zupelnienikt Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Co sądzicie o takich światełkach ? Składa się to z 18 sztuk 3W ledów bridgelux święcących full spectrum co daje w sumie 54 W mocy Całość zamknięta w "żarówce" z gwintem E27 Tak rozkminiam czy by nie zaiwestować w takie coś na potrzeby malego in ale też nie wiem do końca co myślec o takim rozwiązaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gigit Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 mysle ze pare sztuk da w zupelnosci rade. Chinole jak mysle uzywaja tych samych diod do paneli wiec jezeli cena jest atrakcyjna warto sie skusic Polapac to w fajna obudowe z chlodzeniem i mozna sobie zbudowac dosc ciekawy panel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzielnicowy Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 W rzeczywistości ma jakieś 28-30W. Plus/minus kilka W. A te diody full spectrum, to nie mam pojęcia jak są zrobione. Niby różne barwy w jednej diodzie? Hmmm. Sam jestem ciekawy jak to działa. Poszukaj takich żarówek gdzie są tylko niebieskie i czerwone diody. Na ebayu są po około 20USD. Przynajmniej kiedyś po tyle stały. I przesyłka gratis. Na takiego boxa 0,6x0,6m to myślę że 4 w zupełności by starczyły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzielnicowy Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Sprawdziłem z ciekawości i faktycznie są po około 20USD. Kupujesz takie 4, kupujesz na allegro rozgałęźnik e27 na 4 żarówki, wkręcasz te ledy w ten rozgałęźnik i masz panie piękne światło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
erton Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 dobre, rzuć ktoś linkiem do tego sprzętu, fajna alternatywa dla cfl do pc boxa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zupelnienikt Posted June 30, 2015 Author Share Posted June 30, 2015 Dzielnicowy ale mówisz o tych red/blue czy fulach ? erton szukaj na takich portalach jak aliexpress ebay itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzielnicowy Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 O red/blue. Np. w stosunku 14 red/4 blue lub 12 red/6 blue. Tam są takie same diody jak w panelach ufo led o mocach 75, 90, 150 czy 300W. Te dwa kolory w zupełności wystarczą. Ktoś tu robił niedawno fotorelację tylko na tych dwóch kolorach i rosło jak głupie. A te FULL SPECTRUM to nie wiem co to są za diody. Nie wiem jak oni całe spektrum zmieścili w jedną diodę. Ale widzę na, że na ebayu pojawiają się od jakiegoś czasu. One poprostu świecą na różowo. Ale z drugiej strony jak niebieskie światło połączysz z czerwonym to też otrzymujesz coś jakby róż. Na tych żarówkach red/blue to widziałem jak ludzie uprawiają z powodzeniem. Na tych różowych FULL to jeszcze żadnej fotorelacji nie widziałem. Wszystko zależy od wielkości boxa i kaski jaką dysponujesz. Nieraz lepiej użyć cfl, nieraz hps a nieraz led. Znajomy np. teraz jedzie na zwykłych żarówkach led 11w 3000K. I rośnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gigit Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 tam nie ma full w jednej ... chodzi o to ze jest x-czerwonych, x-niebieskich, plus uv, ir i zapewne biale. Skoro w opisie sa diody 3W to sa dokladnie takie jak w panelach z chin. Od dluzeszego czasu lwce na bi spectrim plus ir i nie narzekam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zupelnienikt Posted June 30, 2015 Author Share Posted June 30, 2015 i ile masz tego i w jakim rozmiarowo boxie ? pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
gigit Posted June 30, 2015 Share Posted June 30, 2015 Ja mam panel 180W, box 80 80 160 tu masz jak wyglada, jak swoeci i jakie daje efekty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.