Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Power LED Growbox

Recommended Posts

Opublikowano

Boxa w końcu skleciłem wielkości 60x45x120 powiedź z jakimi kosztami + - trzeba się liczyć na dobry panel ledowy zrobiony przez Ciebie

Opublikowano

PIERWSZA OPCJA

Panel jaki chciałbym abys sprawdzil na szynie przesuwnej, rozmiar samego panelu dałbym 420x150mm lub 420x200mm, owy panel poruszałby się tam i spowrotem na szynach dzięki czemu oświetlona była by cała uprawa bardzo mocnym światłem.

Panel jeden i drugi zawierałby tyle samo diod tylko w różnym rozstawie, gdzie w obu będzie to 55led, które będą pobierać około 45W przy 350mA, zawsze będzie można zmienić zasilacz na 700mA i uzyskujemy wtedy moc 90W, ale to później na początku styknie te 350mA.

Całość była by na radiatorze, o wysokości 15 lub 20mm, zastosowany byłby jeden zasilacz 50W aby nie było buszu przewodów, do tego jeżeli byś chciał przełącznik typu świecenia lampy np mniejsza i większa moc, oraz całkowicie wyłączony, zastosowane byłby soczewki skupiające. Diody nie będą trwale złączone z radiatorem dzięki czemu można w przyszłości zmodyfikować panel lub wykonać większy lub mniejszy. Wtedy diody możemy spokojnie przełożyć do następnego panelu.

Koszt panelu 150x420mm byłby około 1100zł +/- 100zł w zależności od cen na rynku. W tym było by już wszystko związane z panelem.

Natomiast szyna do panelu może być gorszej jakości tańsza koszt około 100zł, lub lepsza 200zł + do obu silnik, ale tutaj koszt to jest okolo 50-100zł. Czyli razem maksymalnie to 1500zł

DRUGA OPCAJA

Były by dwa stałe panele o wymiarach 150x500mm lub 200x500mm, oba miały by po 35-40W czyli razem 70-80W. Zastosowany zasilacz osobny do każdego panelu. Zawsze można zacząć z jednym panelem a później dodać drugi. Po zastosowaniu zasilacza mocniejszego mamy moc około 140W. Koszt całości w tej wersja dwóch sztuk byłby około 1800-2000zł

Ciężko cokolwiek obliczać bo nie wiem jaką dysponujesz gotówką, oraz jak duży plon chcesz uzyskać. Na twoją powierzchnie ludzie dają HPS 250W przy czym moje opcje w przybliżeniu 50W i 80W są 5 i 3 krotnie mniejesze zużycie prądu. Ale koszt nabycia większy ale nie wiem jak drogi jest cały osprzęt pod HPS wraz z statecznikami, żarówkami, wentylatorami, cooltube, i reflektorami. Bo może się okazać że cena nie jest dużo niższa od led.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wpinam się do tematu i wtrącę w rozmowę, koszt HPS'a 250W z cyfrowym zasilaczem + ala wingiem to 850pln, nie wielka różnica cen wing i cooltube (taniej wyjdzie, z tym że jednak lepszy byłby wing ze względu na lepsze rozproszenie światła). Wentyle to kwestia doboru do potrzeb.

Pisałeś Igor o panelu przesuwnym LED czy takie zastosowanie byłoby lepsze od 2 paneli o mocy 50W czy może lepiej dać jeden prostokąty 90W który tak jak wspominałeś by się przesuwał? powierzchnia 50x100x100-110

Reszta na pw

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+