SmakMaroca999 Opublikowano 8 Lutego 2017 Opublikowano 8 Lutego 2017 Witajcie!Oto kolejna dawka moich zmagań kuchennych tym razem zmodyfikowany przepis na bardzo szybkie pyszne mufiny.Z proporcji wyjdzie nam 12sztuk mufinek czyli tyle ile ma miejsc blaszka no to pora na składniki które przygotowujemy sobie w grupach Mokre i Suche.Zaczynamy od mokrych: 1szklanka mleka 1jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego ale tu moja modyfikacja dałem 100g masła zrobionego z proporcji 500g odpadów listków przytopowych z outdoor na 7kostek masła 82%.Rozpuściłem owe masło w kąpieli wodnej i przelałem do miarki resztę uzupełniłem olejem i wymieszałem mikserem. wszystkie Mokre składniki mieszamy ze soba w misce za pomocą miksera lub robota. Przygotowujemy Suche produkty: 2szklanki Mąki przennej lub tortowej 2/3szklanki cukru 1 Łyżka do stołowa proszku do pieczenia 1łyżeczka soli 2 Łyzki stołowe kako 1 saszetka cukru waniliowego Czas na mieszanie Do wczesnie wymieszanych produktów mokrych wsypujemy i ciagle mieszamy połaczone i wymieszane ze soba produkty suche. W blaszkę do mufinek wkładamy silikonowe foremki do mufininek i napełniamy je do połowy.Do foremek teraz wkładamy to co nam wzbogaci bardziej smak np:Owoc,czekoladę itp i zalewamy foremki resztą ciasta.Ja użyłem czekolady mlecznej po kostce i po połowie plasterka Banana Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Moje mufinki wyszły pyszne wilgotne w środku,pulchne i oczywiście o wielkiej mocy;) Można upiec bez masła tylko z olejem i będą wspaniałym dodatkiem światecznym lub imprezowym. Pozdrawiam SmakMaroca999! Cytuj
SmakMaroca999 Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Opublikowano 9 Lutego 2017 zobacz ile suszu zostało uzyte do zrobienia masła jakie silne stęzenie.Jedna to jakieś 6godzin podróży pozniej długi spokojny sen i rano czujesz sie jeszcze zaklejony :) Cytuj
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.