rastalove Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 Siemanko dam wam przepis na pyszną pizze Z której będziesz 99% zadowolony jeżeli będziesz stosował się w 100% do mojej instrukcji.Składniki:-25g świeżych drożdży/nie polecam tych w proszku-ok. 300g mąki pszennej-oliwa z oliwek/może być zwykły olej lepiej jednak oliwe-oregano/mogą być także przyprawy gotowe do pizzy lecz one składają się z pieprzu, soli i kilku innych składników naraz-jak wyżej pieprz ,sól-żółty ser nie wiem jaka waga ale najlepiej dość duża kostka tak aby pizza była cała posypana serem-przecier pomidorowy-keczup-szklanka wody /200ml-szynka,pieczarki,inne dodatki według uznania-papryka-piekarnik Ciasto:Więc tak. Gdy mamy już wszystkie składniki bierzemy dużą miske i wsypujemy mąkę. Następnie bierzemy szklanke z wodą(musi być ciepła lecz nie gorąca, żeby nie zabiło drożdży) i wkruszamy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Do miski dodawamy przyprawy sół, pieprz i oliwe z oliwek w ilośći około 2 łyżek. Wlewamy wode z rozpuszczonymi drożdżami i kulamy ciasto. Konsystencja ciasta nie może być klejąca najlepiej jest by było na granicy kleistosci i miękkości (i tak nie zrozumieliscie ) lub poprostu żeby sie nie kleiło i tyle ( jeśli będzie zbyt klejące naturalnie dosypujemy mąki jeśli będzie kamień dodajemy troche wody. Napisałem tak na zaś ). Gdy już wykonamy tą czynność przykrywamy miskę ręcznikiem i odkładamy ją w ciepłe miejsce. W między czasie włączamy piekarnik na maksymalną temp. u mnie wynosi ona 250 stopni.Sos:Sos jest nieodłącznym elementem naszej pizzywykonujemy go w prosty sposób:Bierzemy miseczkę nie musi być duża i dodajemy do niej przecier pomidorowy taki najmniejszy i keczupu w stosunku przecier 40%/ keczup 60% mieszamy następnie dodajemy oregano( nie żałować) pieprz i sól. Gdy to zrobimy mamy gotowy sos.Gdy mamy gotowe ciasto i sos musimy zrobić najbardziej męczącą czynność mianowicie tarcie sera.Jak mamy już ser musimy pociąć na kawałki reszte składników m.in szynka, papryka, pieczarki (przy czym najlepiej je usmażyć na patelni potem dorzucić do pizzy) itp.Przechodzimy do punktu kulminacyjnego naszej robotyBierzemy blachę do ciasta smarujemy ją olejem żeby ciasto sie nie spaliło. Następnie bierzemy nasze ciasto z miski, wywalamy je na blache i dłońmi rozwalamy ciasto na powiechrzni blachy tak aby miało ono grubość około 1 cm może być troche więcej. Gdy już jest to zrobione bierzemy uwczesnie przygotowany sos i smarujemy nim ciasto na całej powiechrzni. Następnie nakładamy na ciasto dodatki szynka....itp. wyszystko doprawiamy pieprzem i solą i na samą góre dajemy ser (ważne by przykrył on całą powiechrznie ciasta). I ostatnią rzeczą jest posypanie na ser oregano.Wrzucamy do piekarnika na około 9 min. Jeśli nie jestescie pewni czy już jest gotowe czy jest już za długo pieczone najlepiej wziąść łopatke i sprawdzić czy ciasto od spodu jest brązowawe( nie czarne tylko brązowawe ). Nigdy nie patrzcie na ser czy jest już stopiony ponieważ najważniejsze w pizzy jest ciasto. I to już wszystko dziękuje że przeczytałeś/aś ten przepis i życzę smacznegoNastępnym razem jak będę robił pizze dodam fotkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
włochaty2 Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 dzisiaj pizze robi mi mamcia, ale na dniach chętnie skorzystam z Twojego przepisu i dam opinię dzięki za przepis, zawsze się przyda coś innego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted April 16, 2011 Share Posted April 16, 2011 Mała wskazówka jak napisał Rastalove nie stosujcie do pizzy suchych drożdży, nie nadają się. Zwykłe drożdże za 90 gr w sklepie.Podam pzepis na sos czosnkowy jak ktos lubi:Składniki:-Jogurt naturalny,-czosnek,-cukier,-majonez,-przyprawy,sól, pieprz, bazylia, oregano.Do miski wlewamy duży jogurt naturalny.Następnie wciskamy dwa ząbki czosnku. Następnie dodajemy majonez do smaku - łyżkę, dwie.Majonez jest bardzo ważnym składnikiem tego sosu. Dodajemy cukier -łyżeczkę lub dwie. Cukier jest obowiązkowy! Sól też jest bardzo ważna. Znacznie poprawia smak sosu. Dodajemy ostrożnie, próbując, czy już wystarczy. Bazylia, oregano i pieprz do smaku.Wsio smacznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastalove Posted April 16, 2011 Author Share Posted April 16, 2011 Cieszę sie ze jest jakieś zainteresowanie moim przepisem może dziś będe jeszcze robił pizze więc fotke od razu wrzucę smacznego ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sensimiller Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Smacznie to wygląda tylko jak moja mama robi pizze to wydaje mi się że ona się robi trochę dłużej niż 9 min. I ser dorzuca na ostatnie 10 min pieczenia żeby się zdążył stopić a nie spalić.Ambasadorka, ten sos czosnkowy zajebisty, sam taki robię Zamiast oregano i bazylii można też dodać zioła prowansalskie(czy jakoś tak) dla mnie smaczniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rastalove Posted April 18, 2011 Author Share Posted April 18, 2011 z tego co wiem w pizzeriach ser rzucają od razu przed daniem do pieca, a to ze dluzej niz 9 min to moze mniejsza temperature ma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.