Skocz do zawartości
thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

Opublikowano

Wiatraczki komputerowe wytwarzają znikome ciśnienie statyczne powietrza i nie nadają się do tego, by przepychać powietrze przez filtr. W takim wypadku ich realna moc zostanie ograniczona do ~ 10%.

Zgadzam się. Tylko w przypadku PCBoxa można takim małym wiatraczkiem wytworzyć wewnątrz lekkie podciśnienie i nie robić dodatkowego wlotu powietrza do środka, niech powietrze wlatuje tylko "naturalnymi" nieszczelnościami w obudowie. 

Takie rozwiązanie powinno zabezpieczyć wydostawanie się zapachów przez owe nieszczelności i zmusić je aby wylatywało przez filtr węglowy. W teorii. Jeżeli w praktyce ktoś chętny do dam za parę złociszy kasetkę a testujący daje wentylatorek + PCBoxa :)

Opublikowano

Te wiatraczk komputerowe wcale nie sa takie słabe. Z kumplem ostatnio testowaliśmy taki 120x120mm. Miał wydajność około 90m3/h. Przynajmniej tak podawał producent. Radził sobie całkiem spoko z warstwą węgla o grubości około 3-4cm. Zapachu zero za węglem. Box 0,4x0,6x0,8m. Bez wenta wilgotność w boxie od 80% na początku do 60% na koniec dnia. Z wentem i filtrem wilgotność spadała do 50% bardzo szybko, temp. też leciała w dół o parę stopni. A mamy jeszcze wnet. o wydajności 170m3/h. Ten to bez problemu sobie poradzi z taką warstwą węgla. Zawsze można dać np 4 wentylatory. Jeden obok drugiego, albo 2x2. Zrobić do nich taki jakby panel, w którym można je umieścić. Taki panel montujesz w ściance szafy lub ściance boxa z miękkiego materiału i masz 4x90m3/h. Do tego kasetki z warstwą grubości 2-3cm i jest bardzo wydajny filtr. A przy tym bardzo kompaktowy i cichy. Na 2 miesiące myślę że w zupełności starczy. A potem uzupełnia się świeżym węglem. Taką kasetkę to w sumie można samemu zmontować ze starego wentylatorka.

Opublikowano

Pierwszy filtr gotowy.

post-43129-0-85811100-1440071564_thumb.j

Wysokość: 250 mm (razem z przyłączem 300 mm)

Średnica zewnętrzna: 150 mm

Przyłącze: 100 mm (w minusie więc wchodzi do środka wentylatora)

Waga całkowita: 2370 g

Waga węgla: 1600 g (3,45 litra)

W dolnej części korek umożliwiający wysypanie węgla i zasypanie nowym

Włóknina filtracyjna 250 x 520 nie w postaci worka tylko paska i zaciśnięta opaskami. Trzyma się mocno.

Powinien być odpowiedni dla przepływów do 250 m3/h lub mniejszych

Bardzo proszę o uwagi i spostrzeżenia. Zostaną uwzględnione w kolejnych prototypach

Opublikowano (edytowane)

Wygląda dość profesonalnie :) Z tymi uchwytami mógłbyś coś pokombinować. Dla mnie jako, że sam robiłem boxa z płyt osb ciężko jest przymocować filtr opaskami. A tak to sobie wkręce w osb'ka 2 haki i będę mogł zawiesić. Teraz trzymam podwieszony na "trytkach" opaskach zaciskowych, ale martwię się, że jak nabierze wilgoci i zapachów to mi trytki wagi nie wytrzymają. Bo z tego co pamiętam to przed wymianą węgla filtr ważył ze 2-3 razy więcej niż ze świeżym węglem.

pzdr

Addict

=================

Jeszcze z ciekawości. Biorąc pod uwagę, że przy małych(niskich) projektach (ale większych niż pcbox) nie ma miejsca na filtr wewnątrz boxa(każdy cm na lampę na wagę złota) wygladałoby to tak :

Went->Rura alu->filtr

1. Czy wtedy powietrze pchane przez went, a nie zaciągane wytwarzałoby większe ciśnienie? (czyli potrzebnaby była szersza(grubsza) ścianka dla filtra

2. filtr wstępny wsadzić wewnątrz filtra ( żeby kurz i inne syfy nie zapychały węgla)

Mam nadzieję, że da się to przeczytać i zrozumieć o co mi chodzi :) I czy jest to możliwe do wykonania?

Edytowane przez Addict
Opublikowano

Jeszcze z ciekawości. Biorąc pod uwagę, że przy małych(niskich) projektach (ale większych niż pcbox) nie ma miejsca na filtr wewnątrz boxa(każdy cm na lampę na wagę złota) wygladałoby to tak :

Went->Rura alu->filtr

1. Czy wtedy powietrze pchane przez went, a nie zaciągane wytwarzałoby większe ciśnienie? (czyli potrzebnaby była szersza(grubsza) ścianka dla filtra

2. filtr wstępny wsadzić wewnątrz filtra ( żeby kurz i inne syfy nie zapychały węgla)

Mam nadzieję, że da się to przeczytać i zrozumieć o co mi chodzi :) I czy jest to możliwe do wykonania?

1. Dla powietrza nie ma znaczenia czy wentylator pcha czy ciągnie. Wszystkie parametry będą takie same. Jedynie na co trzeba zwrócić szczególną uwagę w takim przypadku to szczelność całego układu went -> rura->filtr aby powietrze nie wylatywało nieszczelnościami jeszcze przed filtrem.

2. Filtr do wewnątrz jest problem wcisnąć i zmusić go żeby się nie rolował. Można wycinać z maty filtracyjnej kółeczka o średnicy wentylatora i na jego wylot montować i częściej ją wymieniać

Opublikowano

Wentylatorowi łatwiej zasysać powietrze, niż je pchać.

Hmm. Wentylator zawsze pcha i ciągnie równocześnie. Zasada dla powietrza jest jedna i niezmienna: Ile wlata tyle wylata. Różnica może być jedynie w prędkości i ciśnieniu jakie wytwarza wentylator. Dla wentylatorków które tutaj są stosowane nie będzie to miało większego znaczenia.

Poniżej zdjęcie dla @Addict filtr do podwieszenia pod sufitem

post-43129-0-28725000-1440071390_thumb.j

Opublikowano

Czyli parametry zostają te samę dla poszczególnych wydajności wentylatorów. Bo głównie mi o to chodziło :) Sam chyba bedę musiał zastosować taki trick, chociaż wiąże się to z częstym wymienianiem maty węglowej wewnatrz. Chyba że zrobiłbym to tak:

mata węglowa -> went -> rura -> filtr

Wtedy nie musiałbym dotykać scalonego układu filtracyjnego i nie byłoby problemu rozszczelnienia przy ponownym łączeniu rura->filtr. A w dodatku nie zasyfiałby się wentylator.

Le jestem zajebisty :D

pzdr

Addict

Opublikowano

mata węglowa -> went -> rura -> filtr

Wtedy nie musiałbym dotykać scalonego układu filtracyjnego i nie byłoby problemu rozszczelnienia przy ponownym łączeniu rura->filtr. A w dodatku nie zasyfiałby się wentylator.

Le jestem zajebisty :D

pzdr

Addict

Nie mata węglowa. Tylko zwykła taka biała. a czy będzie przed wentylatorem czy za to jeden kij. Będzie czysty wentylator. 

Opublikowano

Nie mata węglowa. Tylko zwykła taka biała. a czy będzie przed wentylatorem czy za to jeden kij. Będzie czysty wentylator. 

No o to mi chodziło. Nie wiem czemu napisałem węglowa, ale chodziło mi tutaj o zwykłą. A mata przed wentem, bo za wentem to już się went zasyfi. Tak na logikę :) kurz nie zatrzyma się przed wentem jak nic go tam nie będzie zatrzymywać.

===============

To kiedy bedziecie chcieli wchodzić z filtrami na rynek? I jak +/- cenowo to będzie wyglądać w stosunku do filtrów już obecnych?

Jeśli chodzi o wygląd to nie odbiegają niczym od zachodnich. Jeszcze tylko test pochłaniania zapachów i jeśli cena będzie konkurencyjna to macie dużą szansę na szerokiego grona odbiorców. W dodatku te filtry do pcboxów mogą być popularne. Bo nie widziałem jeszcze nigdzie takiej oferty.

pzdr

Addict