja 2013 Opublikowano 8 Maja 2013 Czyli jak mam zbyt wysokie Ph to moge dodatkowo dodać dolomitu.. to dobrze.. mam 2 planty, w jednej donicze dałem mimalne dolomitu na dnie, w drugiej jakieś 60% jest wymieszana gleba 40% bez. I w tej drugiej gdzie więcej dolomitu plant wygląda lepiej, w tej gdzie mniej ciut gorzej. Taka woda.. cóż zrobić.. chociaż patrząc na parametry wcale nie wypada tak najgorzej.... (tabela zaznaczona niebieską ramką) jednak rośliny pokazują że mają za wysokie Ph. Cytuj
Bebook Opublikowano 9 Maja 2013 Opublikowano 9 Maja 2013 dolomit ma wysokie ph 7,5 naturalne tak wiec dodaje sie go i cokolwiek stabilizuje jak sie ma za kwasno zeby podniesc, a nie odwrotnie. Na chwile po dodaniu sie ustabilizuje a po nastepnym dniu zjebie juz konkretnie krzak Cytuj
Norbi Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Jak widać wyżej, link wygasł więc uploaduję w formie tekstu, żeby już nie przepadło. Jest to stan z 2012 roku więc dane mogły ulec zmianie, jednak nie znalazłem nowszych wyników.- Kopla Beskidu 7,63 PH.- Zywiec 7,57 PH.- Arctic 7,38 PH.- Staropolanka 5,50 PH.- Primavera 7.78 PH.- Saguaro 6.92 PH.- Slotwinka 6.71 PH.- Jan 5.84 PH.- Zuber 7.45 PH.- Gerber 7.25 PH.- Hetmanska 7.90 PH.- Perrier 5.46 PH.- Cisowianka 7,40 PH.- Dobrawa 6,40 PH.- Naleczowianka 5.50 PH.- Dlugopole Zdrój 5.88 PH.- Oaza Biedronka 6.50 PH.- Kuracjusz Beskidzki 8.32 PH.- Wysokonasycona Kryniczanka 5.94 PH.- Niskonasycona Kryniczanka 6.24 PH.- Naturalna Woda Carrefour 6.00 - 6.50 PH. Cytuj
Macky Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Porady stare i służą jako prekursor pH regulujemy tylko roztwór z nawozami, samej wody nie ma potrzeby regulować chyba że ma silne odchyły, sama woda odstana o złym pH mniej zaszkodzi niż woda z samym kwasem ale o idealnym pH. Jak sprawdzić pH? - tester kropelkowy GHE - koszt 25zł, mało precyzyjny ale na start wystarczy - miernik elektroniczny pH - koszt około 200zł, precyzyjny, ale trzeba co jakiś czas kalibrować i dbać o czystość elektrody, są specjalne płyny kalibracyjne i czyszczące po około 8zł Czym obniżyć lub podwyższyć pH ? Dużo jest najróżniejszych roztworów, koszt od 20zł, polecam brać plus i minus (czasem można trochę zbyt obniżyć i trzeba podwyższyć, a szkoda wylewać 5L z drogim Boosterem) - pH minus koszt od 20zł - pH plus koszt od 20zł - pipeta mililitrowa koszt około 3zł Cały komplet do precyzyjnego regulowania pH: - tester kropelkowy GHE - PH plus i minus - pipeta Około 68zł - problem z pH rozwiązany. Pamiętajcie że to silne kwasy i regulujemy mililitrem na 5L, taki wydatek starczy na kilka growów. Cytuj
Recommended Posts