Skocz do zawartości
nasiona konopi thc-thc

grower

Regulacja obrotów wentylatora za pomocą ściemniacza

Recommended Posts

Opublikowano

Witam!! Wpadłem na pomysł( nie wiem czy jest on mądry) by podłączyć wentylator łazienkowy(19W) do ściemniacza(800W). Pierwsze co mnie interesuje to czy jest taka możliwość?

Jeśli tak to jak to zrobić. Wygląda on bardzo nietypowo ponieważ ma tylko 2 wyjścia. Z góry dziękuję i pozdrawiam

post-4230-1267663966,37_thumb.jpg

Gość MalyPodpalacz
Opublikowano

podłączasz go szeregowo czyli jeden kabelek idzie z wiatraczka do ściemniacza i drugi (niezależny kabel) wtykasz w dziurkę, następnie jeden kabel od wiatraka i drugi wystający wolny ze ściemniacza podpinasz do zasilacza i sprawdzasz jak będzie się sprawdzał regulator...

pamiętaj że gdy podkręcasz ściemniacz rośnie w nim opór a zatem prąd maleje, tak więc nie wiem czy twój ściemniacz nie będzie za mocny do wiatraka i może być tak że nawet gdy ściemniacz podkręcisz bardzo delikatnie to wiatrak się przestanie kręcić...

Opublikowano

Nawet na elektorodzie nie uzyskałem takiej odpowiedzi. Wielki dzięki, tego potrzebowałem. Pozdrawiam

----------

Pracuje bez problemu. Ściemniacz spełnia swoje zadanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bo elektroda to forum dla kretynów.

Zadajesz tam jakieś pytanie, a moderator usuwa topic, bo uważa pytanie za zbyt banalne, nie zdając sobie sprawy że nie każdy jest elektrykiem -.-

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+